Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/05/2023
Viața Orașului

SALUT, SIBIU | ”Festivalul care a dat viață și o nouă față Sibiului” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT, SIBIU | ”Festivalul care a dat viață și o nouă față Sibiului” de Răzvan Sădean Share SALUT, SIBIU | ”Festivalul care a dat viață și o nouă față Sibiului” de Răzvan Sădean

Poate influența un festival viața unui oraș? Dacă ne referim la Sibiu, răspunsul este ”Da”. Un festival poate da identitate unui oraș, un mod de a se dezvolta. Lăsând la o parte formulele bombastice, FITS a reușit în 30 de ani de existență să lege artele spectacolului de numele orașului. Am întâlnit oameni din alte orașe și țări care în tinerețe au făcut voluntariat la primele ediții ale festivalului; am cunoscut tineri care s-au apucat de teatru după ce au participat la FITS, s-au mutat la Sibiu pentru a studia, iar mai apoi pentru a lucra în domeniu; m-am revăzut cu prieteni din străinătate pe străzile orașului în timpul festivalului. Aceste exemple banale subliniază doar câteva dintre numeroasele modalități prin care FITS a dat o nouă față Sibiului.

Festivalul a considerat mereu comunitatea locală ca fiind sufletul și motorul festivalului, așa că pentru cei dornici să vadă teatru a crescut oferta de la opt spectacole, în 1993, la opt sute de evenimente culturale, în 2023; pentru cei care și-au dorit să fie mai mult decât simpli spectatori, festivalul a inaugurat în 1994 programul de voluntariat; iar pentru cei care nu intrau în sălile de spectacole, FITS a propus spectacole în stradă încă din 1996. Festivalul a căutat mereu oportunități ca prestigiul culturii să fie și în serviciul orașului. În 1997, printr-un parteneriat activ între comunitatea artistică și cea universitară a fost înființat Departamentul de Artă Teatrală în cadrul ULBS, care în prezent are trei specializări – actorie, teatrologie și management cultural, coregrafie – și atrage studenți din toată țara. Modelul școlii de teatru de la Sibiu e unic în România pentru că e în strânsă legătură cu Teatrul Național ”Radu Stanca”, cu festivalul și cu structurile asociate, cum ar fi Bursa de spectacole. Asta se traduce printr-un mediu extrem de ofertant pentru tinerii care aleg să studieze la Sibiu. Valoarea și importanța festivalului au avut o contribuție esențială în procesul de obținere a titlului de ”Capitală Culturală Europeană”, pe care orașul l-a purtat în anul 2007. FITS a contribuit la dezvoltarea unui turism cultural durabil care atrage investiții în infrastructură, HoReCa etc. Dacă am compara Sibiul cu un organism viu, sigur despre FITS am putea spune că se regăsește în zona inimii.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.