Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/08/2023
Viața Orașului

Povești din culise: “Sarea și piperul unei prietenii” de Constantin Chiriac

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Povești din culise: “Sarea și piperul unei prietenii” de Constantin Chiriac Share Povești din culise: “Sarea și piperul unei prietenii” de Constantin Chiriac


Această poveste pornește de la FITS 30, când am aniversat 75 de ani de existență a statului Israel și tot atâția ani de relații diplomatice între România și Israel.

Una dintre personalitățile care a fost la festival, începând cu 1997, când a venit cu spectacolul Recviem al Teatrului Cameri, este Noam Semel, directorul general artistic. Grație prieteniei noastre, am reușit în 2002, împreună cu Ministerul Culturii, să organizăm Zilele Culturii Române la Tel Aviv. Pentru a pregăti demersurile, am plecat în Israel cu secretarul de stat de atunci, Ioan Hidegcuti, urmând să ne întâlnim cu Noam pentru a negocia posibilitatea de a prezenta în noul teatru construit sub direcțiunea lui programul artistic stabilit. Înainte de a intra, domnul Hidegcuti mi-a spus că Ministerul poate plăti cel mult 50.000 de dolari. Ajunși în sală, Noam ne-a anunțat că, pentru cele 5 zile ale evenimentului, chiria este de „numai 150.000 de dolari”. Atunci i-am reamintit că prezența sa la Sibiu nu a presupus niciun cost de chirie. În plus, în ediția următoare FITS, același teatru trebuia să vină cu un spectacol de operă.

– Dacă tu ne ceri o chirie de 150.000 de dolari, atunci și eu vă voi taxa cu 50.000 de dolari când veți veni în Sibiu, am intervenit.

– Atunci reducem la 100.000 de dolari.

– Noam, tot ce propun este să avem un schimb profitabil pentru amândoi.

Am ieșit din sală după două ore de negocieri, când Ioan Hidegcuti a spus că statul român poate să ofere 20.000 de dolari. Noam a acceptat.

Astfel de momente ne oferă certitudinea că dialogul poate crea punți între culturi, precum și sarea și piperul unor prietenii de lungă durată. Astfel, în noiembrie 2023, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu pleacă în turneu cu spectacolul Jocuri, vorbe, greieri… în Israel. O nouă filă din cartea acestei prietenii se va scrie.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută