Biscuit.ro | Omnivor, vegan, etichete
În postul Paștelui am avut o revelație culinar-nutrițională, nu divină. Pun concluzia acum, poate vă pierd de cititori de la paragraful doi încolo – dieta vegană necesită atenție și echilibru, ca și cea convențională. Vegan nu înseamnă neapărat sănătos, ci doar animal-free. Prăjelile, ingredientele nesănătoase, dar gustoase și dezechilibrele sunt la fel de posibile și printre cei ce îmbrățișează veganismul. Un exemplu – meniul meu.
La micul dejun am mâncat brânză (caju, sare Himalaya, apă, culturi vegane de fermentare, drojdie, agenți de îngroșare) și încă o brânză (ulei vegetal palmier, amidon cartof, amidon, proteină lapte, sare emulsifianți, polifosfați citrat de sodiu, betacaroten, aromă de Gouda) plus șuncă (tofu din apă, soia*, coagulant: kombucha*, nigari [clorură de magneziu]), proteine din soia*, tamari (apă, soia*, sare de mare), oțet de cidru de mere*, sare de rocă, condimente*, pastă de roșii*, fulgi de drojdie*, ulei de floarea soarelui*, fum, *din agricultură ecologică controlată).
La prânz am devorat un șnițel (apă, proteină din soia, ulei de rapiță, mix fără gluten (făină de orez, făină de năut, amidon de porumb, sare, dextroză), făină de orez, amidon de porumb, ceapă, sare, condimente, fibre din mazăre, amidon din mazăre, arome naturale, stabilizator (metilceluloză).
Ca gustare am avut o tartină cu o alternativă vegetală la pastă de somon (apă, ulei de rapiță, amidon, fibre de bambus, fibre de mazăre, proteină vegetală din mazăre, zahăr, proteină vegetală din soia, sare, arome naturale, arome, suc concentrat de lămâie, colorant: extract de ardei roșu).
Seara au fost pulpe de pui (boabe de soia, apă, ulei de floarea soarelui, sare de mare, condimente, stafide, fulgi de drojdie, agent de îngroșare: gumă de carob, Kombucha (ceai negru* şi zahăr* fermentate în oţet), fum natural din lemn de fag). Lângă ele, salată verde.
Era frig și-mi trebuia ceva sățios; uitându-mă însă pe etichete, am văzut tot ce am trecut între paranteze. Lipsa varietății e evidentă. E important să citim eticheta și atunci când sunt convinși că ne facem un bine alegând alternative la carne, brânză, pește etc. Omul este omnivor și prin aceasta nu înseamnă că se hrănește cu carne, lactate și legume, ci că are nevoie de o dietă foarte diversificată pentru a obține toate cele necesare funcționării lui.
Acestea fiind scrise, mă gândesc cu poftă la un anume burger, vegan, elitist născut în laborator, învățat să sângereze și să păcălească ochiul și palatul. Nu-i vreun sfânt nici el (apă, proteină din mazăre, ulei de rapiță, ulei de cocos, proteină de orez, aromă, stabilizator [metilceluloză], amidon de cartofi, extract de mere, colorant [roșu de sfeclă roșie], maltodextrină, extract de rodie, sare, sare de potasiu, lămâie concentrată suc, oțet de porumb, pudră de morcov, emulgator [lecitină de floarea soarelui]). Mă voi asigura însă că restul dietei are etichete scurte și e 100% neprocesată. Ceea ce vă doresc și vouă!
Citește aici mai multe articole din EAT & DRINK.