Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/07/2023
Muzică / Depeche Mode

LIVE | DEPECHE MODE Din nou la București, cu turneul Memento Mori

Valentin Moraru De Valentin Moraru
Comentarii LIVE | DEPECHE MODE Din nou la București, cu turneul  Memento Mori Share LIVE | DEPECHE MODE Din nou la București, cu turneul  Memento Mori
depeche-mode-bucuresti-dave-gahan


DEPECHE MODE – Din nou la București, cu turneul Memento Mori

Memento Mori, cel mai recent turneu mondial al trupei Depeche Mode, ajunge și la București, pe 26 iulie 2023.

Arena Națională va fi din nou gazda formației care a reprezentat un adevărat fenomen în țara noastră în anii ‘90.

Se anunță un eveniment de neratat, probabil cel mai important concert din România în 2023.

La „bătaie” cu Guns N’ Roses în formula magică, evident!

Un lucru trebuie spus încă de la început.

Pentru fani, nimic din ce se va întâmpla la acest concert nu va reprezenta o noutate. De la cum va arăta scena, ce melodii fac parte din setlist, absolut toate detaliile sunt deja cunoscute, căci turneul a pornit deja de câteva luni și a ajuns recent și în Europa, iar internetul e plin de filmulețe, recenzii și comentarii (toate pozitive).

Apoi, dat fiind faptul că cei de la Depeche nu sunt o trupă care să iasă din zona de confort, sunt șanse minime de surprize, cam din toate punctele de vedere.

Vom vorbi așadar despre ce presupune acest nou concert DM în România, mai degrabă pentru cei care nu s-au decis încă dacă să dea sau nu banii pe bilet.

Ei trebuie să știe că Depeche Mode e ca vinul bun – cu cât se învechește, cu atât e mai de preț. De unde și costurile biletelor, mai mari decât în 2017, dar oricum, mai ieftine decât în alte părți.

Apoi chiar și cu un show standardizat și un setlist previzibil, concertul Depeche Mode merită văzut. Energia pe care trupa o degajă este la aceleași cote înalte, dar desigur, dozată într-un mod mai inteligent de către muzicienii trecuți de 60 de ani.

Chiar și la această vârstă, solistul Dave Gahan este un adevărat diavol pe scenă. În sensul bun, cumva. Carismatic și cu o energie parcă inepuizabilă, domină scena și subjugă audiența, într-o lecție de entertainment pur.

Și fiindcă veni vorba de scenă, trebuie spus că scena turneului Memento Mori nu presupune o producție prea complicată și nici nu e foarte mare.

Nimic grandios, doar un ecran mare pe spate și lumini. Ce-i drept, cu un aranjament ce pare superior celui din turneul precedent. Noutatea e că parte din ecranul din spate, acum e un mare M, făcut tot din ecrane. Simpatic și nu prea. E clar că DM lasă muzica să fie în prim-plan, ca de obicei, și pune pe umerii lui Gahan toată distracția.

Recenzie Depeche Mode – Memento Mori

Setlist-ul concertului e subiect larg de discuții.

Nu voi divulga piesele aflate oricum la un click distanță, ci voi reitera doar că va fi aproape sigur la fel ca pe peste tot, o adevărată plimbare de plăcere printre hiturile vechi și mai noi ale trupei.

Sunt și câteva piese de pe Memento Mori – poate prea puține, având în vedere succesul de care se bucură albumul printre fani. Dar, până la urmă, trăim într-o lume în care nu mai putem vorbi de mult de un adevărat turneu de promovare a vreunui album, ci mai degrabă de album ca motiv de plecat la drum și făcut bani și… noi fani.

Iar Depeche Mode e o trupă pusă tot timpul pe recrutat. Pentru asta, trec prin peste 200 de piese din repertoriu și aleg cam aceleași hituri, la care adaugă o mână de noutăți și cam aia e.

Ca fan, mi-aș dori mult un concert fără Personal Jesus ori Just Can’t Get Enough, dar e greu, tare greu… Și repet, asta chiar dacă Memento Mori e un album care merge cântat cap-coadă.

Recenzie Depeche Mode – Memento Mori

Povestea albumului este și ea deja cunoscută.

Materialul a fost programat și a prins contur înainte de trecerea în neființă a membrului fondator al trupei, Andy Fletcher.

A fost finalizat în lipsa lui, după ce Martin Gore și Dave Gahan au decis să ducă totuși lucrurile la bun sfârșit. Și ce bine că au ales să facă asta, căci a ieșit o minunăție de album!

Iar acum au prilej de turneu și nu putem decât să ne bucurăm.

depeche mode bucuresti
Depeche Mode live în Anvers, 2023

Așadar, în ceea ce privește concertul din 26 iulie, recomandarea Zile și Nopți este clară:

Dacă nu v-ați luat bilet, săriți de vă luați și mergeți, căci merită!

Dacă ați mai văzut Depeche Mode, la București sau Cluj, atunci știți deja asta.

Dacă nu, credeți-ne pe cuvânt, efortul va fi răsplătit cu un show ca la carte. Sau de zile mari, cum zice clișeul.

Și țineți cont că ar putea fi ultima ocazie de a vedea trupa live în România. Cine știe dacă vor continua… Nici ei, cu siguranță!

Text de Valentin Moraru | Depeche Mode | Muzică | Concerte | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută