A doua săptămână din aprilie vine însoțită de o grămadă de motive, pentru ca brașovenii să-și facă timp, printre pregătirile de Paște, pentru un rendez-vous.
Concerte pentru toate gusturile, expoziții “participative”, piese de teatru care ridică problematici de ordin social și moral sau party-uri tematice, toate vă așteaptă să vă bucurați de ele!
Printre evenimentele care nu ar trebui să lipsească de pe lista voastră, se numără : Concertul Oigăn de miercuri, 12 aprilie la Mid-Week Live, la Aftăr Hours, de la ora 20, spectacolul de teatru : Povestiri Culese, la Centrul Cultural Reduta de joi, 13 aprilie, de la ora 19: 00 sau concertul simfonic pe care îl va susține Filarmonica Brașov, joi, 13 aprilie, de la ora 19: 00.
Vă dorim o săptămână “rodnică” din punct de vedere cultural!
EXPOZIȚII
Luni, 10 aprilie, începând cu ora 14 : 00
Expoziție: Renée Renard – Un drum cât o sută de vieți | Traumă – Memorie- Vindecare la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Expoziția Un drum cât o sută de vieți, ce va avea loc în luna aprilie a acestui an la centrul multicultural al Universității Transilvania din Brașov reunește două dintre proiectele ample și recente ale artistei timișorene Renee Renard, proiectul omonim expoziției, împreună cu proiectul fabrique.
Un drum cât o sută de vieți este povestea familiei mele franco-germane din banat, cu rădăcini în Lorena și Schwarzwald-ul secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele și scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid.
O târzie dar absolut răvășitoare înțelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat plecare, despărțire, dezradacinare. Expoziția va porni de la o serie de materialele documentare și va evolua către prelucrări artistice în tehnici diverse (colaj digital, ceramică, instalație, etc. ), conceptualizand în paralel cu istoria familiei creatoarei raportul sau cu această micro-istorie și cu marea istorie.
Marți, 11 aprilie, începând cu ora 8:00
Expoziție: In Memoriam – Gabriel Florea – pictor de biserici la Centrul Cultural Reduta

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov vă invită la vizitarea Expoziției „In Memoriam – Gabriel Florea – pictor de biserici” în perioada 3-25 aprilie 2023, în foaierul Centrului Cultural Reduta.
Expoziția prezintă o colecție de icoane frescă în stil bisericesc realizate de iconarul Gabriel Florea în anul 2021.
Gabriel Florea a fost pictor de biserici brașovean, plecat prematur dintre noi, la nici 47 de ani, a lăsat în urmă multe lucrări bisericești, icoane, fresce, picturi, grafică.
Pentru Gabriel Florea pictura bisericească a fost dragoste la prima vedere.
A considerat că pictura bisericească l-a ales. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2002, când a intrat într-o biserică din Brașov și care era în plin șantier de pictură. Moment în care toată structura lui lăuntrică a suferit modificări majore. A fost dragoste la prima vedere.
Tot ceea ce urmează să fie descoperit de către om, este deja creat de Dumnezeu. „Noi dăm doar praful la o parte de pe Creație, la timpul potrivit„, spunea Gabriel Florea.
Fresca a fost, spre finalul vieții, frontul principal de activitate. Locul său a fost pe schelă, iar viața sa a fost mereu legata de schelă, pentru totdeauna.
A considerat că orice om care îl caută pe Dumnezeu, negreșit are și o experiență duhovnicească. Cel puțin. Iar aceste experiențe sunt personale și de taină. Și bineînțeles că ele schimbă vieți!
Miercuri, 12 aprilie, începând cu ora 11 : 00
Expoziția „Fereastra doctorului Honigberger – arh. Teofil Mihăilescu la Muzeul Casa Mureșenilor

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, vă invită în perioada 07 aprilie – 30 iunie 2023, la vizitarea expoziției de fotografie şi pictură realizată de prof. dr. arh. Teofil Mihăilescu, Fereastra doctorului Honigberger.
Expoziţia este dedicată explorării spațiului sacru şi universului arhitectural al budismului şi hinduismului prin filtrul arhitecturii şi spațiului sacru, imaginându-le ca lumi văzute printr-o fereastră simbolică deschisă la Braşov de către Johann Martin Honigberger (1795-1869), personalitate marcantă a oraşului, neobosit (uneori primus inter pares) globe-trotter şi explorator al lumii orientale, pretext de proză fantastică, unul dintre cele mai spectaculoase personaje ale Transilvaniei secolului al XIX-lea.
Expoziția vă invită să „gustați” din acest Orient văzut printr-o simbolică fereastră deschisă a unei case din Braşov de unde un spirit entuziast a pornit acum aproape două secole pe drumuri şi spre tărâmuri de neimaginat pentru contemporanii săi. Până în prezent, niciun spațiu public al oraşului Braşov nu poartă numele J.M. Honigberger, cu toate că Braşovul ar fi meritat o aşa onoare.
Expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 9-17 și luni între orele 11-17, la sediul din Piața Sfatului nr. 25, Brașov, cât şi virtual, pe www.teofilmihailescu.com, la secțiunea Fotografie.
Vă așteptăm cu drag!
CONCERTE
Marți, 11 aprilie, de la ora 18:30
Cânt despre lumina Învierii la Opera Brașov

