Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/06/2023
Festival Artă & Cultură / Teatru

„SĂPTĂMÂNA COMEDIEI” – 10 ani cu teatru, film, spectacole și concerte în aer liber

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii „SĂPTĂMÂNA COMEDIEI” – 10 ani cu teatru, film, spectacole și concerte în aer liber Share „SĂPTĂMÂNA COMEDIEI” – 10 ani cu teatru, film, spectacole și concerte în aer liber
Festivalul SĂPTĂMÂNA COMEDIEI: 10 ani cu teatru, film, spectacole și concerte în aer liber!


Festivalul Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale tradiţionale ale Brașovului, destinat atât localnicilor, cât şi turiştilor, aniversează 10 ani de existență!

Ediția aniversară a festivalului va avea loc în perioada 3-9 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Cinema Astra și în Parcul Central Nicolae Titulescu, fiind alcătuită din trei componente distincte: teatru, film și o secțiune de teatru, concerte și spectacole în aer liber pentru întreaga familie.

Secțiunea competițională de teatru a festivalului aduce în premieră la Brașov şase spectacole montate nu doar la teatre de stat, dar și venite din zona teatrului independent, care propun publicului un umor de bună calitate, în varii forme de declinare și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt atemporale.

Conform tradiției, juriul secțiunii de teatru va acorda 5 premii:

Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului, iar festivalul va fi încheiat cu spectacolul Omul zilei (regia: Dan Tudor), al Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov.

Spectacolele care vor descreți frunțile spectatorilor în acest an sunt:

După D’ale, Teatrul Bulandra

După D'ale

Pornind de la textul lui Caragiale, care vorbește despre ipocrizia societății românești – mic-burgheze, în epocă – Cornel Scripcaru actualizează, în această montare totul: limbaj, evenimente, acțiune, punând însă accentul pe perenitatea măștilor sociale, ce evidențiază aceeași ipocrizie și aceleași tare ale societății româneşti moderne. Prin abordarea regizorală și jocul actorilor, spectacolul reușește să ofere o experiență plină de umor, dar și de o profundă analiză a societății în care trăim.

Tartuffe sau Impostorul, Teatrul Mic

Saptamana Comediei 2023
foto © Andrei Gindac

Tartuffe sau Impostorul, de Molière, este considerată una dintre cele mai puternice comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunța fanatismul religios şi ipocrizia practicată de nobilii şi marii burghezi în secolul al XVII-lea. Regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru în care explorează cu subtilitate și inteligență efectele comice produse de intrigă, prin satirizarea ipocriziei, vicleniei şi naivității.

Don Juan, Teatrul Nottara

Saptamana Comediei 2023
foto © Andrei Gindac

Între umor negru și ironie amară, între hohote de râs și umbre de tristețe, Don Juan în viziunea lui Cristi Juncu reconfigurează povestea celebrului seducător, demitizându-l și reconstruindu-l, într-o zonă în care copilăria se întâlnește cu cruzimea și puterea de seducție cu refuzul maturizării. Este un spectacol ce te provoacă să reflectezi asupra naturii umane, a relațiilor interpersonale și a consecințelor propriilor acțiuni.

PICASSO vs. EINSTEIN, Teatrul de Comedie

Saptamana Comediei 2023
foto © Bogdan Catargiu

Avem parte de o comedie specială, o comedie inteligentă ce îmbină elemente de umor american, stand-up comedy, cabaret parizian și sitcom TV, creată de genialul actor și dramaturg Steve Martin, care a cucerit deja publicul din întreaga lume de aproape 30 de ani. Intriga spectacolului, a cărui regie este semnată de Teodora Petre, se bazează pe o întâlnire fictivă între doi dintre cei mai influenți oameni ai secolului, care, cu siguranță, au multe de împărtășit.

Taximetriști, Teatrul Apollo 111

Saptamana Comediei 2023

Doi taximetriști în timpul unei ture de noapte bat străzile Bucureștiului împreună cu o mână de clienți. Ar trebui să fie o noapte obișnuită, dar nu e, pentru că suntem la teatru. Așa că avem întâlniri și întâmplări care ar trebui să le schimbe viața. Prin intermediul dialogurilor vii și al contextelor comice sau dramatice, spectacolul regizat de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae te va captiva și te va purta într-o cursă plină de surprize, iar dinamismul și realismul situațiilor te vor fascina.

California Suite, Teatrul Metropolis

Saptamana Comediei 2023
foto © Dragos Ivan

California Suite (regia: Andrei Huțuleac) este o comedie în trei părți despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea „Ce ne face să rămânem împreună chiar și atunci când toate circumstanțele exterioare arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?”. Piesa abordează cu umor și sensibilitate dilemele, conflictele și momentele comice care pot apărea în cadrul unei călătorii, într-un hotel din California. Fiecare parte a spectacolului aduce în prim-plan o poveste diferită, cu personaje distincte și situații inedite.

Noutatea ediției aniversare

Noutatea acestei ediții aniversare este secțiunea de teatru & spectacole în aer liber. Astfel, Parcul Central Nicolae Titulescu va deveni, timp de șapte zile, scenă pentru artiști, actori, animatori, pantomimi și muzicieni. Ne vom întâlni aici cu Ada Milea și Apolodor, vom reasculta povești românești, vom vedea pe scenă farse medievale și spectacole în stilul Commedia dell’Arte sau vom cânta alături de artiștii de la Opera Comică pentru Copii. Programul va include atât spectacole dedicate celor mici, cât și spectacole și concerte pentru toată familia, iar accesul va fi gratuit.

Fiind una dintre puținele șanse de a te mai bucura de montări de calitate vara aceasta, chiar dacă locuiești în afara Brașovului, poate merită să te bucuri de o minivacanță în care să te relaxezi la Săptămâna Comediei și să îți satisfaci deopotrivă setea de cultură și divertisment. Să fie comedie!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.