Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/11/2019
Muzică / Depeche Mode

Lucruri pe care le știi doar dacă ești… SUPERFAN DEPECHE MODE cu CRISTIAN FLUERARU

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești…   SUPERFAN DEPECHE MODE cu CRISTIAN FLUERARU Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești…   SUPERFAN DEPECHE MODE cu CRISTIAN FLUERARU


Cristian Flueraru e fanul Depeche Mode din România care apare în documentarul „Spirits in the Forest”, alături de alți 5 fani din alte țări. Poveștile lor formează acest documentar care vorbește despre impactul muzicii Depeche Mode asupra a milioane de oameni din diverse generații.

Filmul va fi proiectat într-un eveniment de o singură seară, pe 21 noiembrie 2019, în peste 2400 de cinematografe, din Adelaide până în Zagreb, în peste 70 de țări, fiind prezent și în multiple cinematografe din România.

Despre cum a ajuns muzica trupei Depeche Mode la urechile lui Cristian: „Depeche Mode a aterizat în viața mea total neașteptat într-o dimineață, prin intermediul emisiunii muzicale de la Radio România Actualități. Iar impactul a fost atât de puternic încât m-a făcut să-mi doresc să aflu mai mult despre ei, pornind de la acea melodie, să învăț engleză, pentru a înțelege și ceea ce se află în spatele liniei melodice, iar, în final, m-a făcut să călătoresc pentru a-i vedea în concert și a cunoaște și alte persoane asemenea mie.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești… SUPERFAN DEPECHE MODE cu CRISTIAN FLUERARU

Front of the Stage, Berna, 2013. Foto: Keith Trigwell 

Despre cum arată o zi din viața cuiva care este un adevărat fan Depeche Mode: „Nu știu dacă o zi din viața mea are ceva special sau deosebit față de a altcuiva. În general, îmi plac variantele live, indiferent că sunt versiunile oficiale sau înregistrări bootleg. ’Live in Hamburg’ mă activează întotdeauna dimineața, când ascult la căști, în drum spre birou. Sau la un drum mai lung, ascult ‘101’ sau ‘World Violation’ pe repeat, chiar și de 4-5 ori, și de fiecare simt aceeași bucurie.”

Despre cea mai importantă calitate a muzicii Depeche Mode: „Sunt, cred, două direcții prin care muzica Depeche Mode este atât de puternică: linia melodică, respectiv versurile lui Martin Gore (și ale lui Dave Gahan, mai nou). Apoi, totul ține de factorul personal: rezonează acestea cu eu-ul meu? Dacă da și dacă după 5-10 ascultări aceeași melodie continua să trezească emoții, este clar care e drumul de urmat.”

Despre cele mai mari idei preconcepute ale românilor în legătură „depeșarii”: „Nu cred că sunt eu persoana cea mai bună pentru a fi întrebată despre acest lucru. Aș zice, totuși, că preconcepțiile s-ar duce spre stilul foarte excentric al lui Martin din perioada ‘86-’90, spre eticheta stilului ‘Violator’ aplicată întregii muzici sau mai clasicul ‘sunt populari doar în Germania’”.

Mai există rivalitatea „metalist” vs „depeșar”? „S-au dus, cred, vremurile anilor ‘90, cu blugi albi, bocanci cu plăcuță și curea cu ținte. În general, toată lumea este mai permisivă acum, iar acea rivalitate a rămas doar o amintire a acelor ani. Îmi aduc aminte de incursiunile în Power sau Mozaic cu jacheta doldora de insigne și pălăria stil Martin a mamei mele.”

Ce piesă de la Depeche Mode i se potrivește cel mai bine României? „Aici este un sigur răspuns – ‘Where is the revolution’. A venit la momentul potrivit, având în vedere și perioada tulbure din ultimii ani. Sau, dacă ne întoarcem la primele albume, ‘The Landscape is Changing’.”

Despre cele mai mari satisfacții pe care le-a avut Cristian ca fan Depeche Mode: „Fără doar și poate filmul ‘Spirits in the Forest’ și întregul tur ‘Global Spirit’. Ca fan Depeche ce altceva aș putea să-mi doresc mai mult: după ‘101’ (care a fost produs în 1988), se face un alt film în care își apleacă privirea asupra fanilor, iar eu am ocazia să-mi spun povestea. A fost un dar al Universului pentru care nici acum nu știu cui să mulțumesc.”

Cât de mare este fan base-ul Depeche Mode din România și cum se manifestă el: „Fan-base-ul din România este destul de numeros, iar partea interesantă este că foarte mulți tineri fac parte din el. Se organizează periodic în București, cel puțin, diferite petreceri unde se pune Depeche și muzica anilor ‘80 (The Cure, INXS, Erasure etc.). Există o pagină Facebook – Depeche Mode Romania – unde apar informări privind aceste evenimente.”

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o Cristian în calitate de fan Depeche Mode: „Depeche Mode m-a învățat despre prietenie și umanitate, în special prin ochii oamenilor pe care i-am întâlnit. Îmi amintesc că în 2009, la Hanovra, am stat la coadă cu un cuplu din Kazakhstan, plus încă câțiva prieteni din Germania, Anglia și Statele Unite, iar după 3 ore eram cei mai buni prieteni. Cu toții avuseserăm aceleași experiențe similare, în diferite puncte ale globului.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești… SUPERFAN DEPECHE MODE cu CRISTIAN FLUERARU

Protagoniștii „Spirits in the Forest” împreună cu echipa din spatele filmului, Berlin, 2019

Despre ce ar recomanda cuiva care nu a ascultat niciodată o piesă a trupei: „În primul rând, aș îndemna să asculte albume sau melodii din perioade diferite. Iar, dacă rezonează cu muzica sau cu versurile, cu siguranță că acea persoană va merge singură pe fir și va dori să descopere mai mult. Dacă ar trebui, totuși, să fac în clar o recomandare, aș spune ‘Black Celebration’ ca album sau ‘Shake the Disease’ ori ‘Fly on the Windscreen’ ca și singles.”

Interviu realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.