– Recital de Paște cu Cvintetul vocal ANATOLY –
Cu: Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor, Ciprian Cucu – tenor, Ciprian Țuțu – bariton, Marius Modiga – bas
Prezintă: Simona Manole
Coordonator recital: Cristina Roșu
Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 30 lei
Biletele pentru evenimentele lunii aprilie 2023 se pun în vânzare de luni, 13 martie 2023, începând cu ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Eveniment desfășurat cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Miercuri, 12 aprilie, de la ora 17 : 00
Culori sonore ale sonatei romantice în creația compozitorilor J. Brahms și G. Fauré la Filarmonica Brașov

Recital la Sala Patria, sala mică
Theodora Ciurezu – vioară
Gina-Mihaela Pavel – pian
Fiecare lucrare va fi însoțită de explicații de specialitate, care vor ajuta publicul să înțeleagă stilistica ce guvernează fiecare sonată romantică.
- Johannes Brahms – Sonata în Sol major nr. 1 op. 78
- Gabriel Fauré – Sonata în La major nr. 1, op. 13
Intrarea este liberă
Miercuri, 12 aprilie, de la ora 20 : 00
Mid-Week Live | Oigăn la Aftăr Hours

Oigăn va fi Singur Printre Loopi pe 12 aprilie la Mid-Week Live.
În caz că nu știați, Oigăn face gălăgie în Kumm, Robin & the Backstabbers și Moon Museum. Cel puțin.
Ce-i drept, face gălăgie cu tot ce știe, chiar și cu liniștea. El a lansat de curând “Antimaterie” – un album solo doldora de colaborări, chitări acustice și beat-uri electro.
Un eveniment susținut de Rock Fm și Zile și Nopți.
Acces 40 lei
Bilete pe biletebrasov.ro și la intrare în seara concertului (în limita locurilor rămase disponibilitate sau bilete cu vizibilitate redusă).
Joi, 13 aprilie, de la ora 19: 00
Concert simfonic la Filarmonica Brașov

Vlad Vizireanu, Ioan-Dragoș Dimitriu și Corul Concentus în concert Arvo Pärt
Concert Simfonic
Dirijor: Vlad Vizireanu
Solist: Ioan-Dragoș Dimitriu
Corul Mixt de Cameră „Concentus” al Centrului Cultural Reduta
Dirijor cor: Marius Modiga
Program:
Arvo Pärt: „Cecilia, vergine romana” pentru cor și orchestră
Arvo Pärt: „Credo” pentru cor, orchestră și pian solo
Johannes Brahms: Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68
Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro
TEATRU
Luni, 10 aprilie, de la ora 19:00
Sarmale cu dragoste, de Ivona Boitan la Deane’s

Luni, 10 aprilie, de la ora 19: 30
Te despart de nu te vezi! la Centrul Cultural Reduta

- Tip spectacol: Comedie
- Autor: Tristan Petitgirard
- Regie: Razvan Oprea
O comedie romantica despre relații și maturizare și asumare și despre femeia emancipată și care poartă cu convingere “pantaloni”!
Cosmin Selesi, Paul Ipate si Monica Odagiu fac un adevărat tur de forță în care răsturnările de situație se petrec efectiv o dată la 2-3 minute.
Textul propune situații cu adevărat limită, unde intensitatea jocului actoricesc, capacitatea actorului este cu adevarat pusă la încercare și cei trei fac o adevarată performanță!
Marți, 11 aprilie, de la ora 19 : 00
Divorț în ziua nunții la Centrul Cultural Reduta

- Regia: Cătălin Stelian.
- Scenografia: Bogdan Gagu.
Distribuția: Lavinia Pele, Emanuel Bighe, Alin Brancu, Adelina Mihalcea, Livia Taloi.
O comedie în premieră națională, direct de pe Broadway. E timpul să spunem prezenți la cea mai importantă zi din viața a doi tineri, care au decis să își unească destinele. Doar că, neașteptat, ies la iveală secretele aventurilor amoroase, iar nunta se transformă în divorț.
Joi, 13 aprilie, de la ora 19:00
Povestiri Culese la Centrul Cultural Reduta

