În zona Clujului este cam greu să vorbim despre restaurante cu specific 100% românesc pentru că cele mai multe aduc în prim-plan gastronomia transilvăneană, în care se împletesc rețete românești, maghiare și săsești.
De la legendara varză à la Cluj până la preparate din bucătăria românească cu pretenții de fine dining, Clujul nu-i dezamăgește deloc pe gurmanzi. Am pus pe listă cinci dintre cele mai căutate restaurante de către clujeni atunci când îi lovește pofta de mâncare românească.
Vărzărie
Se poate să fie singurul restaurant din Cluj-Napoca fără website și pagini de social-media, dar cu mesele ocupate aproape tot timpul. Vărzărie este un loc simbolic pentru oraș, cu o istorie de peste 50 de ani, un loc încremenit, la propriu, în timp, dar unde oamenii, localnici sau turiști, vin pentru legendara varză à la Cluj, simplă sau cu ciolan afumat, moștenirea gastronomiei transilvănene. Se servește cu smântână și ardei iute.
Meniul include multe preparate al căror ingredient vedetă este varza, albă sau roșie. Iahnia de fasole cu ciolan afumat, sarmalele sau mititeii cu muștar se regăsesc în meniu. Experiența culinară nu este completă fără un desert, vargabéles sau tăițeii cu nucă. Vărzăria se află pe strada Eroilor 37.
Zama
O vorbă din popor zice că o zamă bună la momentul potrivit face minuni! ”Zama” este un regionalism folosit în Transilvania pentru ciorbe – supe, așa că un blid cu zamă ar trebui să fie prima opțiune dacă ajungeți aici. Cele mai populare feluri principale sunt varza à la Cluj, gulașul transilvănean de vițel cu barabule și petrinjel, mămăliguță în pături cu brânză de capră și burduf. Papanașii sunt vedetele din secțiunea ”Dichiseli”.
Zama este un restaurant în care atât designul interior, cât și gastronomia transilvăneană sunt aduse în secolul XXI. Chiar dacă nu este un restaurant ”online friendly”, îl găsiți ușor pe strada Napoca 16.
Rod
Cui îi este dor de origini românești poate încerca restaurantul Rod de pe Calea Turzii 160, unde fiecare farfurie se ridică la standardele internaționale. Preparatelor din bucătăria românească le stau alături preparate din bucătăria internaţională, cărora chefii le oferă o tuşă finală din tradiţia noastră gastronomică.
De exemplu, la ”Prânzișor” puteți servi ochiuri cu ‘Nduja de Mangalița și cremă de avocado, ”De zile Domoale” găsiți în meniu o salată de roșie cu telemea în trei texturi, ”De încălzit suflete” vi se oferă supă de pui cu tăiței sau storceag de pește, iar la feluri principale cu ”Gust și Tradiție”, aveți de ales între mai multe preparate, printre care colțunași cu ricotta de capră, spumă de leurdă și muguri de pin sau ceafă de Mangaliță cu terină de cartofi și sos demi-glace cu trufe.
Rod este restaurantul în care bucătarii garantează că până nu este perfectă, farfuria nu pleacă înspre masa clientului.
Roata
În capătul unei străduțe înfundate din centrul Clujului, mai exact pe strada Alexandru Ciurea 6, se află Roata, restaurantul unde veți întâlni cei mai mulți turiști străini care vor să se bucure de gustul mâncării românești. În casa în care se află restaurantul vă veți simți ca într-o căsuță dintr-un muzeu al satului românesc.
În meniu au supe, preparate la grătar, specialități transilvănene, platouri și deserturi. Ce merită să încercați aici pentru că s-ar putea să nu găsiți în altă parte sau să nu fie la fel de bun? Supa cu găluște, ciorba de salată verde și tarhon, micii cu muștar, pasta de jumări, fasolea cu ciolan, varza à la Cluj, ficățeii cu mămăligă, papanașii. Dacă mergeți în grup mai mare puteți opta pentru platoul ardelenesc.
Neapărat să încercați berea marcă proprie bună și aromată!
Fragment
În incinta Cluj Arena se află unul dintre puținele restaurante clujene unde bucătăria românească, modelată de talentul și inventivitatea lui chef Radu Moldovan, capătă un twist modern, oferind o experiență unică de fine dining gurmanzilor.
Restaurantul este deschis de marți până sâmbătă, doar între orele 18:00 și 23:00. Meniul nu este deloc stufos, dar orice ați alege nu veți da greș. La Fragment sunt organizate frecvent evenimente culinare care aduc în fața gurmanzilor tinere talente remarcabile ale gastronomiei românești.