Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2023
Eat & Drink / Drink

Ștefan Chirițescu | Noua lume a vinurilor

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Ștefan Chirițescu | Noua lume a vinurilor Share Ștefan Chirițescu | Noua lume a vinurilor
Noua lume a vinurilor Ștefan Chiritescu


Noua lume a vinurilor

A cam trecut pandemia și după ce-am degustat pe canapele, prin curțile prietenilor, pe la party-urile ce renasc acasă, ne-am întors la viața normală.

Ce s-a întamplat concret ca loc de consum? A crescut consumul în horeca (să recunoaștem, ne-a fost dor de cârciumă, acest loc al timpului social), dar a scăzut retailul.

Ce înseamnă asta în limbaj simplu?

Bem mai puțin pe la (a)case și mai mult afară din casă. Există însă un dar. Un dar destul de însemnat: deși suntem o țară mare producătoare de vin, cu un consum decent pe cap de băutor, totuși, în realitate, piața nu crește atât de mult pe cât și-ar dori producătorii locali sau importatorii.

Sunt multe explicații aici, dar una care stă să se coacă și să ne lovească cam prea tare este o realitate: consumul de vin încetinește peste tot în lume. Predicțiile din 2019 au arătat o creștere exagerată, pandemia a demonstrat că de fapt nu a fost chiar așa, iar 2022 e mai degrabă un an de menținere a consumului de vin, decât unul de creștere.

Ce urmează sau ce ar trebui să urmeze pentru piața vinului?

Prowein – unul dintre cele importante târguri de vin din Europa, ne-a arătat trei zone importante care deja se întâmplă de ceva timp.

  1. Vinul fără alcool nu mai este doar o curiozitate, ci un micro-trend care va deveni o nișă importantă de consum. Mai repede decât ne așteptam.
  2. Vinurile endorsate de vedete/produse sub licența unor vedete sunt din ce în ce mai prezente. Este noua zonă de facut bani pentru aceste staruri. Vinuri mediocre, în cel mai bun caz decente, ca produs, capătă un imaginar glam prin aceste asocieri.
  3. Vinurile cu conținut scăzut de alcool, cu ambalaje și etichete care seamănă mai degrabă cu universul berilor craft, atrag din ce în ce mai mult atenția.

Ce se întamplă, de fapt?

Lumea vinului care trăiește dintr-un imaginar elitist (știți, desigur genul plicticos care simte în pahar arome, de multe ori, inventate și care strică cheful de la masă) trece printr-un proces de dezvrăjire.
Și asta e cea mai mare șansă a unei categorii care scade: să-și aducă în „casă” oameni care doar vor să se simtă bine și să nu se simtă vinovați că beau un un pahar în plus.

Noua-lume-a-vinurilor 2

Viitorul vinului stă în variantele light de alcool și cu acest imaginar care te scoate din lumea alcoolului.

Text de Ștefan Chirițescu | Eat & Drink

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută