Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

Festivalul Filmului Francez 2022

Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție.

Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte 10 oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș – cinefilii sunt invitați la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe și în aer liber.

Nos yeux grand ouverts” / „Ochii noştri larg deschişi”, tema aleasă pentru ediţia din acest an, ne invită să ne întoarcem la esenţa artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Astfel, 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̧𝐢𝐚 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞 – 𝐋𝐮𝐧𝐠𝐦𝐞𝐭𝐫𝐚𝐣 pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câştigător, precum şi suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Printre premierele naționale confirmate în această secțiune se numără două filme selecționate la Semaine de la Critique/ Săptămâna criticii de la Cannes: 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐨 𝐑𝐞𝐢𝐝𝐚𝐥 de Vincent Le Port, un film îndrăzneț atât din punct de vedere al formei, cât și al subiectului, și 𝐋𝐞𝐬 𝐀𝐦𝐨𝐮𝐫𝐬 𝐝’𝐀𝐧𝐚𝐢̈𝐬/ Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie ușoară și melancolică care urmărește aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine.

Pentru al doilea an consecutiv, 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞 – 𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭𝐦𝐞𝐭𝐫𝐚𝐣 propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna câştigătorul acestei secţiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal oferit regizorului câștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

𝐏𝐚𝐧𝐨𝐫𝐚𝐦𝐚 filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐬 𝐣𝐞 𝐭’𝐞𝐦𝐦𝐞̀𝐧𝐞/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și 𝐋’𝐞́𝐯𝐞́𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭/ Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐑𝐞𝐠𝐚𝐫𝐝 𝐯𝐞𝐫𝐬 𝐥’𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞/ Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără 𝐋𝐚 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐝𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐟𝐟𝐞/ Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și 𝐏𝐨𝐬𝐬𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧/ Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill. În cadrul acestei secţiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian 𝐒𝐚𝐢̈𝐝 𝐁𝐞𝐧 𝐒𝐚𝐢̈𝐝, care va veni la București pentru a prezenta filmul 𝐄𝐥𝐥𝐞 al lui Paul Verhoeven, câștigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Rămânând în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un 𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Le LABA – Franța. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producţiei de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Programul festivalului:

București (apasă pe date): 1 iunie 2 iunie3 iunie4 iunie5 iunie6 iunie7 iunie8 iunie9 iunie10 iunie11 iunie12 iunie

Cluj-Napocaclick aici

Iașiclick aici

Brașovclick aici

Timișoaraclick aici

Constanțaclick aici

Festivalul Filmului Francez 2022

Festivalul Filmului Francez este:
organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.

co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange

Partener: Groupama

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, This is fruit, Europa FM

Parteneri locali București: Unteatru, Creart

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută