Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 15/03/2024
Film

Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele” Share Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”
Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”


Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”

Șerban Georgescu este unul dintre regizorii de film documentar care a reușit în ultimii ani să atingă și să emoționeze spectatorii cu acele subiecte pe care ne preocupă pe majoritatea, dar despre care rar se vorbește onest și blând în același timp – familia, economia, relațiile interumane.

„Sunt teme care nu au un început și un sfârșit, universal valabile de la începuturile istoriei și până astăzi, aceleași, dar cu semnificații și perspective diferite pentru fiecare dintre noi.”, spune chiar Șerban când se gândește la toate subiectele pe care le-a abordat până acum – Varză, cartofi și alți demoni, Jurnalul familiei -escu, Cazul Inginerului Ursu.

În luna martie, la un an de la premiera internațională, ajunge și în câteva (destul de puține) cinematografe din țară povestea documentarului la care a lucrat mai bine de 3 ani, cea mai vastă perioadă alocată de el unui singur proiect – Pâinea noastră cea de toate zilele.

Este o poveste despre supraviețuire, despre curaj și putere. Este o poveste despre niște femei din România care ar putea purta cu succes pelerină de erou. De ce? Puteți afla chiar de la ele, din rândurile de mai jos. Sau, și mai bine, puteți lăsa documentarul să vorbească de la sine.

Au răspuns la câteva întrebări despre documentar, despre provocările din timpul producției, dar și despre ce și-ar dori să ajungă dincolo de ecran Irina Sorescu și Corina Muntean, fondatoarele MamaPan, Andreea și Luminița, două dintre angajatele brutăriei, precum și Oana Muntean, producătorul executiv al filmului.

Cum ai primit ideea lui Șerban de a face un documentar despre tine și MamaPan? Ce anume te-a entuziasmat / ce anume te-a speriat la idee?

Irina: M-a surprins ca cineva ar putea fi interesat de ce se întâmplă acolo, la noi, în așa măsură, încât să-și dorească să facă un film despre asta. M-a speriat perspectiva expunerii, pentru că sunt protectoare și pentru că e complicat să gestionezi vulnerabilitățile oamenilor într-un mod care să nu rănească. E nevoie de multa empatie, grijă și delicatețe.

Corina: Am fost suspicioasă și neîncrezătoare la început, dar apoi, calitatea umană a echipei lui Șerban m-a convins că finalitatea dorită a documentarului este una bine intenționată, și am acceptat ideea.

Andreea & Luminița: Noi eram cumva obișnuite cu filmările la brutărie, au mai fost interviuri, emisiuni, reclame, dar de data aceasta era diferit pentru că presupunea expunerea familei și a vieții personale și acest lucru ne-a îngrijorat la început. Apoi, cu timpul, Șerban și Bogdan au devenit parte din brutărie, ne-am obișnuit cu ei.

Oana: Nu o să uit cât de marcați au venit și Șerban și Bogdan de la acea filmare în care au luat contact pentru prima dată cu MamaPan și toată echipa de acolo. Nici nu a fost nevoie de prea multe cuvinte ca să ne dăm seama că acesta urma să fie următorul proiect de documentar și am știut cu toții că nu va fi ușor.

În același timp am avut de la început încredere deplină și convingerea că (doar) Șerban va putea face un film cu adevărat puternic și nu doar o expunere indiscretă a vieții personajelor din brutărie, cu toate grijile, problemele și bucuriile lor, că va căuta să abordeze subiectul mai profund, cu toate ramificațiile sociale din spate și va avea curaj să îl provoace pe privitor.

Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”
Andreea și Luminița

Dacă ar trebui să-i explici unui necunoscut, în câteva cuvinte simple, despre ce este Pâine noastră cea de toate zilele… cum ar suna ele?

Irina: Acest film este despre lupta pentru supraviețuire a unei brutarii mici si despre cinci femei care au devenit personaje de film. Oare nu suntem fiecare dintre noi un personaj de film?

Corina: Un film despre încercarea de a trăi corect și de a face bine, în circumstanțe dificile.

Andreea & Luminița: Este despre realitatea unei brutării și viața a 3 femei simple, care au pornit de la zero in meseria asta.

Oana: Este un film despre femei puternice, despre încredere, despre curajul de a lupta chiar și atunci când simți că viața te doboară.

