Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2023
Viața Orașului / CityZen

SIBIU WALKS: ”Turnișor varianta scurtată” de Răzvan Pop

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SIBIU WALKS: ”Turnișor varianta scurtată” de Răzvan Pop Share SIBIU WALKS: ”Turnișor varianta scurtată” de Răzvan Pop


Povestea celuilalt sat integrat în corpul urban al Sibiului nu este atât de stufoasă precum a fost cea a satului de sub deal. Cele mai vechi urme sunt din paleolitic, adică din epoca îndepărtată a pietrei. Alte descoperiri ce pot surprinde vieșuiri istorice, provin din perioada Imperiului Roman. Multe monezi au fost descoperite din perioada mai multor împărați.

În 1336 avem prim atestare documentară a satului. Aceasta vine în contextul unei tranzacții funciare dintre comitele Nicolaus fiul lui Corrardi din Tălmaciu și Michael și Paul fii lui Nicolaus din Turnișor.

 

SIBIU WALKS: ”Turnișor varianta scurtată” de Răzvan Pop

 

Dar satul este mult mai vechi iar indiciul vine din numele său. În germană satul se numea Neppendorf adică latinescul villa Epponis, satul lui Epponius. Acesta, probabil, era tot un greav care s-a așezat pe meleagurile sibiene în perioada primilor coloniști germanici. Undeva la finalul secolului XII sau la începutul secolului următor putem crede că primele familii se așezaseră deja în acest loc.

Al doilea indiciu vine din cea mai veche construcție a cartierului, biserica luterană. Stilul este romanic, iar uitându-ne la planul acestei construcții, la forma altarului, așezăm structura în aceeași perioadă a primilor coloniști.

 

SIBIU WALKS: ”Turnișor varianta scurtată” de Răzvan Pop

 

Secolul XVIII este unul rămas în istoria lor prin așezarea a două comunități etnice diferite față de cea a sașilor. Românii și landlerii. Românii se așează tot mai mulți în localitate în aceste secole, la începutul secolului XX construindu-și o biserică de piatră, biserica Sfântul Nicolae de astăzi. În aceeași perioadă vin și landlerii, germani reformați de pe teritoriul austriac de astăzi. Ei se vor integra în comunitatea săsească având aceeași credință creștină.

Satul își continuă viața cu tradițiile sale și poveștile oamenilor care l-au trăit. În secolul trecut, expansiunea permanentă a Sibiului a dus la înglobarea fostului sat care devine cartier al municipiului. Din vechiul sat ne rămân bisericile și tradițiile care încă le avem și în prezent.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută