Primul clopoțel a răsunat luni, 9 septembrie, când copiii au început un nou an școlar.
Este al treilea an deja în care se păstrează structura cu cinci module separate de vacanțe în loc de semestre. Chiar dacă emoțiile din primele zile s-au risipit deja, profesorii, elevii și părinții încă se obișnuiesc cu noutățile introduse în anul școlar 2024 – 2025. Pe cele mai importante le-am detaliat în articolul de față.
După o vară caniculară în care Sibiul a fost plin de festivaluri și turiști, toamna se anunță, cel puțin, la fel de vibrantă. Elevii au reînceput școala, iar asta se resimte în traficul de pe străzile orașului, mai ales la prima oră. Cu bune și cu rele, cu bucurie sau îngrijorare, școala rămâne locul în care copiii descoperă lucruri noi, leagă prietenii, își explorează pasiunile, își exersează abilitățile, se bucură de experiențe esențiale în dezvoltarea lor.
Anul școlar 2024-2025 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri, iar cele 5 module sunt împărțite astfel: primul modul va dura de la 9 septembrie până la 25 octombrie 2024, al doilea modul va începe pe 4 noiembrie și se va încheia pe 25 decembrie 2024, al treilea modul de cursuri se va desfășura în perioada 8 ianuarie 2025 – 7 / 14 / 21 februarie, al patrulea modul ia start în 14 / 21 februarie sau 3 martie și se încheie în 17 aprilie, iar ultimul modul îi așteaptă pe elevi la cursuri în perioada 28 aprilie – 20 iunie.
Așa cum ne-am obișnuit, fiecare an vine cu o serie de noutăți menite să contribuie la ridicarea calității sistemului de învățământ românesc. Poate cea mai importantă schimbare e faptul că elevii care vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul în vara anului 2025 vor avea ocazia să își vadă lucrările înainte de a depune contestații.
Mai mult, la Bacalaureat, candidații vor beneficia de o zi liberă după primele două probe. De asemenea, anul școlar aduce noutăți și în ceea ce privește durata cursurilor. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025.
Tot o noutate e și faptul că la finalul fiecărui modul, elevii vor primi o notă la purtare, media acestora calculându-se la sfârșitul anului. Pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, media la purtare va fi scăzută cu un punct. Utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor e interzisă, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite în scop educativ și cu acordul profesorului.
Începând din acest an, și părinții au mai multe obligații: să asigure o ținută decentă a elevilor, să participe la ședințele cu părinții online sau fizic, să înlocuiască sau să plătească contravaloarea unui bun stricat de elev, să ia legătura cu un cadru didactic cel puțin o dată pe lună pentru a cunoaște evoluția elevilor.
Școlile vor fi obligate în continuare să ia măsuri pentru creșterea gradului de siguranță și să combată violența. Autoritățile vor fi responsabile cu dotarea școlilor cu sisteme de supraveghere audio-video funcționale. În această direcție, școlile vor fi obligate să organizeze campanii, programe sau acțiuni pentru combaterea discriminării, a discursului instigator la ură, a stigmatizării, a xenofobiei, a rasismului, anti-semitismului, traficului de persoane.
Tot școlile au responsabilitatea de a identifica elevii vulnerabili la acte de violență, precum și elevii cu risc de dezvoltare a comportamentelor agresive sau cu potențial violent. De asemenea, cei din școli trebuie să stabilească cauzele acestor comportamente în vederea includerii elevilor cu probleme în programe de consiliere, dezvoltare personală și a relațiilor cu ceilalți.
Pentru al doilea an consecutiv, profesorii și elevii vor avea liber în 5 iunie 2025, de Ziua Învățătorului și data de naștere a dascălului sibian Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.
ARTICOL DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 16, 16-30 septembrie 2024