Șerban și Bogdan au venit constant la brutărie mai bine de 3 ani. Este vreo zi sau vreun moment anume care ți-a rămas cel mai bine în minte/suflet? Care?

Irina: Sunt multe momente cu conversații ca între prieteni care mi-au rămas în minte și multe dovezi că le pasă. Pentru mine e foarte important să fii lângă cineva mai ales atunci când are nevoie. Și ei au fost lângă noi, muncind la ambalare, la livrări, la mici reparații, la vizionări de spații, aceste momente m-au impresionat în mod special.

Corina: Un moment anume, nu. Dar mi-au rămas în suflet toate zilele acelor 3 ani, în care delicatețea celor doi, încercarea lor permanentă de a nu ne încurca și mai mult de atât, de a ne ajuta în tot ce făceam noi pe acolo, ne-a fost ca o mângâiere și ca o protecție. Am fost în atenția cuiva, unor oameni le păsa de noi și munca noastră…. e o senzație luminoasă și caldă, care rămâne în amintire.

Andreea & Luminița: Ne-am amuzat de multe ori, dar acum ne-am amintit de ziua în care un sortiment de pâine nu creștea cum trebuie, Corina, șefa noastră, nu era la brutărie iar Bogdan, ca un mare expert, îi confirma Corinei prin apel video ca am pus tot ce trebuie, ca în rețetă, până ne-am dat seama că, de fapt, maialei noastre nu-i plăcea un anumit lot de semințe de floarea soarelui.

Oana: Eu am fost mai degrabă omul din umbră, am cunoscut echipa MamaPan relativ târziu, după ce Șerban reușise deja să clădească această puternică relație de încredere. Le cunoșteam pe fete din filmări, din povești, iar prima întâlnire pe viu a fost extrem de emoționantă – ca și când ai întâlni în carne și oase o vedetă, unul din actorii favoriți.

Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”
Corina Muntean

Documentarul se lansează, după o lungă perioadă de producție și post-producție, chiar în martie, lună asociată mereu cu celebrarea femeii. Care e cadoul de care crezi că au cea mai mare nevoie femeile din România?

Irina: Ar fi atât de multe: respect și recunoaștere pentru muncile invizibile din propriile familii: curățenie, gătit, îngrijirea copiilor, a persoanelor în vârstă și, mai mult decât atât, un parteneriat adevărat, care să le ofere timp și pentru ele însele.

Corina: O doză serioasă de stimă de sine.

Andreea & Luminița: Mai multă susținere în ceea ce vor să facă cu adevărat. Mulți cred că nu suntem în stare pentru că suntem femei, nu suntem în stare să conducem o echipa, o dubă sau un avion dar am dovedit că putem face orice.

Oana: Încredere.

Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”
Oana Muntean

Ce ai spera să se schimbe pentru cei care vor vedea documentarul?

Irina: Mi-aș dori să înțeleagă puțin mai mult ce înseamnă antreprenoriat social. La nivel de societate, vedem încă lucrurile atât de separat, afacerile înseamnă profit cu orice preț și munca socială înseamnă caritate, dar, de fapt, există modele de organizare care aduc împreună afacerile și muncă socială. Dacă aceste modele ar fi susținute, ar putea produce o schimbare în bine a felului în care trăim și ne simțim cu toții.

Corina: Să li se înmoaie inima și să înceapă să vadă cu ea tot ce e în jurul nostru. Apoi, să gândească și să acționeze cu bunăvoință și cu intuiția că doar împreună reușim să ne dezvoltăm.

Andreea & Luminița: Atunci când au ocazia, să le dea o șansă celor despre care cred că nu merita sau că nu s-ar descurca să facă treabă bună.

Oana: Mi-aș dori să se schimbe mai ales percepția asupra celor din jur. Prea ușor punem etichete și judecăm, fără să avem un minim interes în a înțelege cum și de ce. Cred că e un film care poate să deschidă ochi și inimi.

Interviu cu eroinele documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”
Irina Sorescu

Pâinea noastră cea de toate zilele va rula pe marile ecrane în câteva orașe din țară începând cu 15 martie, iar până la finalul lunii va avea în București și 3 proiecții speciale care vor fi urmare de dezbateri pe tema antreprenoriatului social, la care vor participa nume importante din societatea civilă și mediul privat. Mai multe detalii vor fi publicate pe pagina oficială de Facebook a filmului.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută