Mâncăm ceva interesant de St. Patrick’s Day?
Nu știu de voi, dar eu în secunda în care aud Sf. Patrick, mă gândesc la spiriduși și curcubee și, chiar dacă nu sărbătorim St Patrick’s Day, mâncarea specifică acestei sărbători s-ar putea să ne tenteze.
Soda bread
Mai țineți minte când mergeați în vizită la cineva și primul lucru pe care îl puneau pe masă era bolul cu pâine? Tot în această notă deschidem și lista preparatelor de Sf Patrick cu soda bread. Acest tip de pâine se prepară destul de repede și nu are nevoie de drojdie. Avem nevoie de lapte bătut, ouă, făină, zahăr, bicarbonat de sodiu, sare, unt și stafide. În funcție de cât zahăr adăugăm, acest preparat se poate încadra în categoria pâinii clasice sau în cea a deserturilor nu foarte dulci.
Supă cremă de cartofi cu praz
Pentru felul I nu avea cum să lipsească supa, astfel că, spre bucuria oltenilor, supa cremă de cartofi cu praz este nelipsită de la masa de Sf. Patrick. Avem nevoie, pe lângă cele două ingrediente-vedetă, de: usturoi, fenicul, țelină, cub-bază pentru mâncare cu găină, cimbru, frunze de dafin, suc de lămâie și ulei de măsline. Interesant la această supă este faptul că legumele nu se fierb, ci se țin în ulei la foc mic până se înmoaie, pentru ca apoi să fie puse în blender.
Colcannon
Pentru felul principal avem colcannon, ce aduce foarte mult cu clasicul piure de cartofi. Avem nevoie de: cartofi, unt, praz, usturoi, varză albă, varză kale, frișcă lichidă și ceapă verde. Alte variante de colcannon au ca ingrediente ceapa albă sau roșie, diverse brânzeturi, precum parmezanul sau cheddarul, sau în unele cazuri chiar ouă fierte.
Dacă v-ați săturat de varză călită, poate vă tentează o varză gătită întreagă. Pentru prepararea verzei e nevoie de: unt, muștar dijon, sirop de arțar, sos Worcestershire, pudră de usturoi, țelină, morcov, ceapă albă, salvie, rozmarin, cimbru și pătrunjel. Acest preparat are și un sos cu ceapă, unt, ciuperci, salvie, rozmarin și făină. Varza asezonată este pusă la cuptor până se rumenește, mai apoi se taie felii și se adaugă sosul și brânzeturi la alegere. Feliile sunt lăsate apoi câteva minute în cuptor până se topește brânza.
Cottage Pie
Iubitorii de carne și plăcinte pot încerca Cottage Pie. Deși cade în categoria plăcintelor, crusta acestui preparat este din piure de cartofi. Pe lângă cartofi, e nevoie de unt nesărat, ceapă, morcovi, carne tocată de vită, pastă de tomate, scorțișoară, bere, pătrunjel și cimbru. Carnea și piureul se pregătesc separat, ca mai apoi să fie băgate la cuptor împreună, până când se rumenesc cartofii.
Tort din ciocolată neagră și bere Guinness, cu glazură de Baileys.
Cum berea Guinness nu putea lipsi din meniul de Sf. Patrick, la desert am pregătit tort din ciocolată neagră și bere Guinness, cu glazură de Baileys. Pe lângă cele trei ingrediente, mai este nevoie și de unt, cacao, zahăr brun, smântână, ouă, făină, bicarbonat de sodiu și cremă de brânză. Mulți au descris acest tort ca fiind asemânător cu prăjitura Red Velvet, dar cu un strop de alcool.
Nu ar fi un meniu complet dacă nu am avea și băuturi, astfel că primul cocktail pe care îl recomand este Flat White Martini. Cu doar trei ingrediente, este probabil unul dintre cele mai simple cocktailuri de realizat. Avem nevoie doar de lichior Bailyes, un shot de espresso și vodka. Opțional, se poate orna cu un bob de cafea.
Și cum nu ar fi o sărbătoare de Sf Patrick dacă nu ar exista și ceva verde, Green Dublin reprezintă alegerea perfectă. Băutura se prepară cu whiskey irlandez, suc de merișoare și lichior de mere verzi. Pentru ornare se folosesc frunzele de mentă și feliile de mere verzi.
Încheiem sărbătoarea cum se cuvine, cu un shot de Irish Flag. O combinație de lichior de mentă, lichior Baileys și lichior de portocale, acest shot este printre preferatele celor care iubesc shot-urile dulci și menta. Dacă menta nu este printre aromele preferate, Irish Slammer, un clasic irlandez care combină berea Guinness cu lichiorul Bailyes este o alegere la fel de bună.
Deși Sf. Patrick nu se numără printre sărbătorile românilor, preparatele ce se gătesc de această sărbătoare ar putea să își facă apariția printre meniurile restaurantelor, întrucât reprezintă o ocazie de a încerca ceva nou sau de a descoperi o altă metodă de preparare a mâncărurilor clasice, precum… piureul de cartofi.
Alte Articole, Știri din EAT & DRINK – CULINARIa.