- Povestiri Culese după Donald Margulies
- Regie colectivă
- Producător: George Remeș
- Scenografie: Corina Grămoșteanu
Distribuția Ruth Steiner: Maia Morgenstern/ Lisa Morrison: Ana Maria Pop/Cătălina Mihai
Spectacolul „Povestiri culese” spune povestea unei scriitoare, Ruth, care se luptă cu timpul – atât cu limbile de la ceas, cât și cu propriile sale povești rămase nespuse. În viața ei apare Lisa, o tânără aflată la început de drum care caută pretutindeni atât inspirație, cât și un învățător. Ruth e cea care spune povești nescrise, iar Lisa e cea care ascultă. Trec ani până ca filele din cărți să fie scrise, dar în același timp, ce câștigă Ruth prin posteritate, poate pierde în clipa din prezent…
Spectacolul este o poveste despre poveștile care nu sunt mereu așa cum ne-am dori să fie. Despre poveștile care nu se termină doar cu happy end. Despre cum în fiecare discipol se află o parte din maestrul avut, dar și despre timpul necruțător de cuvinte ce s-ar mai fi vrut a fi scrise…
Bilete: spectacolebrasov.ro
Joi, 13 aprilie, de la ora 19:00
Grădinile groazei la Teatrul Sică Alexandrescu

de Daniel Call
Traducerea: Victor Scoradeț – Regia: Dan Vasile
Distribuția: Sonni Esser: Anca Florea/ Sigi Esser: Vlad Jipa/ Frieda Esser: Ligia Stan/ Friedo Esser: Relu Sirițeanu
Scenografia: Ivan Cristian/ Muzica: Costas Ivanov/ Regia tehnică: Constantin Bărbulescu, Vasile David/ Lumini: Petrică Munteanu (maestru lumini), Tudor Smeu, Tudor Damian/
Sunet: Ovidiu Grădinar (maestru sunet), Florin Aflorei/ Sufleur: Marius Vladu
Sinopsis : Chimistul aflat în căutarea sensului lucrurilor și a conexiunilor dintre ele şi fashionista nevrotică sunt foarte aproape de a-și împlini visul unei vieţi idilice, dincolo de agitația orașului.
Doar că lucrurile vor lua o intorsatura nefavorabilă …relaxarii, pentru ca vecinatatea imediată a fratelui lui Sigi, Friedo, proprietar de magazin de electrice , şi a soţiei acestuia, Frieda, casnică şi mamă a cinci copii, înseamnă întâlnirea zilnică, agasantă cu preocupari și conversații diametral opuse rafinamentului primilor. Frieda şi Friedo, încep să construiască o relație mai “din topor” cu rudele lor, invadandu-le spatiul privat, bulversandu-le minimalismul decorative si emotional. In conditiile in care cei doi frati evita sa se implice in conflictul pornit de la amenajarile interioare, cele două femei ajung sa se implice intr-un razboi care ia proportii comico-grotesti. Textul, o meditație intensă, comico-dramatică, cu accente absurde, asupra refuzului comunicării și a acceptării celui de lângă noi, prinde viață, într-un spectaol cotropitor, viu, cu un umor contagios.
Importanți actori ai scenei brașovene, împreună cu regizorul Dan Vasile, cunoscut publicului grație producțiilor ”După ploaie” și ”Alchimistul”, au construit cu minuțiozitate și inspirație, o experiență teatrală intensă care, dincolo de hohotele de râs, invită la o meditație, personală asupra gradului de empatie și conectare cu cei din jur, în banalele intercțiuni cotidiene.
Spectacolul disecă rutina și indiferența, aratând că în spatele lor se ascund mecanisme vătămatoare. Tema recurentă a spectacolului este că nu suntem capabili decât ori de iubire absolută, necondiționată ori de o ură copleșitoare. Spațiul gri dintre ele este, practic, inexistent, o creație ”politically correct”.
Durata spectacolului: 1h 35 minute (fără pauza)
Preţuri bilete: Preţ unic – 30 lei/ Preţ redus – 10 lei- Reducerile sunt acordate pentru pensionari, elevi şi studenţi.
PARTY
Marți, 11 aprilie, de la ora 21 : 00
Tuesday Karaoke la Deane’s

Dacă e Marți, e KARAOKE Night! În fiecare Marți, de la ora 21:00, cu gazda noastră, Liviu Dabija.Asta înseamnă că abia așteptăm să te vedem pe scenă!
Serile cu karaoke sunt printre preferatele noastre, pentru că sunt cu voie bună, distracție și curaj!
Punem Guinness-ul la rece, pregătim un vin bun și aranjăm scena pentru starul din tine!
Detalii & rezervări: 0734 010 203,
Locație: strada Republicii, nr. 19, Brașov
Joi, 13 aprilie, de la ora 19:00
Live Music la Albert Social Bistro

Filarmonica Brașov e prea mare pentru noi? Nu-i nimic, ne vom bucura de membrii Filarmonicii pe rând.
În fiecare joi ne vom bucura de doi membri ai Filarmonicii care vor “presta” cu pricepere pentru buna voastră dispoziție.
Începem cu domnul Albert (ce nume frumos) Laszlo la acordeon, care, în fiecare seară de joi, va invita câte un coleg pentru o nouă și armonioasă colaborare.
Practic, la Albert ne vom bucura de un Albert, un acordeon și-un invitat surpriză. Serile de joi vor fi perfecte, așa cum gătim noi!