Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/11/2022
Artă & Cultură / Teatru

Două spectacole în pregătire, ateliere de dezvoltare și simpozioane, în cadrul Bucharest Indie Network, primul proiect menit să consolideze sectorul cultural independent

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Două spectacole în pregătire, ateliere de dezvoltare și simpozioane, în cadrul Bucharest Indie Network, primul proiect menit să consolideze sectorul cultural independent Share Două spectacole în pregătire, ateliere de dezvoltare și simpozioane, în cadrul Bucharest Indie Network, primul proiect menit să consolideze sectorul cultural independent
Bucharest Indie Network


De interes deopotrivă pentru iubitorii de teatru și pentru artiștii și instituțiile culturale independente, Bucharest Indie Network se află în plină desfășurare, în această perioadă.

Este primul proiect al Asociației Teatrelor Independente, organizație cuprinzând companii de teatru/dans și spații culturale independente atât din București cât și din țară, și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând shimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale. Pentru public, Bucharest Indie Network – rețeaua de colaborare a sectorului cultural independent – va însemna surpriza unor spectacole noi și a unei aplicații inteligente, un instrument util pentru informare și pentru planificarea ieșirilor la spectacole.

Concret, în cadrul Bucharest Indie Network vor fi organizate șase ateliere de creație – formare profesională continuă – destinate artiștilor independenți, cu traineri recunoscuți la nivel național și internațional, două simpozioane pe teme legate de problemele sectorului independent, o aplicație de mobil / un site agregator al evenimentelor culturale, precum și două spectacole noi, realizate în coproducție – proiecte teatrale sau inter-disciplinare (performance, dans, instalații, multimedia, proiecte imersive ș.a.) – între grupuri de artiși independenți și spații culturale din București sau din țară cu care nu au mai lucrat până acum.

Trei dintre cele șase ateliere au fost deja organizate și susținute, în luna septembrie 2022, în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, Ediția a 12-a: atelierul de dans (acrobație aeriană) sub îndrumarea profesioniștilor de la Compania „Eleina D” din Italia, precum și workshop-ul Your Story, realizat de Compania Cosmino Productions din Germania, avându-i coordonatori pe artistul vizual britanic Jo Johnston și distribuția spectacolului Heartburn, prezentat în festival.

De asemenea, primul dintre cele două simpozioane, o dezbatere cu tema Situația de fapt a teatrului românesc post covid, a fost susținut tot în cadrul Bucharest Fringe, avându-i ca invitați pe Stela Giurgeanu (jurnalist, Dilema veche), George Constantinescu (actor, Teatrul de Artă București) și Radu Popescu (regizor, Teatrul Apropo, director al Asociației Teatrelor Independente).

La momentul prezent, call-ul de proiecte pentru primul dintre cele două spectacole noi, produse în cadrul Bucharest Indie Network a fost lansat. Juriul de selecție a proiectelor câștigătoare este format din doamna Oltița Cîntec, critic de teatru, domnul Doru Taloș, actor și domnul Mihai Brezeanu, cronicar de teatru. Spectacolele urmează a fi produse începând cu luna ianuarie 2023 și vor avea premierele în lunile aprilie, respectiv final de mai, 2023. Tot în primăvara anului viitor va fi lansată și aplicația / platforma agregatoare a ofertei culturale bucureștene (cu extindere ulterioară și către alte orașe).

Bucharest Indie Network

Asociația Teatrelor Independente (ATI) este o organizație non-guvernamentală înființată în 2017, care are ca scop susținerea sectorului teatral independent din România, prin promovarea unor proiecte legislative, asistarea și reprezentarea juridică a membrilor săi în relație cu autoritățile, sprijinirea debutului scenic al tinerilor creatori de teatru (actori, regizori, scenografi), stabilirea de contacte și relații profesionale cu organizații internaționale cu același specific.

Membrii ATI sunt teatre independente din București și din țară care se autosusțin si împreună realizează anual câteva mii de evenimente culturale la care au acces sute de mii de spectatori.

Asociația Teatrelor Independente este, de asemenea, membră fondatoare în EAIPA – European Association of Independent Performing Arts ( www.eaipa.eu ) înființată în 2018 și care reunește în acest moment 17 asociații din 16 țări, cu obiectivul declarat de a crea o comunitate a artelor performative independente la nivel european.

Bucharest Indie Network este primul proiect al Asociației Teatrelor Independente și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută