Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/03/2024
Viața Orașului / Lucruri pe care le știi doar dacă

Lucruri pe care le știi doar dacă ești antreprenor în HoReCa, cu Ciprian Faraon

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești antreprenor în HoReCa, cu Ciprian Faraon Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești antreprenor în HoReCa, cu Ciprian Faraon


Ciprian Faraon activează în mediul antreprenorial de 25 de ani și e o voce puternică care merită să fie ascultată de toți tinerii care vor să intre în afaceri și visează la o poveste de succes.

Am început discuția cu clasica întrebare ”De ce antreprenor?”, iar Ciprian ne-a povestit de anii petrecuți în capitală: ”La 22 de ani, ca student în București, am fost introdus într-un mediu antreprenorial vibrant, marcat de o cultură organizațională emergentă a companiilor multinaționale. Capitala oferea un teren fertil pentru afaceri spre deosebire de Sibiu, care pe atunci părea mai restrâns în oportunități.”

La scurt timp a început o afacere și a absolvit un program academic MBA, școala de business canadiană, care l-a ajutat mult în formarea sa. ”Începuturile sunt întotdeauna grele. Aventura antreprenorială era plină de necunoscut, fără suport, dar tinerețea mi-a oferit curaj și adaptabilitate”, își amintește el.

Lucruri pe care le știi doar dacă ești antreprenor în HoReCa, cu Ciprian Faraon
Ciprian Faraon: ”Autoritățile locale ar trebui să sprijine mai mult inițiativele antreprenoriale ale tinerilor pentru a-i motiva să rămână și să contribuie la economia locală.”

Întrebat cum s-a schimbat mediul de afaceri în Sibiul natal, Ciprian crede că în prezent contextul pentru antreprenori e îmbunătățit prin ”accesul ușor la informații, mentorat, finanțare europeană pentru Start-Up-uri și cursuri de competențe antreprenoriale”.

Spune despre tinerii de astăzi că sunt ”creativi și inovatori”, dar ”mai reticienți în a-și asuma riscuri și angajamente pe termen lung, dorind rezultate rapide”.

Pentru că azi mediul de afaceri e mai complex, competiția e mai acerbă, iar o reușită cere timp și resurse substanțiale, Ciprian consideră că ”autoritățile locale ar trebui să sprijine mai mult inițiativele antreprenoriale ale tinerilor pentru a-i motiva să rămână și să contribuie la economia locală”.

Întrebat cât de mult depinde sectorul HoReCa de viața culturală și sportivă a orașului, Ciprian e de părere că ”nu e suficient pentru acest sector frumusețea cetății, în sens de turism de agrement, sau existența unor zone industriale, în sens de turism de business”, ci e nevoie de ”dezvoltarea unor agende culturale și sportive variate, de o strategie de promovare a orașului care să atragă turiști pe tot parcursul anului, de evenimente de anvergură, precum Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS, care stimulează cererea de servicii în HoReCa și susțin economia locală”.

”Pentru a putea convinge turistul să cheltuiască în Sibiu trebuie să-i oferi mai mult decât o noapte de cazare”, adaugă Ciprian.

Lucruri pe care le știi doar dacă ești antreprenor în HoReCa, cu Ciprian Faraon
Ciprian Faraon: ”Ca și alte unități hoteliere din oraș, ne confruntăm cu provocarea de a motiva turiștii să rămână în Sibiu pentru mai multe nopți sau să revină în diferite sezoane.”

Având în portofoliu un hotel de 5 stele, Noblesse Boutique Resort, am vrut să aflăm de ce nu stau turiștii mai mult de o noapte la Sibiu. ”Ca și alte unități hoteliere din oraș, ne confruntăm cu provocarea de a motiva turiștii să rămână în Sibiu pentru mai multe nopți sau să revină în diferite sezoane. Această dificultate e accentuată de scăderea calității și intensității evenimentelor culturale și sportive, dar și de situația economică națională și regională dificilă. Cu toate acestea, menținem o atitudine optimistă”, ne răspunde Ciprian.

Pe final, l-am rugat pe Ciprian să ne spună care sunt calitățile esențiale ale unui antreprenor de succes: ”Perseverența, adaptabilitatea, seriozitatea și capacitatea de a inova și reinventa sunt cruciale în antreprenoriat. Succesul vine adesea după eșecuri, pierderi financiare și dezamăgiri. E importantă capacitatea de a începe din nou, cu o nouă viziune sau abordare, înfruntând provocările cu determinare. Antreprenoriatul e un drum plin de obstacole, dar și de satisfacții imense.”

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 4, 16-31 martie 2024

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută