Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/05/2024
Lifestyle Festival

IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră Share IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră
oferta festivalieră


Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră

Luând în considerare experienţa anilor precedenţi, luna aceasta nu ar trebui să fie una extrem de bogată în evenimente (pop) culturale ieşite din comun, pentru că organizatorii dau prioritate finalizarii planurilor legate de marile reuniuni festivaliere estivale, iar publicul larg este mai degrabă preocupat de relaxare, în condiţiile prelungirii conjuncturale a vacanţei de început de mai. Cu toate acestea, aproape în orice oraş am locui, sunt marcate în calendar experienţe inedite cărora merită să le acordăm timp în săptămânile ce urmează.

IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră

Primele care ies în evidenţă sunt, firesc, brandurile reputate, iar notorietatea cea mai mare o are, probabil, Festivalul Internaţional Shakespeare (16-26 mai) de la Craiova, a cărui ediţie aniversară, a XXX-a, a fost comunicată printr-o caravană ce a străbătut întreaga ţară.

TEATRUL este însă prezent într-un mod incitant şi în evenimente din alte oraşe: Festivalul Internaţional de Teatru Nou (11-17 mai) din Arad, Zilele Teatrului Matei Vişniec (11-18 mai) din Suceava, Festivalul Internaţional de Teatru “Poveşti” (19-25 mai) de la Alba Iulia, sau festivalul Bacău Fest Monodrame (9-13 mai), ajuns la acelaşi număr impresionant de ediţii ca cel de la Craiova.

IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră

În ceea ce priveşte CARTEA, sigur că vârful îl reprezintă tradiţionalul Bookfest (29 mai-2 iunie) de la Bucureşti, dar cei aflaţi în Ardeal în acea perioadă pot ajunge la Sfântu Gheorghe, la festivalul de literatură contemporană SepsiBook (23-26 mai).

Dacă tot am menţionat Capitala, pe parcursul lunii se anuntă o veritabilă inflaţie de festivaluri destinate pofticioşilor: Bucharest Coffee Festival, Revino Bucharest Wine Show şi GrillFest (10-12 mai), Burgerfest (17-19 mai), RO-Wine Spring Edition (24-26 mai) şi Slow Cofee Festival (31 mai-2 iunie).

În restul ţării, de festivaluri din zona FOOD & DRINK avem parte, prin Festival du Bonheur – Pour Les Gourmands (1-6 mai), pe litoral, la Mamaia, dar se întâmplă şi Street Food Festival, ediţiile de la Cluj (23-26 mai) şi Galaţi (30 mai-2 iunie).

IOAN BIG | Mai, o lună a surprizelor în ceea ce priveşte oferta festivalieră

Iubitorii de ARTĂ & DESIGN aşteaptă cu interes cele două mari festivaluri ale primăverii, Romanian Creative Week (18-23 mai), de la Iaşi, şi Romanian Design Week (24 mai-2 iunie), de la Bucureşti, summit-uri ale industriilor creative autohtone în care sunt prezente arhitectura, grafica, designul şi fashion-ul deopotrivă, iar FILMUL îşi atrage publicul prin intermediul Festivalul Filmului European (09 mai-8 iunie), care programează vizionări în opt oraşe, printre care Botoşani, Chişinău, Braşov şi Târgu Mureş.

Evident, cea mai variată ofertă o prezintă festivalurile de MUZICĂ, răspândite prin toată România, de la Constelaţiile Rock (17-18 mai) din Râmnicu Vâlcea până la Summer Break Festival (29 mai-2 iunie) de la Sibiu, dar cel mai atractiv, cel puţin pentru melomanii veterani, rămâne Festivalul Internaţional “Timişoara muzicală”, care se desfăşoară pe parcursul întregii luni, reunind sute de artişti de operă şi muzică simfonică.

Fie şi doar din aceste exemple ne dăm seama că, indiferent de gusturi, în luna mai avem posibilitatea unui warm-up agreabil şi consistent la sezonul festivalier estival, despre care, de altfel, puteţi afla mai multe detalii din Ghidul festivalurilor din România pe care îl vom lansa în zilele ce urmează sau, evident, din secţiunea dedicată acestor evenimente, în permanenţă adusă la zi, de pe site-ul Zile şi Nopţi.

» Text de Ioan BIG | Festivaluri RomâniaCalendar Festivaluri 2024

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută