Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/01/2023
Eat & Drink

Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție

Maria Martac De Maria Martac
Comentarii Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție Share Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție
nutriție


În ultimii ani, abundența de materiale despre hrană şi nutriţie ne poate oferi falsa impresie că fiecare om este un specialist. De multe ori vorbim însă despre trenduri efemere sau despre mituri ce pot fi de-a dreptul dăunătoare. Recomandarea este să ne bazăm în continuare pe ceea ce este simplu și intuitiv: mănâncăm atunci când ne este foame, alegem alimente crude sau ușor preparate și ne oprim atunci când apare senzația de sațietate.

Toate dietele sunt potrivite pentru toți oamenii

Nu toată lumea slăbește la fel. Fiecare organism este unic și reacționează diferit la restricții alimentare, în funcție de foarte mulți factori. În plus, fiecare om are motivații diferite și un anumit cerc social care poate influența progresul.

Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție

Mierea ca panaceu

Unii oameni înlocuiesc zahărul cu mierea din dorința de a face o alegere sănătoasă. Însă și mierea, și zahărul sunt carbohidrați alcătuiți din două tipuri de zaharuri simple: glucoză și fructoză. Ambele se descompun rapid în organism și pot duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Fiecare lingură de miere conține aproximativ 17 grame de carbohidrați și ne oferă până la 64 de calorii, acestea afectând în mod clar metabolismul insulinei (esențial pentru diabetici) și ne influențează clar greutatea corporală.

Doi litri de lichide pe zi

Atunci când estimăm cantitatea de lichide consumată zilnic, este important să luăm în considerare că băuturile alcoolice, ceaiul și cafeaua nu hidratează, ci, dimpotrivă, au efect diuretic. Pe de altă parte, fructele sau legumele proaspete, laptele, supele sau ciorbele furnizează o cantitate mult mai mare de apă decât celelalte categorii de alimente.

Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție

Sportul mai intens te ajută să slăbești mai mult

Este adevărat că sportul este parte dintr-un stil de viață sănătos și ne ajută să avem un metabolism bazal mai ridicat, dar fără o dietă atentă înainte și după efort, nu vom obține niciun rezultat. Organismul nu va permite un consum caloric zilnic mai mare de 5% pentru sport, de aceea, activitatea fizică moderată, zilnică, este cea mai bună alegere pentru un corp sănătos, și nu antrenamentele deosebit de intense.

Nutriție | Mituri şi greșeli comune în nutriție

Restricția calorică accelerează metabolismul

Restricțiile calorice induse de diverse cure de slăbire nu fac altceva decât să pună organismul în gardă. Așa încât la prima masă normală, acesta va transforma toată mâncarea în rezerve de grăsime, pentru următoarele înfometări.

Cu cât dieta la care ne supunem este mai drastică cu atât organismul se va „răzbuna” imediat ce aceasta încetează. Mai puține kilograme dimineața pe cântar nu înseamnă neapărat că am slăbit din grăsimea de rezervă, poate fi vorba despre deshidratare sau, și mai rău, de arderea masei musculare.

Text de Maria Martac

Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach.
www.mariamartac.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.