Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/12/2022
Artă & Cultură / Artiști urbani

Artiști urbani | Monk Ink: „O pasiune care m-a trimis acasă și cu amenzi”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Artiști urbani | Monk Ink: „O pasiune care m-a trimis acasă și cu amenzi” Share Artiști urbani | Monk Ink: „O pasiune care m-a trimis acasă și cu amenzi”
Monk-Ink_Artisti-urbani-cover_Piatra-neamt


Artiști urbani | Monk Ink: „O pasiune care m-a trimis acasă și cu amenzi”

Monk Ink este din Bacău, are 32 de ani și a lucrat ca arhitect proiectant după terminarea Facultății de Arhitectură, dar nu a suportat ideea de a lucra pe termen lung într-un birou. Pentru că simțea că această meserie îi limitează mult partea artistică, a făcut într-un final ce i-a spus inima și s-a axat doar pe a fi artist. 

Acum, pe lângă arta stradală și alte activități din această arie, mai are și proiecte de graphic design, ilustrații, portrete și, ocazional, tattoo artist.

" "

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește și cât de greu a fost pentru tine să ajungi cunoscut și apreciat în România?  

Stilul s-a dezvoltat pe parcursul timpului. Totul a plecat de la pasiunea de a desena. De la desenat pe coli de hârtie am descoperit canvasul urban și am fost pur și simplu atras de graffiti. Experimentând tipul ăsta de activitate, ca orice artist am căutat să-mi creez o identitate, iar stilul s-a dezvoltat pe parcurs. Stilul se formează și în funcție de personalitate. Nu știu cât de cunoscut și de apreciat sunt, dar important este că o parte din ceea ce am creat a ajuns să se bucure de o anumită popularitate și asta e o satisfacție pentru copilul din mine, care prinde și mai mult curaj să se joace pe terenul ăsta. 

Cum decurge procesul tău creativ?  

Dacă nu e vorba de o tematică pentru care trebuie să realizez o lucrare, mă las liber și experimentez ca o joacă tot procesul creator, până iese ceva de care sunt mulțumit. Dacă nu am inspirație, nu fortez lucrurile, dar îmi propun să intru în mindsetul ăsta, las mintea să zburde, îmi fac un puzzle de idei extrase din ceea ce observ, ceea ce trăiesc și îmbin piesele care se potrivesc.

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general? 

Consider că street art-ul este baza unui artist urban care vrea o expunere independentă și de impact. Ca street artist ai o responsabilitate destul de mare prin ceea ce exprimi. În primul rând că lucrarea este expusă în văzul tuturor și mesajul este perceput de tot felul de persoane din toate generațiile.

Monk-Ink_Artisti-urbani-1

Monk-Ink Artisti-Urbani
Monk Ink – Zidart 2021

Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei? 

Social media este o sursă de informare și dacă știi să te folosești de asta, ca artist te poate ajuta să-ți extinzi aria de a-ți face lucrările  mai cunoscute. Prin social media, modul prin care îți expui arta poate schimba și percepția indivizilor care nu sunt în contact direct cu aceasta, dar sunt consumatori de social media. Îi face pe oameni să înțeleagă că arta este o manifestare de care avem nevoie, este un mod de înfrumusețare a spațiului și nu doar o joacă de copil sau, în unele cazuri, doar o formă de vandalism.

Ești unul dintre artiștii urbani care au picturi murale în mai multe orașe. Povestește-mi un pic cum ai ajuns să faci asta și care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

Desenând de mic, am ajuns să cunosc graffiti-ul. Cu toate că a fost o pasiune care m-a trimis acasă și cu amenzi, am continuat să o fac și a avut impact pozitiv personal, dar și public. Am participat la evenimente, la concursuri, iar prin expunere am ajuns să am cereri de a face lucrări la diferiți clienți. Așa am prins din ce în ce mai mult curaj în ceea ce fac și am ajuns să fac și murale de mari dimensiuni. 

Două lucrări în Bacău, în cadrul festivalului Zidart, le am la suflet. Pe unul am dorit tare să ajung să-l aduc la o scară atât de mare și în văzut tuturor, Celălalt mi-a demonstrat, pe parcursul realizării, că îmi pot depăși limitele.

Monk-Ink Artisti-Urbani_

Monk Ink Artisti Urbani_
Monk Ink – Zidart 2020

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări? 

Prima lucrare făcută la scară mare. Atunci am înțeles că nu e atât de ușor să poți scala un desen de pe hârtie pe o fațadă de clădire de 100 de metrii pătrați, indiferent de tehnicile folosite. Dar, odată ce am dus la bun sfârșit lucrarea, am realizat că orice provocare poate fi depășită. Consider că emoțiile pe care le trăiești în decursul unei lucrări, până ajungi la rezultatul final,  este ceea ce ține spiritul viu și dorința de a trece la următoarea lucrare. 

Monk-Ink Artisti-Urbani
Monk Ink – SOMA
Monk-Ink-Artisti-Urbani_Soma-Auto
Monk Ink – Soma Auto

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic?  

Fiecare lucrare ascunde un mesaj, fie că e mai mult sau mai puțin evident. Nicio lucrare nu cred că e doar un simplu desen.

Lucrările cu mesaj direct sunt mai de impact pentru public și ajung mai ușor la inimile oamenilor. Dacă lucrarea nu are neapărat un mesaj evident, consider că ar trebui să fie foarte bine realizată, pentru a impresiona vizual, iar mesajul poate fi reinterpretarea dată de fiecare individ care analizează pictura. 

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?  

Mă bucură că o lucrare pusă pe o clădire mai ridica privirile oamenilor și îi scoate din rutina zilnică. Sper să simtă energia lucrării, să simtă că îi încărcă cu un sentiment aparte și îi transpune într-o altă lume. Să simtă că spațiul este înfrumusețat și că le-a fost oferită această piesă pentru a-și clăti privirile. Să le ridice întrebări și să le ofere răspunsuri.

Monk-Ink Artisti-Urbani
Monk Ink – Asociația Surzilor
Monk-Ink_Artisti-urbani-Piatra-neamt
Monk Ink @ Piatra Neamț

Ce urmează pentru Monk Ink

Momentan am câteva proiecte în curs. În momentul de față sunt în Spania, Zaragoza, pentru două mici proiecte. În continuare, urmez drumul ce a început să fie din ce în ce mai bine definit și sper că fiecare lucrare ce va fi expusă va bucura, sub o anumită formă, publicul ce se va intersecta cu ea. 

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută