Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/05/2024
Viața Orașului / CityZen

Jurnal de gurmand: ”Au înnebunit salcâmii” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Jurnal de gurmand: ”Au înnebunit salcâmii” de Corina Gruber Share Jurnal de gurmand: ”Au înnebunit salcâmii” de Corina Gruber


Cu câteva zile înainte de Paști, drumurile de pe lângă Sibiu erau mărginite de o explozie de alb ce marca toate locurile în care creșteau pâlcuri sălbatice de salcâmi.

Cu excepția câtorva dăți când am gustat florile crude de salcâm, în ciuda frumuseții lor, aceste plante mi-au rămas destul de indiferente. Asta până când m-am apropiat de o creangă încărcată de flori și le-am simțit parfumul.

Nu sunt cel mai mare fan al siropurilor. Îmi place cel de soc cu lămâie, dar nu mă dau neapărat în vânt după cele de fructe. Dar, în explorările mele online, am dat de multe ori peste rețete de sirop de salcâm. Până să îmi dau cu adevărat seama de aroma acestor flori, nici nu l-am prea luat în seamă. Însă, atunci când am simțit cu adevărat aroma florilor, mi-am amintit de aceste rețete și m-am decis să încerc una.

Când am început să culeg florile, chiar nu știam la ce să mă aștept. Știam parfumul, știam gustul florii și mai știam și aroma mierii de salcâm, dar imaginația mea nu le putea combina. Am cules 1 kilogram și jumătate de flori (asta după ce le-am rupt de pe codițe). Sper deosebire de soc, ce are flori mari, florile de salcâm, mărunte, mi s-au părut mai greu de spălat și gestionat. Totuși, puține lucruri pot egala bucuria pură pe care o simți atunci când îți înfunzi mâinile într-o grămadă parfumată de flori.

Rețeta mea cerea 1 kilogram de flori, dar m-am gândit că o cantitate mai mare nu are cum să afecteze negativ gustul. Pentru că gustul de lămâie mi s-a părut prea șters, am adăugat încă una, tăiată felii. Rezultatul a fost spectaculos. Siropul de salcâm, deși rămâne destul de lichid, reușește să transforme parfumul florilor în gust. Mi se pare incredibil cum e redată aroma aceea olfactivă prin intermediul senzației gustative.

E ca și cum ai gusta mirosul. Pe lângă asta, culoarea e cel puțin surprinzătoare. Deși florile nu au nicio parte roz (există o oarecare tentă sub petale, dar e un roz șters, amestecat cu verde), siropul e rubiniu. Dincolo de aroma surprinzătoare și extrem de plăcută, se pare că are și tot felul de beneficii pentru sănătate, fiind antiinflamator și antitusiv.

Jurnal de gurmand: ”Au înnebunit salcâmii” de Corina Gruber
Flori de salcâm și sirop

La câteva zile după ce am cules flori de salcâm și am făcut siropul, am văzut că florile începeau să cadă de pe ramuri. Ca în fiecare an, salcâmii au fost o minune de câteva zile. Mă bucur nespus că anul acesta am reușit să le captez aroma în sticle de sirop.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută