Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2023
Viața Orașului / Cronică de gastronomie

”De ce Slow Food în secolul vitezei?” de Cristian Cismaru

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”De ce Slow Food în secolul vitezei?” de Cristian Cismaru Share ”De ce Slow Food în secolul vitezei?” de Cristian Cismaru


Abstract sau teoretic văzut, Slow Food e un concept de viață, o mișcare internațională însă practic, Slow Food, se poate rezuma la a mânca din surse locale adică ceea ce consumăm să nu depășească o distanță de 70 km de locul producției. În multe regiuni acest lucru nu este facil însă în sudul Transilvaniei poate funcționa, cu un pic de efort. Asta fiindcă trăim într-o regiune aproape perfectă din punct de vedere al ofertei de produse locale. Dacă ne gândim la varietatea biologică, bogăția resurselor naturale și culturale cât și clima sau geografia de care ne bucurăm, aici e paradisul, vă garantez.

Gastronomia este din nou un concept ușor abstract dar poate fi definită și simplu: ea are legătură cu stomacul (gaster) și cuvântul (nomos), adică caută legătura între mâncare și cultură, între natură și om. Exact studiul acestei relații este pentru noi important de explicat: care e povestea fiecărei bucate?

Acestea fiind zise cred că povestea bucatelor din paradis este cel mai bine oglindită prin prisma principiilor #slowfood. Pornită ca o acțiune punctuală a unor activiști din Italia în anii 80, contra globalizării și a fast food-ului, Slow Food e astăzi cea mai mare mișcare internațională, prezentă în 160 de țări, care militează pentru accesul populației la hrană bună, curată și corectă. Bună, adică de calitate, cu gust și sănătoasă, curată – nefăcând rău mediului iar corectă având în minte un preț accesibil pentru consumator dar mai ales pentru producător.

Prin urmare vorbim de povestea mâncării bune, curate și corecte în micul nostru paradis din sudul Transilvaniei în 2023 și de acum încolo. Sună bine, nu? La toate acestea mai adăugăm și faptul că a mânca local se referea istoric oricum la un radius de 50-70 de km față de locul producției astfel că ne dăm brusc seama că acoperim județul sau frumos formulat regiunea Sibiu.  Nu e mare lucru să alegi zi de zi surse locale iar despre beneficiile mâncatului local pentru comunitatea noastră am mai scris și o voi mai face.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută