Imaginați-vă două ziduri puternice cu un șanț mare de apărare între ele, cu niște mlaștini în fața lor, cu turnuri la fel de puternice și flancate de bastioane.
Nu, nu vorbim despre Parcul Cetății cu turnurile sale și cu bastioanele ce îl flanchează. Așa arăta pe la 1600 locul unde astăzi este parcul ASTRA.
Terenul a fost părăsit de sibieni după ce nimeni nu a mai atacat cetatea. Bălțile au fost secate, șanțul umplut cu moloz iar zidurile și turnurile se prăbușeau pe zi ce trece. A rămas un loc părăsit și chiar ignorat pentru mai bine de un secol. Salvarea a venit, evident cum altfel, de la familia Brukenthal.
De această dată de la nepotul baronul, Michael von Brukenthal. Acesta amenajează de la bastionul Soldisch înspre bastionul Cisnădiei, o grădină englezească. Nu rezistă foarte mult, proiectul lui Brukenthal intrând în ruină.
Primăria își punea reale probleme de rezolvare a problemei, spațiul fiind inestetic, mai grav fiind faptul că acest spațiu era locul de legătură între vechea cetate și noul oraș. Din lipsă de fonduri sau din alte motive, inițiativa a întârziat să apară.
În cele din urmă, terenurile din jur sunt parcelate și amenajate, iar spațiul verde, o parte din el – cea care există și astăzi, este transformat într-un parc modern de către Societatea de Înfrumusețare a Orașului. Numele noului parc era Soldich, împrumutându-l de la bastionul din apropiere. Soldisch însemna mercenar, deci Parcul Mercenarilor.
Prima statuie a parcului nu a fost una dintre cele care există și astăzi. Prima statuie a fost cea a lui Schiller, care apoi a fost mutată în locul în care este și astăzi, în piața cu același nume. Rând pe rând se construiesc clădirile impozante care flanchează parcul, Școala de Fete, Palatul ASTRA, Baia Populară sau Biserica Sf. Ioan.
Asociațiunea ASTRA propune o nouă statuie pentru parc, cea a lui George Barițiu, dar cum eram în 1916 și România era în război cu Imperiul, cererea le-a fost respinsă. Statuia este așezată în cele din urmă după Marea Unire, acolo unde se află și astăzi. Parcul este redenumit în ASTRA. În secolul 20 aleile sunt asfaltate, spațiul verde reamenajat și sunt amplasate mai multe statui ale marilor cărturari sibieni.
O nouă reabilitare are loc în preajma anului 2007 când se amenajează fântâna din centrul parcului. Apar noi statui, ultima fiind cea a lui Iacob Bologa. Parcul trăiește astăzi liniștit, bucurându-se de copii care îl aleargă și de cei mai în vârstă prinși în tihnă sau într-un aprig meci de șah sau table.