Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/06/2024
Viața Orașului

”Concertul Coldplay, testul picat al României” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Concertul Coldplay, testul picat al României” de Răzvan Sădean Share ”Concertul Coldplay, testul picat al României” de Răzvan Sădean


Sunt câteva subiecte în România care transformă aproape orice dialog în două monologuri rostite în același timp, în care oamenii nu se întrec în idei și argumente, ci în cine se face auzit mai bine și cine are ultimul cuvânt de spus.

Genul acesta de discurs se rostogolește fără modificări semnificative când într-un spațiu public în fața unei sculpturi, cazul statuii lui Brukenthal din Sibiu sau Hidra din Iași, când pe online în plină pandemie, când pe stadion la un concert, cum ar fi cel al formației Coldplay.

Cele trei exemple nu sunt alese aleatoriu. De la distanță s-ar putea crede că sistemul de învățământ românesc e atât de performant încât toți ieșim de pe băncile școlii cu noțiuni elementare despre artă, muzică și medicină. Însă de aici, de aproape, lucrurile stau cu totul diferit.

Avem de-a face cu un discurs care jonglează doar între alb și negru, incapabil să capteze un spectru mai larg de nuanțe și care lasă pe dinafară oameni reali, cu emoții, sensibilități și abordări diferite. Acest tip de discurs mizează pe dreptul și libertatea la opinie. Doar că o opinie în lipsa unor competențe intelectuale și emoționale dobândite de-a lungul unor ani de studiu nu are absolut nicio valoare la scară largă.

Și nici nu se poate spune că astfel de reacții virulente, precum huiduielile de la concertul Coldplay, au la bază doar o chestiune de gust. Când ați văzut ultima dată un om într-un restaurant să se ridice și să huiduie bucătarul doar pentru că ciorba servită are prea multă sau prea puțină sare?

Sunt aspecte ale vieții pe care nu le putem înțelege pe deplin, precum cultura, sexualitatea sau religia, iar atunci când vorbim despre ele privindu-le dintr-o singură perspectivă, folosind formule rigide și gălăgioase eșuăm în a fi înțelegători, blânzi, îngăduitori, empatici, toleranți. Toleranța e cheia pentru a conviețui într-o comunitate bazată pe respect reciproc. Toleranța nu înseamnă să adopți opiniile și comportamentele celui de lângă tine și nu are nimic de-a face cu violența verbală sau fizică.

Să ne placă cum gândesc, ce vorbesc, cum se îmbracă, ce mănâncă, pe cine iubesc sau ce ascultă toți oamenii din jur e imposibil. Să le respectăm, însă, alegerile, e perfect posibil.

EDITORIAL DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 11, 1-15 iulie 2024

Galerie imagini

Un răspuns

  1. Domnule redactor, publicul care a platit dorind sa asculte Coldplay “in direct” este asaltat zi de zi nu doar de melosul manelelor dar, mai grav, si de mentalitatea si comportamentul induse de acest gen muzical. Acesti oameni, care refuza acest gen muzical, reprezinta din nefericire o minoritate. Eu cred ca au dreptul, ca orice minoritate, sa-si manifeste parerea. Mi-ar place, daca ati putea, sa publicati parerea lui Valeriu Nicolae sau parerile membrelor educate ale familiei Cioaba legate de acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută