Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/11/2023
Viața Orașului / CityZen

SIBIU WALKS: ”STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I ȘI CEL MAI VECHI MONUMENT DEDICAT EROILOR MILITARI” de Răzvan Pop

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SIBIU WALKS: ”STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I ȘI CEL MAI VECHI MONUMENT DEDICAT EROILOR MILITARI” de Răzvan Pop Share SIBIU WALKS: ”STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I ȘI CEL MAI VECHI MONUMENT DEDICAT EROILOR MILITARI” de Răzvan Pop


În secolul 19 administraţia oraşului Sibiu dezvoltă un program complex de redimensionare a oraşului. Vechile fortificaţii ale cetăţii medievale nu mai erau actuale şi era dorită înlăturarea acestora. Evident că nu întreaga suflare a oraşului îşi dorea acest lucru și tocmai de aceea remodelarea oraşului, mai sus amintită, se va realiza pe parcursul întregului secol şi nu în complet.

 

SIBIU WALKS: ”STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I ȘI CEL MAI VECHI MONUMENT DEDICAT EROILOR MILITARI” de Răzvan Pop

 

Zidul (vizibil şi astăzi), din extremitatea sudică a cetăţii, a fost amenajat cu o Promenada Invalizililor, în amintirea soldaţilor habsburgi, în prima jumătate a secolului 19. Proiectul a fost coordonat de comandantul regimentului de gardă colonelul Johann  von Vecsey. Drept mulţumire lui îi va fi dedicată o placă comemorativă aşezată în 1829.

Realizatorul proiectului a fost Franz Neuhauser cel Tânăr, el comandându-i sculptorului Procop care în 1828 a realizat statuia împăratului Francisc I. Proiectul întregului complex monumental cuprindea statuia împăratului Francisc I, amplasată într-o nişă realizată în zidul de incintă a cetăţii şi platforma în centrul căreia era amplasat un monument în amintirea colonelului Vecsey, deja menționat.

 

SIBIU WALKS: ”STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I ȘI CEL MAI VECHI MONUMENT DEDICAT EROILOR MILITARI” de Răzvan Pop

 

Structura organizatoare a monumentului, prevedea, un corp format dintr-un soclu, corpul propriu-zis şi o platformă ce se transformă într-o filigorie în cealalată parte a zidului. Corpul este delimitat de filigorie printr-o cornişă profilată susţinută de o friză de denticuli şi o altă friză de modilioane.

Pe soclul bustului, în dedesubtul plăcii votive, este aplicată stema oraşului, în culoare aurie şi o altă inscripţie, „Fuscus”. Placa votivă este flancată de două fascii romane. Soclul este finalizat într-o platformă profilată pe care era amplasată statuia.

Statuia împăratului a fost deteriorată în zilele Revoluției din 1989 la venirea administrației comuniste în Sibiu. O echipă de restauratori ai Complexului Național Muzel ASTRA realizează, la inițiativa Asociației „Parteneriatul Klagenfurt-Hermannstadt/Sibiu” o copie fidelă a orginalului, aceasta fiind amplasată pe soclul original în anul 2006, unde se află și în prezent.

Monumentul dedicat eroilor militari poae fi considerat unul dintre cele mai vechi de acest fel de pe teritoriul României, dacă nu este chiar cel mai vechi. El își așteaptă zile mai bune și o restaurare mult necesară.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută