Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/04/2023
Viața Orașului

”Fie ca” de Smaranda Bălan

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Fie ca” de Smaranda Bălan Share ”Fie ca” de Smaranda Bălan


„Fie ca lumina/ sărbătorile/iepurașul să ne aducă” ….așa vor începe o bună parte din mesajele care în curând ne vor intra pe whatsapp sau în inbox, umplând spațiul de stocare al dispozitivelor cu imagini la care nu ne vom mai întoarce niciodată. De ce? Pentru că au devenit prea comune, dezgolite de sens, dar mai ales, lipsite de orice creativitate sau emoție.

Pledoaria mea de anul acesta atinge și acest nivel subtil al Învierii: dacă totul în jurul nostru se transformă, se primenește, se recalibrează în raport cu noile coordonate spirituale ale Sărbătorii, atunci poate ar trebui să ne gândim și la un upgrade de autenticitate al felului în care transmitem urările  de Paști și să spunem “nu” redirecționărilor frecvente, mesajelor în masă, pe scurt, culturii kitsch-ului festivist de smartphone .

Poate că tocmai după o pandemie și în plin război la graniță avem nevoie să ne bazăm emoțional mai mult pe trăire decât pe mimetism și să contribuim fiecare, și cei cu vorbele la ei, si cei cu mai puțină inspirație, la desăvârșirea sărbătorii prin cuvinte rostite sau scrise cu discernământ și asumare.

Așa cum operațiunea copy/paste nu ne va activa niciodată efortul creativ și la fel cum plagiatele nu ne vor transforma în doctoiri, ci în impostori, nici festivalul memelor de Paști nu va face conexiunea unică între expeditor și destinatar, fiindcă din ecuația gestului va lipsi exact personalitatea noastră.

Fie ca…lumina ( fiindcă la ea ne întoarcem, ca la o materie de bază) să nu ne mai aducă, ci să trezească în noi dorința originalității, ca modalitate de a depăși pasivitatea și de a contribui personal la compunerea unor mesaje care să ne definească, care să ne aparțină, care să arate că iată, miracolul s-a produs și în noi, că suntem vii și ne exprimăm starea de înviere cu toți cei dragi ai noștri, spre care apăsăm “trimitere”.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.