Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/01/2025
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Trenduri gastronomice de urmărit în 2025

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Trenduri gastronomice de urmărit în 2025 Share PE GUSTUL NOSTRU | Trenduri gastronomice de urmărit în 2025
Trenduri gastronomice


Trenduri gastronomice de urmărit în 2025

Am tot citit la final de an tot felul de articole și studii despre trendurile gastronomice ale anului 2025.

Nu sunt multe surprize pentru că, de obicei, tendințele nu apar peste noapte. Luxul pare să devină și mai opulent și să se îndepărteze de zona accesibilă a clasei medii, iar generațiile tinere se regăsesc în tot felul de băuturi fără alcool.

Am sumarizat aici câteva dintre părerile specialiștilor:

Miere picantă (hot honey):

Această combinație de miere și ardei iute va deveni un condiment popular, adăugând un echilibru dulce-picant diverselor preparate, de la înghețată la pui prăjit și pizza.

Bucătării est-asiatice:

Preparatele coreene și vietnameze vor câștiga popularitate, oferind arome intense și ingrediente proaspete, precum kimchi, pho și bibimbap.

Ciuperci funcționale:

Ciupercile care oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului și îmbunătățirea cogniției, vor fi integrate în diverse preparate, inclusiv băuturi precum cafeaua și ceaiul.

Trenduri gastronomice

Băuturi cold brew:

Cafeaua și ceaiul preparate la rece vor continua să fie preferate datorită aromei mai blânde și mai puțin amare, atrăgând un public mai larg.

„Newstalgia”:

Reinterpretarea preparatelor clasice într-o manieră modernă va fi la modă, combinând confortul nostalgic cu inovația culinară. Nu toată modernizarea tradiționalului o să reziste, fine diningul e trend descendent, însă câștigă teren restaurantele casual.

Alimente fermentate și murate:

Produse precum legumele murate, kimchi și kombucha vor fi apreciate pentru aromele intense și beneficiile pentru sănătate, promovând totodată sustenabilitatea.

Trenduri gastronomice

„Flights” culinare:

Platorile de degustare cu porții mici din diverse preparate sau băuturi vor deveni mai populare, permițând clienților să experimenteze o varietate de arome într-o singură masă.

Băuturi cu conținut redus sau fără alcool:

Cererea pentru băuturi cu conținut scăzut de alcool sau fără alcool va crește, pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de sănătatea lor.

Sustenabilitate și aprovizionare locală:

Consumatorii vor prefera restaurantele care utilizează ingrediente locale și practici sustenabile, chiar dacă acest lucru implică prețuri mai mari.

Alimente „swicy”:

Combinația de arome dulci și picante va fi în tendințe, cu produse precum chipsuri picante și sosuri dulci-picante câștigând popularitate.

Ingrediente acvatice:

Se preconizează o creștere a utilizării ingredientelor provenite din mediul acvatic, cum ar fi algele și alte plante marine, în diverse preparate culinare.

Trenduri gastronomice

Alimente de bază pentru situații de criză:

Produsele alimentare cu termen lung de valabilitate, precum cele liofilizate sau conservate, vor deveni mai populare, reflectând o preocupare crescută pentru pregătirea în fața situațiilor neprevăzute.

Text de COSMIN DRAGOMIR | OPINII

Citește mai multe articole din EAT & DRINK.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută