Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/02/2023
Viața Orașului

Februarie și iubirea

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Februarie și iubirea Share Februarie și iubirea
februarie


Multă vreme nu am înțeles de ce luna februarie este asociată cu iubirea, până nu m-am documentat corespunzător.

Aș fi apreciat ca iubirea să fie în strânsă legătură cu sezonul cald, pentru că altfel îți manifești dragostea față de celălalt atunci când temperatura trece de 25 de grade.

După documentarea făcută, m-am edificat și am putut să accept că a doua lună din an va fi mereu într-un parteneriat cu amorul.

Luna februarie este a doua lună a anului din calendarul gregorian. În mod normal, are 28 de zile, dar în anii bisecți are 29 de zile. Februarie este, de obicei, asociată cu iarna, deși în unele zone, încep să se simtă primele semne de primăvară.

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente din februarie este Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, celebrată în întreaga lume pe 14 februarie. Aceasta este o zi în care oamenii își exprimă dragostea față de partenerii lor prin intermediul cadourilor și mesajelor drăgăstoase.

Mulți oameni au dedus că această zi vine la pachet și cu un „La mulți ani!” pentru posesorii acestui nume. Cu toate astea, dacă verificăm această dată în calendarul ortodox, putem observa că Sfântul Valentin este de negăsit şi sunt trecuţi doar Sfinţii Cuvioşi Auxentie, Maron şi Avraam.

În Biserica Ortodoxă Română, Sf. Sfinţit Mc. Valentin, episcopul Umbriei, este pomenit în data de 30 iulie a fiecărui an. Despre acest sfânt cunoaştem foarte puţine lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulţi oameni s-au şi botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.

Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuției lui Claudius, între anii 269-270 d.H. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creștini în vremurile persecuției. El a fost prins și întemnițat, loc în care a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie 269.

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius, care interzisese căsătoria. Și în această poveste, el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să accepte credința în zeii păgâni. În închisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului, pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

În România există o sărbătoare dedicată iubirii, numită Dragobete, pe 24 februarie, dar în cazul nostru nu există niciun fel de istorie confuzantă, motiv pentru care propun să vorbim despre această zi în momentul în care apare vreun dubiu cu privire la veridicitatea originii sale.

Acum, că am încheiat documentarea, mi-am dat seama că luna februarie nu este o lună a iubirii, ci o lună a sacrificiului în numele iubirii.

Revenind în zilele noastre, este lesne de înțeles că noi putem celebra dragostea în orice moment al anului, neavând nevoie de o zi anume.

Noi, brașovenii, avem norocul de a fi înconjurați de o urbe cu străzi idilice, numai bune pentru a ne face inima să tresalte. Nu am găsit o statistică prin care să aflăm dacă noi suntem cei mai iubitori cetățeni ai României, dar putem să ne autoproclamăm așa.

Februarie vine la Brașov cu o serie de evenimente importante, de la concertele din fiecare miercuri, de la Aftăr Hours, la spectacolele de la Opera Brașov, până la workshop-urile de la Ora Zero, plus multe altele.

Salut, Brașov! Să ai un februarie la fel de fain și iubitor precum ești tu!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută