Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/03/2023
Artă & Cultură

Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară Share Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară
City Break


Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară

Odată cu venirea primăverii, suntem tot mai supuşi tentaţiei nu doar de a ieşi din casă, ci şi din propria urbe, în căutarea de experienţe noi, proaspete şi ludice, care să facă uitată banalitatea cotidianului, cu facturi în cutia poştală, ştiri îngrijorătoare pe TV şi frecuşuri cu semeni la fel de stresaţi ca noi.

Suntem însă departe de sezonul vacanţelor, iar costurile ridicate de călătorie ne descurajează să bântuim prin metropole străine, deci n-ar fi rău să luăm în considerare scurte evadări în oraşe din ţara noastră, pe care le putem redescoperi folosindu-ne de pretexte culturale.

Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară
Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri

În primul weekend din martie am putea merge, de exemplu, la IAŞI sau BRAŞOV. Firile mai sobre ca preferinţe pot opta pentru a explora capitala Moldovei cu ocazia Festivalului Classix, ce programează concerte de muzică clasică în clădiri relevante istoric şi cultural, plus că ar putea asista la spectacolul Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri, susţinut la Naţionalul ieşean.

Cei mai tineri vor fi însă interesaţi mai degrabă de o escapadă la Braşov, la prima ediţie Massif din Poiană, organizată de echipa Untold, cu artişti în vogă, precum Dimitri Vegas, Delia, Inna sau Killa Fonic, şi dacă tot sunt în zonă, ar fi păcat să nu asiste la premiera farsei comice Omul zilei, cu Gabriel Spahiu, de la Teatrul “Sică Alexandrescu”.

Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară
Punk Rock

Pe 11-12 martie e de venit la BUCUREŞTI, fie pentru avalanşa de premiere teatrale extrem de promiţătoare – Nu vorbim despre asta, de Alexandra Felseghi, la Odeon, sau Punk Rock, al lui Vlad Cristache, la Excelsior, de exemplu -, fie pentru concertul acustic al lui Ştefan Bănică, Te iubesc, femeie!, de la Sala Radio, pentru Vama live la Hard Rock Cafe sau pentru party-ul de la Club Control cu Facet şi Hard Fist. În orice caz, nu trebuie omisă vizitarea ediţiei de primăvară a Art Safari, la Palatul Dacia-România, fiindcă sigur veţi ajunge şi prin Centrul Vechi.

Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară

În jur de 18-20 martie am putea merge la CLUJ, fiindcă avem ce vedea (Festivalul de Film Francez şi cel de film italian, Visuali Italiane), dar şi ce asculta, indiferent de apetituri, întrucât la Form Space are cântare trupa finlandeză de Power Metal Beast In Black, iar la Opera Naţională Română din Cluj e programat Otello, în regia lui Mihai Măniuţiu, spectacol ce o are ca invitată pe talentata soprană orădeancă Kelle Brigitta, de la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf. Plus că merită întâlnirea cu fabulosul Marcel Iureş, în Creatorul de teatru, al lui Alexandru Dabija, la Casa de Cultură a Studenţilor, pe 20 martie.

Ioan Big | Propuneri de City Break-uri culturale de primăvară
Victor Brauner, Stable instable, plai ne de Théus, 1942

Ultimul weekend din martie ar trebui să ne găsească la TIMIŞOARA, pentru că, dincolo de expoziţiile de artă must-see – Victor Brauner: Invenţii şi magie, la Muzeul de Artă, Adina Pintilie. Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului (Kunsthalle Bega), expoziţia colectivă Chronic desire – Sete cronică şi retrospectiva Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei, de la Galeria Jecza -, în agendă trebuie trecute două premiere teatrale importante, Visul unei nopţi de vară, după Shakespeare, la Teatrul German de Stat, şi Slow Down! / Mai încet!, în regia lui Horia Suru, la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”.

Una peste alta, după cum se vede, avem destule opţiuni accesibile de going out din propriul oraş, aşa că hai să încercăm primăvara asta să tragem în piept câte o gură de aer proaspăt… cultural!

Text de IOAN BIG.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută