Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2016
Arhiva Zile si Nopti

DESCOPERIRE DE SENZAȚIE ÎNTR-O MICUȚĂ BISERICĂ DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii DESCOPERIRE DE SENZAȚIE ÎNTR-O MICUȚĂ BISERICĂ DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD Share DESCOPERIRE DE SENZAȚIE ÎNTR-O MICUȚĂ BISERICĂ DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD


Cercetătorii maghiari au anunțat de curând că una dintre bisericile evanghelice din Bistrița-Năsăud, care se află la un pas de prăbușire, adăpostește o adevărată…comoară.

Este vorba despre Biserica Evanghelică de la Jelna, unde cercetătorii maghiari au descoperit o replică a mozaicului Navicella, realizat de Giotto di Bondone pentru celebra Bazilica San Pietro din Roma.

Specialiștii spun că în întreaga lume mai există doar trei astfel de picturi – la Pistoia, la Florența și la Strasbourg. Ineditul acestei picturi este faptul că Giotto s-a pictat inclusiv pe el în mozaic, fiind unul dintre pescari.

Biserica Evanghelică din Jelna, care nu mai este folosită în prezent, fiind într-o stare avansată de degradare, a fost ridicată în anul 1482 și pictată la începutul anilor 1500. Deși pare greu de crezut, descoperirea fost făcută din cauza…degradării.

Au început să cadă bucăți din tencuială și au scos la iveală minunăția. Dacă în Bistrița-Năsăud și în România nu i s-a dat mare importanță acestei descoperiri, cercetătorii maghiari au susținut o conferință de presă în Budapesta în care au prezentat-o, iar presa ungară a vuit pe acest subiect.

De acest monument istoric se mai leagă câteva descoperiri, care sunt însă momentan la nivelul de presupuneri și zvonuri. Potrivit unor istorici, în 1455 în lăcașul de cult se găseau relicve creștine precum: pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim sau fragmente din veșmântul Fecioarei Maria. De asemenea, acolo s-ar mai fi găsit fragmente din coroana de spini a lui Iisus.

De Sara Bianca

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.