Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/10/2022
Ateliere Viața Orașului

Se fac înscrieri pentru atelierul de fotojurnalism mentorat de jurnalista Ioana Moldovan la Iași, sub tema „La intersecția dintre Schimbări climatice, Hrană și Drepturile omului”

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Se fac înscrieri pentru atelierul de fotojurnalism mentorat de jurnalista Ioana Moldovan la Iași, sub tema „La intersecția dintre Schimbări climatice, Hrană și Drepturile omului” Share Se fac înscrieri pentru atelierul de fotojurnalism mentorat de jurnalista Ioana Moldovan la Iași, sub tema „La intersecția dintre Schimbări climatice, Hrană și Drepturile omului”
Atelier de fotojurnalism


Hrana este o necesitate fără de care nu se poate supraviețui. Pe lângă asta, hrana este și una din cauzele schimbărilor climatice și un context pentru care sunt încălcate drepturile omului. Dacă rezonezi cu temele de mai sus, înscrie-te la un atelier de fotojurnalism facilitat de Ioana Moldovan, fotografă documentaristă și jurnalistă din București, România. Atelierul va avea loc pe 2 și 3 decembrie 2022, la Casa Muzeelor din Iași, care este urmat de o documentare pe teren în perioada 4 – 15 decembrie, oriunde în țară.

Asociația Mai Bine
fotografie via facebook Asociația Mai Bine

Acest atelier organizat de către Asociația Mai Bine din Iași se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care locuiesc în România și care sunt preocupate în mod activ în acțiuni civice, proiecte jurnalistice și/sau de fotografie/multimedia.

Principalele criterii urmărite în procesul de selecție sunt motivația candidatului sau candidatei de a-și dezvolta noi abilități în fotojurnalism, dar și dorința de a afla în ce măsură poate fi utilizat storytelling-ul vizual și narativ în tratarea unor subiecte legate de hrană. Toate acestea sunt transpuse în contextul combaterii schimbărilor climatice și al respectării drepturilor omului.

Pentru acest atelier sunt disponibile 20 de locuri, iar înscrierile se fac până la data de 1 noiembrie 2022, ora 23:59, prin completarea acestui formular: https://forms.gle/1dUx8E6ChBHXbZjt9

Rezultatele selecției aplicațiilor primite vor fi anunțate până pe 7 noiembrie.

Atelier Asociația Mai Bine
fotografie via Facebook Mai Bine

Desfășurarea Atelierului de fotojurnalism

Atelierul se desfășoară în zilele de vineri și sâmbătă, 2 – 3 decembrie 2022, între orele 10.00 și 18.00, la Casa Muzeelor, din Iași.

După atelier, în perioada 4 – 15 decembrie, persoanele selectate vor avea misiunea de a realiza un material fotojurnalistic pe un subiect la alegere, cu o temă care se află la intersecția dintre schimbări climatice, hrană și drepturile omului. Materialul trebuie predat până la data de 15 decembrie, ora 23:59.

Cele mai bune fotoreportaje vor fi incluse în cadrul unor inițiative jurnalistice locale/naționale și/sau vor fi expuse într-o expoziție (datele și detaliile urmează a fi stabilite).

Participarea la atelier este gratuită, iar organizatorii pun la dispoziția participanților suportul de curs și alte materiale informative care vor ajuta în realizarea documentării post-atelier. Pe lângă asta, restaurantul CUIB va oferi masa de prânz, cafea și gustări. Candidaților din afara Iașului li se oferă cazarea pentru două nopți și decontarea transportului dus-întors (bilete de tren/autobuz sau bon de combustibil). 

Materialele trimise vor fi analizate de echipa formată din facilitatoarea atelierului și membri ai Asociației Mai bine, existând posibilitatea de a fi publicate în diferite publicații online și/sau în cadrul unei expoziții.

Fiecare candidat selectat își ia angajamentul de a duce la bun sfârșit misiunea propusă de organizatori, anume realizarea unui fotoreportaj pe tematica dată, cu respectarea termenului limită pentru trimiterea materialelor – 15 decembrie 2022, ora 23:59.

Materialele realizate în cadrul misiunii și înscrise până la termenul limită intră în proprietatea Asociației Mai bine. Acestea vor putea fi utilizate de către Asociația Mai bine în materiale de promovare și de conștientizare, realizate de aceasta sau de partenerii săi din cadrul proiectului „Our Food. Our Future”, cu obligația de a specifica numele autorilor.

O condiție obligatorie în cadrul procesului de documentare este de a respecta demnitatea și dreptul la propria imagine a persoanelor fotografiate și intervievate și obținerea consimțământului informat al acestora, acolo unde este posibil.

Ioana Moldovan

 

Reportajele Ioanei Moldovan au fost publicate în mari ziare și reviste internaționale precum The New York Times, BBC, Der Spiegel, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Libération, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, sau în publicații alternative din România precum Decât O Revistă, Dilema Veche și Vice. Fotografiile ei au fost expuse în numeroase expoziții, atât în România, cât și la nivel internațional, au ilustrat cărți, au însoțit piese de teatru și au fost premiate în diverse competiții.

Ioana Moldovan a primit, în repetate rânduri, premiul Superscrieri la categoria Fotojurnalism. În 2016, la Eddie Adams Workshop, a primit premiul Bill Eppridge Memorial pentru excelență și adevăr în fotojurnalism. Ambasada SUA la București i-a înmânat premiul „Woman of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.

Tot în cadrul atelierului, Alexandru Bodnar și Cristina Căpitănița, membri ai Asociației Mai bine și organizatorii acestui atelier, vor susține două prezentări despre proiectul „Our Food. Our Future” și tematica atelierului.

Mai multe detalii despre proiectul „𝗢𝘂𝗿 𝗙𝗼𝗼𝗱. 𝗢𝘂𝗿 𝗙𝘂𝘁𝘂𝗿𝗲” vei găsi aici

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută