FitBucurEști | LUIZA BUCUR (Fitness Poetry): „Empatia este o calitate foarte importantă, esențială”
Luiza Bucur are 44 ani și este instructor aerobic/ fitness cu 22 de ani de experiență în domeniu.
De asemenea, ea este și colaboratoare a rubricii de sport din emisiunea Vorbește Lumea – Pro TV și are propria sală de fitness în cartierul Cotroceni: Fitness Poetry by Luiza Bucur.
De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?
De mică mi-am dorit să fiu gimnastă. Îmi aduc aminte că prin clasa a 4-a mama mi-a cumpărat un costum roșu de gimnastică. Era târziu, ca vârstă, să încep gimnastica de performanță. Stăteam toată ziua cu costumul pe mine și încercam diferite figuri. Am învățat singură să fac șpagatul. Probabil, adânc în sufletul meu, a rămas această dorință de copil neîmplinită. Părinții m-au înscris la atletism. M-am antrenament serios, la nivel competitiv, timp de câțiva ani și sunt convinsă că a contat enorm în formarea mea.
Am făcut sport toată copilăria și adolescența. Am mers și alergat mult pe munte la numeroase competiții. La 16 ani am câștigat Locul al ll-lea la Campionatul Național de Turism Sportiv.
După ce am terminat liceul, m-am orientat spre Facultatea de Biologie, Universitatea din București. Cu siguranță studiul Biologiei a cântărit greu în viitoarea mea meserie.
Am lucrat ca și profesor de biologie 1 an. A fost o experiență fascinantă, mi-a a adus multe realizări și împliniri. Am avut elevi olimpici și le-am insuflat celor mici dragostea pentru tot ce e viu. Cu unii dintre ei păstrez și acum legătura.
După ce am renunțat la sportul de performanța m-am îngrășat destul de mult, de la 50 la 78 kg.
N-am realizat pe moment, abia când o persoană dragă mi-a atras atenția. M-am ambiționat și am slăbit cu sport și cu o dietă foarte sănătoasă, echilibrată.
O prietenă mi-a făcut apoi cadou un abonament la sală. Era la modă să faci fitness. M-am antrenat cu greutăți și am reușit să ajung de la 73 kg la 65 kg într-o perioadă scurtă. Atunci am început să studiez cu atenție „mecanismele” antrenamentelor. Am trecut la gimnastică aerobică și în scurt timp am primit propunerea de a mă specializa pentru a deveni instructor de fitness/ aerobic.
Am urmat cursurile Federației Române Sportul pentru Toți și am devenit apoi lector în cadrul acesteia. Am predat viitorilor instructori Anatomie, Fiziologice, Biomecanica, Nutriție. A fost o perioadă minunată. Am avut onoarea și norocul să-l am profesor și mentor pe Radu Teodorescu, la a cărui sală am lucrat câțiva ani și cu care am colaborat ca și co-autor la „Fitness cu Radu”.
Am renunțat la învățământ pentru fitness, decizie pe care părinții mei, în acel moment, n-au agreat-o. Mi-am ales bine drumul, consider eu.
Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?
Prefer antrenamentele cu greutatea corpului. Mișcările sunt naturale, sănătoase, rezultatele rapide, ușor de introdus în rutina de zi cu zi
Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.
Este o meserie foarte frumoasă, care oferă multe satisfacții, însă nu este nici pe departe ușoară. Implică multă responsabilitate, consum energetic. Munca efectivă nu se rezumă la minutele petrecute alături de elev în timpul antrenamentului.
Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?
Sunt multe calități pe care antrenorul trebuie sa le aibă… pregătirea profesională, cunoștințe de psihologie, ținută, atitudine, limbaj, creativitate, punctualitate… Din punctul meu de vedere, pe lângă tot acest pachet, empatia este o calitate foarte importantă, esențială.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?
Două mari greșeli, aș zice. Nu-și găsesc timp, mai bine zis se ascund în spatele acestei scuze, dar, de fapt, organizarea și motivația nu sunt bine puse la punct. Și cea de-a doua ar fi concepția greșită conform căreia dacă n-ai plecat „în 4 labe”, leșinat, transpirat de la sală… n-ai făcut ce trebuie. Sportul ar trebui să fie o bucurie, nu un chin, nimic ce ar produce durere și suferință. Mă refer mai ales la cei ce încă nu fac mișcare…
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?
Fiecare target atins este motiv de bucurie în echipă. Pentru mine tot ce contează este lumina, bucuria din ochii elevului atunci când împreună atingem obiectivele.
Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?
Dacă te îndrepți spre această profesie trebuie să iubești oamenii, să te vezi în fiecare elev, să faci pentru el tot ceea ce ai face pentru tine. Să fii sigur pe cunoștințele și pregătirea ta, să fii în permanență conectat cu el.
Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?
Îmi place foarte mult să alerg în aer liber, indiferent de vreme, evident nu pe viscol sau temperaturi extreme. Dar nu mă sperie ploaia, ceața etc. Este bucuria mea și mă ajută să-mi pun ordine și liniște în gânduri.
Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?
Românii sunt activi sau comozi, 2 mari categorii. Mersul, ținuta, pofta de viață, optimismul trădează imediat un stil de viață activ sau nu. Chiar dacă dimensiunile nu sunt cele ideale, spatele drept, musculatura, abdomenul și brațele lucrate ies imediat în evidență. Plus privirea relaxată.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR