Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/02/2023
Viața Orașului Zile si Nopti

De Valentine’s Day cuplurile au ocazia să viziteze gratuit Muzeul de Etnografie

Alina Mușina De Alina Mușina
Comentarii De Valentine’s Day cuplurile au ocazia să viziteze gratuit Muzeul de Etnografie Share De Valentine’s Day cuplurile au ocazia să viziteze gratuit Muzeul de Etnografie
Muzeul de Etnografie oferă vizite gratuite cuplurilor cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor


Marţi 14 februarie 2023, de Valentine’s Day cuplurile pot vizita gratuit Muzeul de Etnografie din Braşov

Muzeul de Etnografie Braşov
Muzeul de Etnografie Braşov

Se spune că iubirea nu are nevoie de o singură zi pe an pentru a fi sărbătorită. Cu toate acestea, cuplurile aleg să se bucure de ziua de 14 februarie fiecare în stilul propriu.

Alege să-ţi petreci timpul alături de persoana iubită într-un cadru care amintește de timpurile trecute, când renașterea naturii aducea în sufletul oamenilor bucuria de a trăi.

De Ziua Îndrăgostiților, cuplurile vor beneficia de vizite gratuite atât la Muzeul de Etnografie din Braşov cât şi la toate filialele sale din Braşov, Săcele şi Rupea.

Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic “Gheorghe Cernea” din Rupea și Muzeul Etnografic Săcele, prezintă pe lângă expozițiile permanente şi expoziții temporare atractive, care evidențiază bogăția moștenirii culturale din această zonă.

Dintre expoziţiile care pot fi vizitate în cadrul muzeelor care îşi deschid cu căldură porţile în această perioadă specială amintim : “Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” (Muzeul de Etnografie Brașov), “Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei” (Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului), „Tradiții și costume din Dăișoara” (Muzeul Etnografic “Gheorghe Cernea” din Rupea) și “Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni” (Muzeul Etnografic Săcele).

În pavilionul central al muzeului din Braşov este organizată o amplă expoziție permanentă care cuprinde arta şi meşteşugul ţesutului cu aplicare pe costumul tradiţional popular.

Una dintre expoziţiile care poate fi vizitată gratuit astăzi este  “Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”  de la Muzeul de Etnografie din Braşov.

Expoziţia este renumită pentru faptul că prezintă o serie de detalii interesante şi necesare cu privire la accesoriile folosite de saşii din sud-estul Transilvaniei. Expoziţia pune în evidenţă costumul săsesc din arealul cuprins între Țara Bârsei şi zona Rupea. În cadrul ei sunt prezentate detalii despre piesele şi accesoriile folosite de saşii din sud-estul Transilvaniei, la găteala capului, parte componentă a costumelor de ceremonial purtate atât la sărbători religioase, cât şi cu ocazia riturilor de trecere, precum Nunta sau Confirmarea. Vizitatorii vor putea admira elementele arhaice de găteală a capului şi transformările acestora de-a lungul timpului. Detaliile care atrageau atenţia se refereau la voaluri albe din tul brodat, coroniţele pe care le purtau miresele, „vâstre” de feciori şi mire,  purtate la pălării ace de voal, căiţe din catifea, ace de voal etc

Pe lângă expoziţia fizică în muzeu, mai pot fi consultate înregistrări video şi audio care sunt puse în permanenţă la dispoziţia vizitatorilor. Arhiva documentară a muzeului serveşte drept punct de reper în ceea ce priveşte procesul de documentare a acestui sistem complex, care cuprinde ansamblurile vestimentare definitorii pentru comunitatea saşilor din sud- estul Transilvaniei.

 

Programul de vizitare a muzeelor este următorul :

Muzeul de Etnografie Brașov poate fi vizitat în zilele de Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, în intervalul orar 9-17

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, poate fi vizitat în zilele de  Marţi, Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, în intervalul orar 10 – 17

Muzeul Etnografic Săcele poate fi vizitat poate fi vizitat în zilele de Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, în intervalul orar 10 – 16

Muzeul Etnografic “Gheorghe Cernea din Rupea poate fi vizitat în zilele de Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, în intervalul orar 10 – 16

 

 

 

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Bună ziua cum pot beneficia de aceasta frumoasă ocazie de vizitare în orașul Rupea având în vedere ca marți 14 februarie muzeul nu are program de vizitare este închis!
    Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută