Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România
Rideri din peste 17 țări din Europa au confirmat deja prezența la competiția din 8-12 mai
Campioni mondiali precum Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse, Victor Koretzky, vor concura la Cheile Grădiștei, alături de cicliști români consacrați, precum Vlad Dascălu și Ede Molnar.
Peste 350.000 euro investiți în organizarea competiției
Între 8 și 12 mai, Federația Română de Ciclism transformă în realitate un proiect demarat în urmă cu 6 ani: primele Campionate Europene organizate în România. Este vorba despre Campionatul European de Mountain Bike la disciplinele Cross Country Olympic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross Country Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori.
Evenimentul care se va desfășura la Cheile Grădiștei Fundata (județul Brașov), într-un complex construit special pentru sport, este organizat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sport, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Auchan România.
La competiția care se desfășoară cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, și-au confirmat deja participarea aproape 200 de rideri din 17 țări, între care Franța, Olanda, Belgia și Danemarca, dar numărul acestora este așteptat să crească la 400 de sportivi și 200 de tehnicieni până la închiderea înscrierilor.
Cele mai recente informații despre Campionatul European de Mountain Bike au fost prezentate miercuri, 24 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Agenția Națională pentru Sport. În cadrul acesteia, au fost prezenți din partea organizatorilor și partenerilor: Cătălin Sprînceană – Președintele Federației Române de Ciclism, Tudor Oprea – Project Manager al Campionatului European și Coordonator al Lotului național de Mountain Bike, alături de Daniel Jianu – Director Direcția Generală pentru Sport și Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan România.
Potrivit acestora, cei peste 10.000 de spectatori care sunt așteptați la Cheile Grădiștei în cele cinci zile de competiție vor avea ocazia să vadă sportivi precum franțuzoaica Pauline Ferrand-Prévot, multiplă campioană mondială la mai multe discipline din Mountain Bike, neerlandeza Puck Pieterse, câștigătoare a Cupei Mondiale la MTB în 2023, atât la XCO, cât și XCC, sau francezii Joshua Dubau (câștigător al mai multor etape de cupă mondială la XCO și XCC) și Victor Koretzky, multiplu campion mondial la Team Relay.
România va fi reprezentată, între alții, de Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul de campion european la XCO, de Ede Molnar, campion european la Eliminator și proaspăt câștigător al primei etape din cupa mondială la Eliminator și de Wendy Bunea, o junioare care deja se afirmă în competițiile europene.
Potrivit Federației Române de Ciclism, costurile de organizare a evenimentului se ridică la peste 350.000 de euro, sumă ce acoperă costuri efective de organizare, procesul de acreditare, cronometraj, precum și transmisiunea live a evenimentului prin intermediul Eurosport și Aplicației Eurosport – către un număr de peste 8 milioane de potențiali telespectatori.
„Miza este mare atât pentru ciclism și sportul românesc în general, cât și pentru imaginea țării în lume, dar și pentru turism. Din punct de vedere sportiv, avem șansa să inspirăm, să motivăm noua generație de rideri și să ne apărăm acasă titlul de Campion European câștigat de Vlad Dascălu anul trecut.
Pe de altă parte, se va vorbi despre România, iar imaginile superbe de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de țară și o oportunitate de a atrage curiozitatea turiștilor, ca să ne viziteze locurile. România are un potențial colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, în special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului”, spune președintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană.
„Suntem mândri să fim parteneri pe termen lung ai Federației de Ciclism și bucuroși să vedem cum acest sport se dezvoltă de la an la an, că numărul de competiții cicliste crește și sunt din ce în ce mai mulți cicliști licențiați, dar și din ce în ce mai mulți amatori, care practică acest sport din pasiune.
Aceste lucruri ne confirmă decizia de a fi alături de FRC de peste 6 ani și de a continua să ne implicăm activ în susținerea unor evenimente de anvergură precum Turul României sau Campionatul European. Prin acest parteneriat, Auchan încurajează un stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă în rândul românilor, contribuind totodată la consolidarea brandului de țară”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan România.
Traseul pe care se vor desfășura competițiile, în lungime de 3,4 km a fost realizat cu sprijinul resortului Cheile Grădiștei Fundata, o destinație unică, dotată cu multe facilități dedicate sportului, inclusiv o arenă de biatlon. Echipe între 4 și 10 oameni au lucrat 20 de zile la traseu, începând din noiembrie 2023, pentru a-l pregăti pentru competiție.
Lucrările s-au făcut atât mecanizat, cu specialiști și utilaje specializate precum excavatoare sau drujbe, cât și manual, cu târnăcoape, lopeți, greble. În afară de eliberarea și amenajarea cu pietre și bușteni a traseului, echipele de intervenție au făcut și o toaletare a zonei din proximitatea traseului, pentru a permite publicului să vadă ce se întâmplă în punctele fierbinți.
„Acest traseu va reprezenta biletul de intrare al României în arena jucătorilor europeni de pe piața competițiilor cicliste și sperăm să aducem pe traseul de la Cheile Grădiștei și o Etapă de Cupă Mondială în viitor sau/ și un Campionat European pentru tineret, poate chiar în 2027. De asemenea, ne-am propus să aducem rapid în țară și Campionatul European de Mountain Bike Maraton, cea mai populară și practicată disciplină a ciclismului la noi în țară”, a completat Sprinceană.
În pregătirea Campionatelor Europene de MTB, pe traseul de la Cheile Grădiștei Fundata va fi organizat, în weekendul 27-28 aprilie un eveniment de test care reprezintă și etapa I din Cupa României la XCO, la care sunt așteptați să participe un număr record de cicliști licențiați.
Ciclismul, în special MTB-ul s-a bucurat de o creștere constantă în România, în ultimii 20 de ani, cu o explozie de evenimente de masă în ultimii 6-7 ani. Calendarul Federației de Ciclism numără în acest an un număr record, de peste 80 de evenimente, iar numărul cicliștilor licențiat de trecut de 1000.