Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Artă&Cultură | „Fragile Beauty” – Cum se vede lumea prin ochii lui Sir Elton John și David Furnish

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Artă&Cultură | „Fragile Beauty” – Cum se vede lumea prin ochii lui Sir Elton John și David Furnish Share Artă&Cultură | „Fragile Beauty” – Cum se vede lumea prin ochii lui Sir Elton John și David Furnish
Fragile Beauty


„Fragile Beauty” – Cum se vede lumea prin ochii lui Sir Elton John și David Furnish

Te-ai întrebat vreodată cum se vede lumea prin ochii lui Sir Elton John și David Furnish? În special, ce se vede și ce atârnă pe pereții acestora?

Răspunsul este… o colecție de peste 7.000 de fotografii adunate de-a lungul a 30 de ani.

Interesul acestora pentru fotografie este atât de puternic încât suma de imagini aflate în posesia cuplului e considerată actualmente una dintre cele mai importante colecții private de fotografie din lume.

În perioada 18 mai 2024-5 ianuarie 2025, Victoria and Albert Museum din Londra prezintă Fragile Beauty – o expoziție unde vor fi puse în evidență piesele lor preferate, împrumutate din colecția privată, dintre care multe vor fi expuse publicului pentru prima dată.

Fragile Beauty

Pentru această expoziție majoră de fotografie din secolele XX și XXI, Sir Elton și David au curatoriat mai mult de 300 de printuri rare, realizate de peste 140 dintre cei mai importanți fotografi din lume, creând astfel cea mai mare expoziție temporară de fotografie de până acum a V&A.

Printe fotografii selectați se numără Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman, William Eggleston, Diane Arbus, Sally Mann, Zanele Muholi, Ai Weiwei și Carrie Mae Weems.

Expoziția este prezentată în opt secțiuni diverse, de la farmecul modei și al muzicii la teme importante de persecuție, rezistență, perioade și mișcări cruciale din istorie.

Imaginile înfățișează câteva nume celebre, precum portretele Arethei Franklin, Elizabeth Taylor și Beatles, dar vor ilustra și momente cheie ale istoriei, de la mișcarea pentru drepturile civile din anii 1960, activismul împotriva SIDA din anii 1980 și evenimentele din 11 septembrie 2001.

Fragile Beauty

Pentru mulți vizitatori, punctul culminant al expoziției l-ar putea reprezenta cele trei fotografii impresionante ale lui Marilyn Monroe.

Vorbim de portretul realizat de Richard Avedon, o fotografie timpurie bine cunoscută a actriței în New York, în 1957, portretul realizat de Eve Arnold, care o înfățișează pe Monroe repetându-și replicile pe platoul filmului „The Misfits”, în 1960, și fotografia lui Bert Stern, „The Last Sitting” din 1962, care o surprinde pe vedetă cu două luni înainte de a muri.

Printre alte piese importante se numără o instalație monumentală de 149 de gravuri ale lui Nan Goldin, din seria „Thanksgiving”, portrete cu legendele jazz-ului american Miles Davis și Chet Baker, precum și imagini emblematice ale modei realizate de Horst P. Horst, Irving Penn și Herb Ritts, unele dintre primele achiziții ale cuplului.

Text de TEODORA BRATU | ART EXPO

Fotografii © vam.ac.uk

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută