Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/06/2015
Arhiva Zile si Nopti

„Traviata” închide stagiunea 2014 – 2015 la Opera Brașov!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii „Traviata” închide stagiunea 2014 – 2015 la Opera Brașov! Share „Traviata” închide stagiunea 2014 – 2015 la Opera Brașov!


Opera Brașov se pregătește de lăsarea cortinei peste stagiunea 2014 – 2015… A fost o stagiune bogată, cu evenimente diverse și în premieră, cu titluri noi, cu săli arhipline, cu un public minunat… În câteva repere, iată ce a însemnat:

Ediţia a XII-a a Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, organizat de Opera Braşov, Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Local Braşov, a debutat pe 1 noiembrie 2014 cu reluarea operei „Falstaff” de G. Verdi, avându-i ca invitaţi pe dirijorul Adrian Morar şi pe baritonul Lucian Petrean în rolul lui Sir John Falstaff. Gala de Operă, din 8 noiembrie 2014, a reunit nume consacrate ale scenelor lirice româneşti şi internaţionale: Aurelia Florian, Jasmina Trumbetas, Robert Nagy, Ştefan Ignat, precum şi prim-balerinii Operei Naţionale Bucureşti Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu.

Soliştii Operelor Române şi Maghiare din Cluj, alături de dirijoarea Incze Gergely Katalin, au fost invitaţii spectacolului „Farmecul Operetei Maghiare” din data de 15 noiembrie. Seara de 22 noiembrie a fost rezervată operetei şi musicalului, eveniment ce i-a avut ca invitaţi pe Paula Seling şi pe tenorul Tiberius Simu.

În calitate de regizor, Tiberius Simu a fost, alături de dirijorul Traian Ichim, scenografa Rodica Garştea şi coregrafa Corina Dumitrescu, unul dintre realizatorii premierei cu opereta „Ţara Surâsului”, de Franz Lehar, spectacol ce a încheiat Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet 2014, în datele de 29 şi 30 noiembrie.

20 şi 21 decembrie 2014 – Spectacolul de Crăciun, ediţia a XV-a.

4 – 28 Februarie 2015 Prima ediție a Festivalului Internațional Mozart organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov și al Consiliului Local, a cuprins numeroase evenimente: Concertul Kamerata Kronstadt, dirijor: Cristian Oroșanu, solist Răzvan Stoica – vioară, spectacolele de operă „Nunta lui Figaro” (dirijor: Tiberiu Soare, regia: Carmen Dobrescu), „Don Giovanni” (dirijor: Traian Ichim, regia: Cristian Mihăilescu) și „Cosi Fan Tutte” (dirijor: Daisuke Soga – Japonia, regia: Cristian Mihăilescu); premiera de balet „Les Petits Riens”, pe muzică de W.A. Mozart, în regia și coregrafia Nerminei Damian și a Edinei Papo (Teatrul Național Sarajevo), scenografia și costumele: Rodica Garștea; recitaluri susținute de soliștii și intrumentiștii Operei Brașov la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Sala PATRIA.

Și, să nu uităm, cea mai recentă premieră, de sâmbătă, 20 iunie 2015, în cadrul Studioului Experimental de Operă – „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, o producție realizată în triplu parteneriat: Opera Brașov, Universitatea Națională de Muzică București și Universitatea „Transilvania” din Brașov – Facultatea de Muzică. În spectacol au participat studenți, masteranzi și doctoranzi ai celor două instituții de învățământ superior artistic. Regia artistică: Anda Tabacaru-Hogea, scenografia: Rodica Garștea. La pian: Ovidiu Mezei.

La toate acestea, pe lângă spectacolele curente de operă, operetă și balet, se adaugă stagiunea spectacolelor pentru copii, în care ne-au trecut pragul nu mai puțin de 7.000 de spectatori, stagiunea Recitalului de la ora 5 și mai noile Recitaluri susținute de artiștii Operei Brașov la Sala PATRIA, alături de alte evenimente importante la care Opera a fost invitată să participe.

Astfel, miercuri, 24 iunie 2015, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, are loc închiderea stagiunii Recitalului de la ora 5, cu evenimentul intitulat „Muzica inimii”, la care vor participa: Ioana Mărgărit – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Mihai Irimia – tenor, Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă. Artiștii Operei Brașov vă vor încânta cu interpretări din lucrări de mare atractivitate din repertoriul universal.

Veți putea audia arii celebre din opere, cum ar fi „Una furtiva lagrima” din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti sau „Recondita armonia” din „Tosca” de G. Puccini, pagini muzicale din operetele „Logodnicul din Lună” de E. Künneke, „Silvia” de E. Kalman, „Valurile Dunării”de G. Grigoriu și piese îndrăgite ca „All the Things You Are”, „Over the Rainbow”, „Love Story”, „Con te partiro” sau „Memory” din musical-ul „Cats” de A.L. Webber.

Intrarea la recital se face pe bază de bilete, care se găsesc la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor”. Preț bilete: 2 lei – elevi și studenți, 3 lei – pensionari, 5 lei – adulți.

Vineri, 26 iunie 2015, de la ora 17.00, la Sala Mică – PATRIA, Opera Brașov programează Recitalul „Qual voce...”, susținut de soliștii Valentina Mărgăraș – soprană, Alexandru Aghenie – bariton, alături de pianista Carina Aghenie. Prezintă: Anda Tabacaru-Hogea. În program, lucrări de G. Verdi, R. Leoncavallo, Fr. Lezar.

Intrarea este liberă.

Sâmbătă, 27 iunie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la închiderea oficială a stagiunii 2014 – 2015, ce va avea loc cu capodopera verdiană „Traviata”, așa cum v-am obișnuit, în mod tradițional.

Spectacolul se desfășoară sub egida „Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”, demers pe care Opera Brașov îl susține.

Una dintre cele mai iubite și, conform unui site de specialitate, cea mai cântată lucrare în această stagiune pe întreg mapamondul, „Traviata” face parte din trilogia compusă de G. Verdi, împreună cu „Rigoletto” și „Trubadurul”.

Celebra operă se bazează pe romanul scris de Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, transformat în libret de Francesco Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853.

Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. „Traviata” se sprijină pe personajul ei principal – Violetta Valery – care trebuie nu numai să fie o tragediană excepțională, dar și o soprană lirică deosebită, așa cum a fost, de pildă, Maria Callas.

De data aceasta, pe scena Operei Brașov o veți putea urmări pe extraordinara solistă, Cristina Radu. Alături de ea, din distribuție mai fac parte: Liviu Iftene (Alfredo Germont), Lucian Petrean – invitat de la Cluj-Napoca (Giorgio Germont), Gabriela Hazarian (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Annina), Mugurel Oancea (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Doctorul Grenvil), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul). Soliști balet: Iulia Coșeriu, Adrian Scriminț. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Traian Ichim. Regia: Dumitru Tăbăcaru. Scenografia: Rodica Garștea. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei.

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.

Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi sâmbătă, cu o oră înainte de începerea spectacolului.  

Ne revedem la începutul lunii septembrie, cu prilejul tradiționalului Concert din Piața Sfatului și la deschiderea oficială a stagiunii 2015 – 2016 a Operei Brașov, cu „Traviata” de G. Verdi, în 19 septembrie 2015!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.