Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2024
Lifestyle Zile si Nopti

ANIVERSARE | 50 de ani de Cub Rubik: O celebrare a inovației și creativității

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii ANIVERSARE | 50 de ani de Cub Rubik: O celebrare a inovației și creativității Share ANIVERSARE | 50 de ani de Cub Rubik: O celebrare a inovației și creativității
Cub Rubik


50 de ani de Cub Rubik:  O celebrare a inovației și creativității

În primăvara anului 1974, Ernő Rubik, un tânăr arhitect maghiar, inventa un puzzle tridimensional care avea să devină una dintre cele mai populare jucării la nivel mondial. Inițial conceput ca un instrument educațional creat pentru a-l ajuta să explice fundamentele mișcării tridimensionale studenților săi, cubul Rubik s-a transformat într-un fenomen cultural și într-un simbol recunoscut global.

Popularitatea sa a culminat în anii ’80, când cubul a devenit o prezență constantă în mass-media, reclame și chiar în emisiuni TV dedicate. Pe lângă aspectul de divertisment, cubul Rubik a inspirat și competiții globale de speedcubing, care atrag mii de participanți din întreaga lume. Aceste competiții testează abilitățile de rezolvare rapidă ale cubiștilor, iar pe lângă asta, promovează o comunitate pasionată și dedicată.

Cub Rubik

Ernő Rubik

Cubul Rubik este și un instrument educațional valoros, utilizat pentru a preda principii matematice, cum ar fi teoria grupurilor și algoritmi. Complexitatea sa matematică oferă o modalitate interactivă și tangibilă de a explora concepte abstracte, ceea ce îl face popular în rândul educatorilor și studenților deopotrivă. Cu cele nouă pătrate colorate pe fiecare față, în starea sa inițială prezentând o singură culoare uniformă pe fiecare latură, reprezintă un puzzle de o complexitate uimitoare. Numărul de combinații posibile depășește 43 de quintilioane, un fapt care îl transformă dintr-un joc, într-o provocare matematică.

Până în 2024, aproximativ 500 de milioane de cuburi au fost vândute în întreaga lume. Acest lucru nu include doar varianta clasică, ci și diverse adaptări, cum ar fi cuburile 2×2, 4×4 sau 5×5, care extind și mai mult complexitatea și aplicabilitatea principiilor de grup matematic.

Celebrarea a 50 de ani de Cub Rubik în 2024 a fost marcată de o serie de evenimente și lansări de produse noi. Sub sloganul Make Your Move, Spin Master, compania care deține în prezent brandul Rubik, a lansat o campanie globală destinată să inspire noile generații. Produsele noi includ Rubik’s 50th Anniversary Retro Cube și Rubik’s Sensory Cube, un cub tactil destinat nevăzătorilor. De asemenea, au fost introduse jocuri noi, precum Rubik’s Gridlock și Rubik’s Connected X, un cub Bluetooth care permite utilizatorilor să-și urmărească progresul și să concureze cu alți jucători prin intermediul unei aplicații. Această nouă gamă de produse nu numai că onorează istoria cubului, dar împinge și mai departe limitele a ceea ce poate fi un cub Rubik.

Cubul Rubik rămâne dovadă perenă a ingeniozității umane, continuând să fascineze și să provoace mintea jucătorilor de toate vârstele, demonstrând că, într-adevăr, fiecare sfârșit poate deveni un nou început.

Citește mai multe articole din LIFESTYLE.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută