Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/09/2013
Arhiva Zile si Nopti

Marele maestru al lui Wong Kar Wai, cu Tony Leung

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Marele maestru al lui Wong Kar Wai, cu Tony Leung Share Marele maestru al lui Wong Kar Wai, cu Tony Leung


**The Grandmaster / Marele maestru**, filmul de acţiune, biografic, în regia lui **Wong Kar Wai** și care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit și antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe **13 septembrie**.

Rolul principal este jucat de **Tony Leung** [In the Mood for Love]( http://www.imdb.com/title/tt0118694/), [2046](http://www.imdb.com/title/tt0212712/), [Hero](http://www.imdb.com/title/tt0212712/), [Infernal Affairs](http://www.imdb.com/title/tt0338564/), actorul favorit al regizorului chinez Wong Kar Wai [In the Mood for Love](http://www.imdb.com/title/tt0118694/), [2046](http://www.imdb.com/title/tt0212712/), [My Blueberry Nights](http://www.imdb.com/title/tt0765120/), [Happy Together](http://www.imdb.com/title/tt0118845/)

**Premiera, avanpremiera, proiecţiile speciale**

The Grandmaster / Marele Maestru (în original: Yi dai zong shi) este distribuit în România de **Independenţa Film** şi va avea **premiera** vineri, **13 septembrie**, la Cinema Studio, la ora 20.

Patru proiecţii speciale vor avea loc în **avanpremieră**: pe **4 şi 5 septembrie (miercuri şi joi, săptămâna aceasta)** la Noul Cinematograf al Regizorului Român **(NCRR)**. Miercuri, de la ora 21, în aer liber. Joi, de la ora 18:30, în sală. De asemenea, filmul va rula în avanpremieră și la Grand Cinema Digiplex (Băneasa), săptămâna viitoare: miercuri, 11 septembrie, de la ora 19.50, și joi, 12 septembrie, de la 21.25.

The Grandmaster a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a **Festivalului Internaţional de Film de la Berlin**.

Pentru The Grandmaster, regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari șase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Actorii principali (Tony Leung, Zhang Ziyi și Chang Chen) s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului **Yuen Wo Ping** [Matrix]( http://www.imdb.com/title/tt0133093/),[Kill Bill](http://www.imdb.com/title/tt0266697/), [Crouching Tiger, Hidden Dragon](http://www.imdb.com/title/tt0190332/)Actorul principal, Tony Leung, a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular, după cum vom vedea în materialul viitor.

————————————

**Wong Kar Wai, pe urmele lui Bruce Lee şi Ip Man**

**Ideea acestui film** i-a venit regizorului încă din 1996, când filma [Happy Together]( http://www.imdb.com/title/tt0118845/) (premiul pentru regie la Cannes, în 1997), în Argentina. În timp ce trecea pe lângă un chioşc de presă, Kar Wai observă o revistă avîndu-l pe copertă pe Bruce Lee. Cineastul este surprins să descopere că, la 20 de ani de la moartea sa, Bruce Lee rămâne încă o figură emblematică în întreaga lume.

*“Când eram mic am văzut filmele lui Bruce Lee”*, spune Wong. *“Și le-am iubit”*. Acesta a fost momentul în care am avut prima oară ideea de a-i dedica un film lui Bruce Lee.

Wong Kar Wai se informează cu tenacitate în direcţia istoriei artelor marţiale chinezeşti, pornind de la povestea lui **Bruce Lee**. În scurt timp, căutările îl duc la antrenorul acestuia, **Ip Man**, mare maestru kung fu din China Continentală. În anii ’50, acesta ajunge la Hong Kong, alungat de victoria comuniștilor lui Mao Zedong. Pentru a-şi câştiga existenţa, Ip Man îşi deschide o şcoală de wing chun (o ramură a kung fu), unde îl va avea ca elev pe Bruce Lee. Mai multe şcoli de karate se vor deschide în cartierele din Hong Kong în această perioadă, iar concurenţa va deveni acerbă. Inițial, regizorul a vrut să spună povestea unui maestru și a unui cartier. Dar, documentându-se asupra acestui subiect, și-a dat seama că un cartier întruchipează istoria unei întregi epoci. Apoi a înțeles că lumea pe care voia să o evoce în filmul său era cea a artelor marțiale din timpul Republicii (1911-1949) – vârsta de aur a kung fu-ului chinez – care este plină de rivalități, tragedii și mistere ezoterice.

Se implică într-o cercetare asiduă, colectează fotografii de arhivă, cărți și documente diverse, decupează articole de ziar și umple carnete de notițe. Pleacă într-o călătorie de trei ani, care poate fi descoperită în documentarul [The Road to the Grandmaster]( http://www.youtube.com/watch?v=v3SZUobEuao), filmat în China şi lansat pe internet chiar înainte de premiera The Grandmaster. Călătoria aceasta îl va purta prin nouă orașe din China și Taiwan, însoțit de maestrul de wushu, Wu Bin, antrenorul lui **Jet Li**, cel mai mare star de arte marțiale de după Bruce Lee.

Wong Kar Wai este fascinat de faptul că mulți maeștri de Kung Fu din Hong Kong proveneau din nordul Chinei, în special din nord-est, regiunea ocupată de japonezi, unde aceștia au fondat în 1930 statul marionetă Manciuria. Înainte ca numeroasele revolte să-I oblige să plece în exil în Hong Kong, cei mai mulți dintre acești maeștri au fost implicați în lupte wushu cu omologii lor din sud.

În timpul călătoriei sale, regizorul întâlneşte mai mulți mari maeștri în arte marțiale, care îi vorbesc nu numai de filozofia și arta lor, dar, de asemenea, îi încredinţează multe secrete și anecdote nepublicate, specifice domeniului lor. Wong Kar Wai îşi dă seama că i s-a încredințat un patrimoniu cultural extrem de prețios, care ar putea cădea în uitare. Decide să aducă un omagiu acestei comori naționale, referindu-se în special la școlile de Wing Chun, Ba Gua, Xing Yi şi Ba Ji. **The Grandmaster** este un film spectaculos și profund realist.

*“Unii încearcă să recupereze ceea ce li se cuvine. Alții vor să afle ce se ascunde în spatele unor evenimente misterioase. Iar alții aprind focuri sau se folosesc de lanterne pentru a lumina calea de urmat.
Kung-fu: între orizontală și verticală, dezonoare și glorie.
O epocă: între înălțare și cădere, exil și reîntoarcere.
Calea de urmat a Maestrului: identitate, cunoaștere și acțiune.”*

Acestea sunt cuvintele prin care regizorul **Wong Kar Wai** îşi prezintă filmul său.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută