Actorii de renume mondial John Malkovich și Isabelle Adjani, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, actorul și regizorul Pippo de Delbono, artistul vizual și regizorul Jan Fabre, dansatorul și actorul Mikhail Baryshnikov, regizorul și actorul distins cu un Premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar Tim Robbins, regizorul de origine română stabilit în Germania David Esrig, regizorul și controversatul dramaturg Neil LaBute, autorul distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură Jon Fosse – nu e doar o înșiruire de nume celebre de artiști mondiali, ci o mică parte din constelația de Prieteni ai FITS, pe care îi vom (re)vedea de-a lungul celor 10 zile de festival, între 21 și 30 iunie.
În zilele noastre, un line-up cu o astfel de greutate trece ca o normalitate. Ne-am obișnuit de-a lungul anilor că Sibiul reunește în timpul festivalului cei mai valoroși artiști ai momentului de pretutindeni. Unii dintre ei au venit și au (tot) revenit până au devenit Prieteni ai festivalului și ai Sibiului.
Dar în urmă cu aproape 15 ani, să ai ocazia să-i vezi pe o scenă de teatru din micul tău oraș pe unul dintre acești artiști era aproape o minune. Cel puțin așa am resimțit eu momentul în care am fost la ”Povești de iunie” al lui Pippo Delbono. Eram fascinat de Pippo, citeam despre el și compania lui și urmăream filmări și imagini din spectacolele lui pe internet. Faptul că urma să-l văd live la Sibiu era ceva greu de imaginat.
Mi-am dorit atât de mult să captez din magia acelui moment, încât în timpul reprezentației am scos un aparat foto mic și am apăsat ”Rec”. Atât de absorbit eram de mărturisirile fără perdea ale lui Pippo despre faptul că e homosexual, seropozitiv și budist, încât mi-a luat câteva secunde bune să-mi dau seama că atunci când repeta ”Please stop the camera” mi se adresa de fapt mie.
Am și acum acea filmare, pe care când o revăd mă încearcă ceva între rușinea până la os de a fi perturbat un act artistic și euforia pe care o trăiam ca tânăr martor la un spectacol pe care nu credeam că-l voi vedea vreodată la mine acasă.
FITS e despre astfel de trăiri, intense și răscolitoare, profunde și revelatoare. Deci nu ratați șansa de a da nas în nas, pe stradă sau la teatru, cu unul dintre numeroșii Prieteni ai festivalului.
EDITORIAL DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 9, 1-15 iunie 2024