Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2023
Muzică

Fuziuni de hip-hop: întâlniri între genuri

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii Fuziuni de hip-hop: întâlniri între genuri Share Fuziuni de hip-hop: întâlniri între genuri
hip-hop


Fuziuni de hip-hop: întâlniri între genuri

Un lucru e cert, omenirea a arătat de multe ori că poate adopta și calea optimismului. Una dintre cele mai optimiste povești pe care le cunosc este cea a nașterii stilului – culturii, în general – hip-hop.

Acum aproximativ 50 de ani, la 11 august 1973, aproximativ ora 20, DJ Kool Herc mixa primele idei din ce avea mai târziu să fie un nou stil muzical, la o petrecere în cartierul Bronx.

Originar din Jamaica, ceea ce făcea Kool Herc își avea originile în cultura sound system, mai exact aceste genuri de adunări, de cele mai multe ori în spații publice, în care muzica, aceea care nu ajungea pe radio, răsuna din amplificatoare puternice și îi unea pe oameni. Întorcându-ne și mai în urmă, regăsim un alt scop al acestor adunări, anume: ruperea de cotidian, de sărăcie, cu tot ceea ce vine ea la pachet.

Anii ‚20 au adus un val de imigranți în partea de Nord a Statelor Unite, mai ales în orașe port, în speță, New York, ceea ce a condus la formarea unor mozaicuri etnice, mai exact conviețuirea italienilor, afro-americanilor, irlandezilor, evreilor, latinilor și caraibienilor pe același pământ.

Ulterior, populația albă a fost încurajată să se mute în zone mai prospere, lăsând periferiile pentru populația de culoare, care se lupta cu o rată a șomajului crescută, cu incendii spontane, cu oameni politici care nu voiau să le confere drepturi egale.

În acest peisaj și-a făcut apariția noul stil muzical, ce avea să transforme bandele create în trupe. Dorința oamenilor de a experimenta s-a reflectat și în muzică, așadar, hip-hopul a fost, încă de la originile sale, un hibrid, deschis către alte genuri muzicale.

Așadar, astăzi povestim un pic despre cele mai reușite fuziuni.

Hip-hop și disco.

Vremea în care hip-hopul și-a făcut apariția reprezenta perioada de glorie a stilului disco, ce se auzea în cluburi, la radio, practic, peste tot. Astfel, stilul nou venea și ca dorință de a exprima ceva al tău.

Primele piese hip-hop reprezentau, de cele mai multe ori, mixaje ale pieselor disco, prin accentuarea unor părți răsunătoare de percuție. De fapt, prima piesă hip-hop înregistrată într-un studio, care a avut și un succes internațional, „Rapper’s Delight”, a celor de la Sugarhill Gang, era inspirată de piesa disco „Good Times”, a grupului Chic.

hip-hop sugar hill
The Guardian ‘The line about me being the baddest rapper was wishful thinking’ … from left, Big Bank Hank, Master Gee and Wonder Mike in 1980. Photograph: Anthony Barboza/Getty

Și aici fac referire la una dintre tehnicile de bază ale compozițiilor hip-hop, anume sampling-ul, care se traduce prin preluarea unor teme muzicale din alte piese, genuri și introducerea lor în materiale noi.

Hip-hop și Reggae.

hip-hop lauryn hill

Stilul care a modelat cu adevărat genul hip-hop este reggae. Sunetul fundamental format din bas și tobe, ritmurile stacate și, mai mult decât atât, asemănarea mesajelor, ambele genuri fiind o reflectare a mediului, dar și o sursă de informare, sunt caracteristicile care au stat la baza noului gen.

Influențele sunt foarte vizibile în piese precum „Lost Ones”, a lui Lauryn Hill, „Respect” de la The Notorious B.I.G. sau „Mo Fire”, Lil Wayne. În plus, aș accentua lista de asemănări și când vine vorba de flow, stilul unor rapperi de a spune versuri.

Hip-hop + rock = Rap Rock.

un dmc hip-hop
Rolling Stone | Joseph Simmons, Darryl McDaniels and Jam Master Jay of the hip-hop group “Run DMC” pose for a portrait in circa 1986 in New York, New York. LISA HAUN/MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES

Cei care au dat startul acestui gen muzical au fost cei de la Run-DMC, cu piesa „Rock Box”, în care rimele erau acompaniate de o chitară hard-rock.

Ulterior, artiști precum The Beastie Boys sau LL Cool J s-au jucat cu acel stil, pentru ca în 1985, Run-DMC să revină cu colaborarea ce avea să fie legendară: Run-DMC și Aerosmith, pentru un remake al piesei „Walk This Way”.

Genul muzical și-a făcut cu siguranță simțită prezența în momentul în care și-a găsit loc în mișcarea populară în anii ’90, nu-metal, în care s-au integrat și trupe precum Linkin Park sau Rage Against the Machine.

Hip-hop și jazz.

hip hop a tribe called quest

Hip-hopul are deschidere către povești și versuri cu multe înțelesuri, ceea ce înseamnă că instrumentalul trebuie să îți lase loc de creativitate, spontaneitate, mai ales dacă vorbim de freestyle, iar astea sunt fix lucrurile cu care jazz-ul a venit în completare.

Înainte ca toată gașca Native Tongues să își facă apariția, amintim grupul The Last Poets, care în anii ’60 rimau pe instrumentale jazz și funk, și grupul Stetsasonic, care a fost printre primele ce a cântat alături de instrumente live pe scenă, obișnuită fiind combinația de MC și DJ.

De aici, numeroși artiști și-au tras propriile calități sau sample-uri din jazz și astfel îi amintim pe Jungle Brothers, A Tribe Called Quest și De La Soul, dar și pe Rakim, căruia i-a stat drept inspirație interpretarea lui John Coltrane la saxofon, în conturarea propriului flow în versuri.

Text de Alina Bălan | Muzică | Opinii

cover: Image by Benjamin Wiens from Pixabay

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută