Există preparate românești cu iz american?
Bucureștiul este supranumit „Micul Paris”, dar cum ar fi dacă v-aș spune că românii sunt mai americani decât ați crede?
Pentru început: avem și noi o Statuie a Libertății, la o scară mult mai mică, în orașul Boldești-Scăeni, dar știați că și mâncarea noastră e, într-o oarecare măsură, asemănătoare cu multe preparate americane?
V-ați gândit vreodată cât de asemănătoare sunt macaroanele noastre cu brânză cu celebrul preparat american Mac n Cheese?
Dacă pentru preparatul românesc folosim clasicele macaroane, la Mac n Cheese se folosesc paste melcișori.
La preparatul american nu folosim telemea, ci cheddar și parmezan, dar folosim unt, spre exemplu. Diferența dintre Mac n Cheese și macaroanele cu brânză o fac două ingrediente: făina și pesmetul.
La Mac n Cheese folosim făină și pesmet pentru a îngroșa sosul, în timp ce la macaroane putem fie să adăugăm o brânză sărată și să le lăsăm așa, fie să adaugăm stafide, brânză dulce de vaci și iaurt și să obținem desertul copilăriei.
La grătare suntem experți, dar asta nu înseamnă că americanii nu au „furat” și ei meseria.


Pe un grătar românesc vom regăsi categoric micii și ceafa de porc, în timp ce pe un grătar american vor fi nelipsiți burgerii sau cârnăciorii de hotdog.
Dar, din când în când, vom avea pe ambele grătare niște coastă de porc.
Pentru a prepara o costiță americană în sos barbecue autentică avem nevoie pentru sos de: zahăr brun, fulgi de chilli, ketchup, sos de soia, sos Worcestershire, rom, usturoi, muștar, piper și puțin ulei – doar nu vrem să ni se lipească costița de grătar.
Oare care a fost prima: plăcinta cu mere românească sau cea americană?


Nu am răspunsul, dar cert e că atât românii, cât și americanii iubesc plăcintele cu mere.
Dacă noi, pentru clasica plăcintă cu mere răzuim obligatoriu merele, așteptăm să capete culoarea brună și adăugăm cât se poate de multă scorțișoară, americanii pun în plăcinta lor cu mere următoarele: mere Granny Smith (pentru necunoscători, acestea sunt mere verzi acrișoare), unt, făină, scorțișoară și zahăr, iar blatul de plăcintă este de cele mai multe ori cumpărat din comerț.
Diferența majoră la plăcinta cu mere americană este faptul că merele sunt decojite, tăiate în felii subțiri și acoperite de mixul rezultat din combinarea făinii, scorțișoarei și a untului într-o tigaie încinsă, iar apoi puse peste aluat și băgate în cuptor.
Dacă nu ați mâncat până acum Key Lime Pie, dar ați mâncat celebra prăjitură românească Albă-Ca-Zăpada, să știți că gusturile sunt izbitoare.


Pentru un Key Lime Pie avem nevoie de: biscuiți, zahăr brun, unt nesărat, lapte condensat, iaurt grecesc, coajă și suc de lime, frișcă lichidă și zahăr pudră. Noi, pentru Albă-Ca-Zăpada am înlocuit laptele condensat cu lapte simplu, lime-ul cu lămâia și iaurtul grecesc cu făina, dar am zis să nu fim identici, să adăugăm mai multe straturi acestei prăjituri și să folosim cocos pentru ornat.
Nu există român care să nu fi mâncat în viața lui orez cu legume și cu pui.


Ei bine, aflați că orezul cu legume al americanilor se face cu creveți și cârnați și se numește jambalaya.
Printre ingrediente se numără: baconul, pieptul de pui, bulionul, ceapa verde, usturoiul, țelina și apa în care a fost fiert pieptul de pui.
Ceea ce dă jambalayei gustul autentic este cajunul, un mix de condimente care include curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi, fenicul, boia dulce , ghimbir, cardamon și scorțișoară.
Chiar dacă există multe preparate asemănătoare, aflați că americanii au destule preparate interesante care merită încercate.


Unul dintre ele este Philly Cheese Steak, un sendviș apreciat chiar de fostul președinte american Barack Obama. Pentru un Philly Cheese Steak autentic avem nevoie de: antricot de vită, pe care îl asezonăm cu sare, piper și ulei de măsline, ceapă, ardei gras, brânză provolone, sos de cheddar și pâine.
În cazul în care nu sunteți interesați de preparate americane similare cu cele românești, puteți oricând încerca jerkey, pui și waffles, sendviș cu crab sau celebra supă chowder, iar că să intrați în spiritul american, puteți face acest festin chiar pe 4 iulie, atunci când SUA sărbătorește Ziua Independenței.
TEXT de IULIANA CIOCÎRLAN | EAT & DRINK