Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/02/2023
Artă & Cultură / Teatru

„O casă deschisă” la Teatrul ODEON

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii „O casă deschisă” la Teatrul ODEON Share „O casă deschisă” la Teatrul ODEON
O casă deschisă


Prima premieră a Teatrului Odeon din 2023, care se joacă la Sala Studio, pe 4, 18 şi 25 februarie, reprezintă unul dintre cele două proiecte câștigătoare ale concursului Tineri regizori, texte contemporane, ediția 2022, „O casă deschisă”, de Will Eno (numit în New York Times „un Samuel Beckett pentru generația Jon Stewart”).

În regia și traducerea Teodorei Petre, scenografia și light design-ul Ioanei Pashca, muzica semnată de Cezar Antal şi cu Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinaș, Ioana Bugarin şi Eduard Trifa / Niko Becker în distribuţie.

„O casă deschisă” la Teatrul ODEON

Piesa a câștigat în 2014 Premiul Obie, Premiul Lucille Lortel și Premiul Drama Desk și a fost inclusă în topul celor mai bune zece piese alcătuit de revistele TIME și Time Out din New York. A avut premiera Off-Broadway la Signature Theatre din New York în 2014, în regia lui Oliver Butler.

Despre „O casă deschisă”, autorul acesteia, dramaturgul american Will Eno, spunea:

Nu cred că a fost un moment anume care să mă fi inspirat să scriu această piesă, ci mai degrabă cei câțiva zeci de ani în care am încercat să-mi iert și să-mi înțeleg familia, în special pe tatăl meu. […] Întâmplător, tatăl meu a murit la câteva luni după premiera din New York, cu fix 24 de ore înainte ca Albertine, fiica mea, să se nască. Așa că într-un fel, a fost exact ca în O casă deschisă. O persoană a plecat, iar o alta, diferită, un suflet mai iubitor și mai gentil, a venit. Piesa este, în mai multe feluri, dramatizarea unei situații care nu vrea și nu poate să se schimbe, dar care, cumva, se schimbă”.

Care este situaţia la care se referă dramaturgul, finalist în 2005 cu piesa Thom Pain (bazat pe nimic) al Premiului Pulitzer? O familie se întâlnește să serbeze o zi de naștere, doar că nu au prea multe de sărbătorit. Când un agent imobiliar își face apariția, arătând extrem de familiar, urmat de un potențial cumpărător, interesat de casă, având și el un chip familiar, lucrurile devin suprarealiste. Pe măsură ce fiecare membru al familiei pleacă pentru un comision sau o urgență, un nou personaj îi ia locul.

Teodora Petre

„Efectul fluture, conform căruia chiar și cea mai mică schimbare din prezent poate avea consecințe importante în viitor, este în primul rând despre alegeri. Fiecare alegere deschide un alt drum fără cale de întoarcere. Ce s-ar întâmpla dacă un roi de fluturi ar împânzi deodată sufrageria, cu frumusețea și gingășia lor? Cum s-ar schimba viața familiei? Ce noi posibilități li s-ar deschide în față? Cine ar putea deveni ei?”

Teodora Petre, regizoare

» Vezi alte articole din capitolul Artă & Cultură.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută