Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/04/2023
Lifestyle / Fashion

Fashion event | „HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL

Alin Gălățescu De Alin Gălățescu
Comentarii Fashion event | „HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL Share Fashion event | „HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL
„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event


„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL

În martie ne-am fi aşteptat la o explozie de evenimente de modă, fiind început de sezon şi deschidere maximă pe domeniu în preocupările publicului, dar nu a fost aşa. Piaţa românească ascunde tare profunde, în care doar punctuale lansări de brand mai mimează o viaţă estetică, altfel mult încetinită, şi de-abia din aprilie putem vorbi de o reală şi autentică trezire a zonei de fashion. O să fim acolo… multe o să le şi creăm.

Până atunci, evenimentul cel mai complex şi mai interesant din domeniul lifestyle-ului autohton, al zonei rarisime de arte în dialog, a fost multi-spiritualul şi multi-culturalul „HEROGAMIE – Incantaţii”, al uber-talentatei Jezebel, ajutată de o echipă de elită. Într-o seară magică am fost scufundaţi în veşminte simbolice…

Rochia emblematică purtată de JEZEBEL / Accesorii fascinante, cu poveşti ascunse profund, ale MARIEI DIMA / Sunete sacre: CRISTIAN DRAMBA (instrumente de suflat), COSMO (percuţie) şi invitatul special ALI RAHIMI (versuri cu har din RUMI) / Creaţii efemere în „nisip-poveste” revelate de MARIANA PACHIS / Picturi inspirate ale lui AMMAR ALNAHHAS / Dansuri integrative ale unui magistral Aalima, Derviş-Rotitor femeie foarte rar apărând în public: SARA. Şi, bineînţeles, „incantaţiile”, dansurile sacre, legendele sonore şi gestuale, extatice şi cuprinzătoare, luminoase şi integratice, şamanice sau din creştinismul atemporal, ale fascinantei JEZEBEL.

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event

De mulți, mulţi ani nu am trăit un asemenea amestec intens de arte manifestându-se simultan, într-un sincronism exploziv, dar şi liniştitor, abisal, dar şi ultra-uman, în tandem. A fost asemenea unei „NUNŢI CELESTE”, chiar în ajunul perioadei în care astronomic este celebrată. Nunta Cosmică se defineşte drept perioada de timp în care Soarele şi Luna se află simultan în poziţiile lor de exaltare. Acest moment se produce o singură dată pe an, atunci când Soarele tranzitează zodia Berbecului, iar luna se află în zodia Taurului.

În intervalul de Nuntă Cosmică, forţele Soarelui (Principiul Masculin) şi ale Lunii (Principiul Feminin) se află la cea mai înaltă cotă de manifestare exterioară, terestră, spiritualizant profund, o uniune a Forțelor Universului prin intermediul omului.

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event

Dacă ne focusăm pe rochia roşie, tricotată asemenea unei plase pescăreşti, în care jocul de gol şi plin avea semnificaţii aparte, creată de KNITTED LULLABY+OANA VASILOIU special pentru acest spectacol unic a lui JEZEBEL, simbol iniţial al focului integrativ, regăsim în ea, în zonele de nefinisare, conexiuni cu figura ancestrală a Femeii Universale, MAMA absolută, femeia care stabileşte împreună cu Principiul Masculin ECHILIBRUL universal, liniştea născătoare de spiritualitate, regăsire de sine şi înălţare emoţională.

E o dorinţă de eliberare a femeii, nevoită să se ascundă secole întregi practicând meserii şi arte pe ascuns. A venit momentul asumării totale. Tricotatul ei larg duce către ideea de reţea, de conexiune a tuturor elementelor vieţii şi sacrului, e un joc de fragilitate şi putere specific feminin.

E acel năvod sacru, al pescarilor lui Iisus, căutători ai peştilor, simbol al creştinismului timpuriu, integrare a FOCULUI cu principiul universal al APEI.

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event

Apare şi starea de conexiune cu PĂM NTUL şi cu AERUL prin derivaţia ei din basmele româneşti din vremuri imemoriale – Fata săracului cea isteaţă – în care ea vine „Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum”, fiind astfel mai degrabă o călătorie iniţiatică prin elementele fundamentale spre sine şi spre univers, în care femeia e un potir magic între cer şi pământ, preluând şi dăruind mai departe.

La fel de simbolică este aici şi fusta Dervişului-Rotitor. „Când privești un dervish rotitor, cel mai probabil, primul lucru care îți captează atenția este fusta specifică acestui dans ritualic, ce se deschide precum o floare albă, animată și dinamizată de vortexul extatic al iubirii”, cum ar spune Rumi.

Această „fustă” a dervişilor are, de fapt, o simbolistică amplă, adânc înrădăcinată în tradiția sufită. Misticul sufit conștientizează că sufletul său e un strop din oceanul nețărmurit de lumină divină, iar orice picătură tânjește să se reunească și să se dizolve înapoi în sfera ei de origine.

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event

Pentru aceasta, curajosul călător pe cărarea sufită știe că nu poate cuprinde în vasul îngust al eului său nemărginirea oceanului prezenței preaiubitului. De aceea, carapacea trebuie spulberată, coaja egoului trebuie sfărâmată prin „moartea de dinainte de moarte”. Evenimentul devine astfel total, integrativ, folosind artele ca forţe ale divinului transpus prin uman spre universal, spre cosmos, spre sine.

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL, a fost un astfel de moment de har, o stare de graţie ce a marcat nu numai o lună de evenimente, ci ideea de „eveniment” în sine, de Multi-Art, de căutare profundă a umanului, într-o lume atât de complexă şi de complicată şi, simultan, o parcurgere de stări şi revelaţii pe toate palierele de expresie artistică şi spirituală, evoluate până spre esenţe înalte.

Text de Alin Gălățescu

„HIEROGAMIE – Incantaţii”, de JEZEBEL fashion event

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută