Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/06/2024
Lifestyle / Sport Viața Orașului / Fit București

FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea” Share FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea”
GEORGE MAGHERU


George Magheru are 28 de ani și locuiește în București, lucrează în domeniul cinematografic, dar este și instructor de fitness certificat de Federația Română de Culturism și Fitness și de International Fitness and Bodybuilding Federation. George ține antrenamente 1 on 1 în sala lui personală, dar și în cadrul altor săli din București. Viitorii clienți îl pot găsi pe Instagram la @georgemgh.

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

Am ales să activez ca freelancer și în domeniul fitnessului în primul rând pentru că mișcarea a reprezentat în mod natural o prioritate pentru mine încă de la o vârstă fragedă. Entuziasmul pentru mișcare s-a manifestat inițial prin opt ani de baschet dublat de atletism, debutând în anul 2002. Odată intrat la liceu, în 2010, am continuat cu doi ani de polo, iar ]n 2012, am călcat pentru prima dată pragul unei săli de fitness și de atunci nu am pus pe pauză această activitate.

Căutând o provocare veritabilă, am început să mă antrenez în kickboxing când eram în Olanda și urmam cursurile facultății de management în media, cu predare în engleză, limbă pe care o vorbesc fluent. Acolo am învățat stilul de luptă Dutch, pe care odată ce m-am întors la București, l-am readaptat la sala lui Ciprian Sora și la Combatant, unde merg și în prezent la antrenamente, minim de două ori pe săptămână, uneori chiar mai des, în funcție de cum îmi permite programul. Ținta mea este să reușesc să ajung la cât mai multe antrenamente pe săptămână.

Luptele sunt cea mai mare bucurie a mea în materie de sport, iar Combatant este o comunitate care se distanțează de normă, unde am reușit să cresc datorită faptului că aici am învățat ce înseamnă dedicarea și pasiunea. Aspecte care au contribuit la a-mi forma o constanță în kickbox și implicit un progres sesizabil prin participarea la antrenamentele ținute de maestrul Tiberiu Florescu, care pentru mine este mai mult decât un sensei.

FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea”

În al doilea rând, jobul meu principal este în cinematografie. Prestez servicii de producție, regie și, mai nou, lucrez și în departamentul de cameră. Este un domeniu cât se poate de intens, competitiv și colorat. Dacă activezi ca freelancer, se poate întâmpla să te lovești de fapul că nu găsești mereu constanță în proiecte.

Eu, antrenandu-mă în fitness încă din liceu și pe parcursul ultimilor ani chiar în sala pe care mi-am consolidat o în apartamentul pe care-l închiriez, m-am hotărât, încurajat de o persoană specială pentru mine, să urmez cursurile de Instructor Fitness și Personal Trainer organizate de Federația Română de Culturism și Fitness și IFBB, ca să pot să lucrez cu clienți ca personal trainer certificat. Astfel, am diversificat serviciile pe care le pot oferi, urmărind să îmi consolidez un venit constant, dedicându-mă joburilor care îmi aduc satisfacție.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre jobul de personal trainer.

Pentru a ajunge în punctul în care să putem să sprijinim oamenii să devină o versiune mai bună a lor, din punctul meu de vedere este nevoie de mai mult decât de pregătire fizică și teoretică. Nu există doi clienți identici, chiar dacă sunt gemeni. Fiecare avem nevoi diferite. Un instructor bun a trecut prin momente de adversitate și le-a depășit în mod eficient, prin urmare poate împărtăși cu alți oameni secretele unui stil de viață bine pus la punct din punct de vedere mental, fizic și emoțional.

Care este cea mai importantă calitate pe care un  personal trainer trebuie să o aibă?

Cred că cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea. Adiacent, promptitudine, empatia, răbdarea și sociabilitatea sunt câteva din caracteristicile fundamentale ale unui profesionist în domeniul fitnessului.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Las’ că știu eu mai bine. Ce nevoie am de un antrenor ca să merg la sală?” Este o lozincă care din nefericire descrie mentalitatea românului care e bun la toate. Când se întâmplă să se ivească o problemă la țevile din casă, sunt solicitate serviciile unui instalator. Când se defectează schimbătorul de viteze al mașinii personale, ea va fi dusă la mecanic. Însă atunci când românul se hotărăște să „meargă la sală” tendința este să nu apeleze din prima la un specialist, la un instructor.

În consecință, pot să apară accidentări în urma unor mișcări executate greșit. De asemenea, se mai întâmplă ca oamenii să ajungă să plătească pentru un abonament la sală, dar să nu vină să facă sport. Din mai multe motive ce țin în principal de lipsa de informație și a unui plan util, pentru un debutant este complicat să și sedimenteze obiceiul de a se antrena constant. Lucrul cu un instructor priceput poate schimba aceste aspecte.

FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea”

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Cele mai mari satisfacții pe care le oferă acest job sunt acele mici momente când clienții își dau seama că obișnuiau să execute diverse tehnici în mod greșit, fiindcă experimentează sub ochii tăi cum se simte execuția corectă a unei mișcări sau, de exemplu, a unui ritm de respiro. În plus, sunt satisfăcătoare momentele când cei cu care lucrezi își manifestă aprecierea pentru munca și implicarea ta ca instructor, împărtășind faptul că simt că progresează în direcția în care își doresc.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

Este cât se poate de relevantă școala pe care alegi să o faci înainte să începi să lucrezi cu clienții. Eu am învățat sub tutela lui Daniel Oprea și recomand învățăturile acestui profesor dedicat oricui se gândește să se apuce de antrenorat. Totuși, cred că și mai important este să iubești oamenii, să-ți placă să lucrezi cu ei.

Te antrenezi și în aer liber? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?

Cand eram la facultate în Olanda îmi aranjasem un colțișor de forță în locuința pe care o închiriam. Aveam o bancă reglabilă, două gantere cu greutăți detașabile, discuri de greutate, două kettlebells și o bară de tracțiuni. Când se făcea frumos afară, obișnuiam să urc pe acoperișul clădirii în care locuiam, aducând cu mine ce echipament aveam nevoie pentru antrenamentul pe care urma să-l fac la momentul respectiv și, pe scurt, mă bucuram de mișcare, soare și aer curat, de la înălțime.

Am observat că au apărut mai multe parcuri de calisthenics și la noi. Sunt pretabile pentru lucrul cu propria greutate și le recomand din toată inima. Oricine se poate bucura de un antrenament excelent în aceste zone dedicate, indiferent de nivelul de fitness la care se află (debutanți, intermediari sau avansați).

FitBucurEști | GEORGE MAGHERU, instructor de fitness: „Cea mai importantă calitate a unui personal trainer este comunicarea”

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Mi-aș dori ca mai mulți români să înceapă să se antreneze și, de asemenea, să se preocupe de nutriție și somn, pentru a-si îmbunătăți sănătatea și starea de spirit. În plus, sănătatea are legătură și cu ce gândim și ce spunem, ce alegem să verbalizăm. Din punctul meu de vedere, felul estetic în care ajungi să arăți practicând fitness, este doar un bonus, nu este scopul. M-aș bucura ca mai mulți se înhame la o călătorie în fitness mânați de țeluri sustenabile, mai puțin superficiale.

» Interviu de GRUIA DRAGOMIR | FitBucurești

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută