Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/09/2022
Lifestyle / Sport

Adrian Bazavan: „Fericirea unui antrenor este încrederea pe care i-o oferă clienții”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Adrian Bazavan: „Fericirea unui antrenor este încrederea pe care i-o oferă clienții” Share Adrian Bazavan: „Fericirea unui antrenor este încrederea pe care i-o oferă clienții”
Adrian Bazavan


Interviu cu ADRIAN BAZAVAN, specialist în fitness și aerobic:

„Fericirea unui antrenor este încrederea pe care i-o oferă clienții”

Adrian Bazavan are 30 de ani și s-a născut într-un mic sat numit Zimnicele, jud. Teleorman. Viața l-a adus în București unde a devenit un apreciat antrenor de fitness.

Adrian Bazavan activează în acest domeniu de peste 10 ani, este creator al programului de remodelare corporală „MOTRIC”, licențiat în kinetoterapie și master în nutriție (UNEFS), specialist în fitness și aerobic, dar și preparator fizic la două echipe de fotbal din Liga a 5-a, în 2018-2019. În prezent activează la Wellness Gym (Malcoci nr. 2B) și SalsaFIT Gym (magazinul Unirea).

Prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

Alegerea domeniului a venit natural. Am fost sportiv toată viața, chiar de la 9 ani am început să joc fotbal, apoi am cochetat cu o echipă din orașul Zimnicea. Mai târziu, în timpul facultății am avut o experiență cu echipa Sportul Studențesc, care s-a oprit din cauză că am avut nenorocul de a face Hepatita A și am ales să renunț.

În anul doi de facultate (kinetoterapie – UNEFS) am aplicat pe un post de maseur la o sală de fitness, însă managerul a văzut în mine potențialul de a fi antrenor și așa a început povestea de dragoste.

Cât despre alte job-uri, pot menționa mici interacțiuni cu kinetoterapia, mai exact la Spitalul Marie Curie, însă nu mi s-a părut un mediu de care m-aș putea îndrăgosti și am hotărât să devin specialist în fitness și aerobic.

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Antrenament pe care îl prefer este acela specific pregătirii fizice la fotbaliști. Ador să mă antrenez în direcția asta. Îmi place dinamica unui astfel de antrenament prin prisma complexității lui. Întotdeauna ești provocat să dai tot ce ai mai bun din tine, să-ți descoperi noi capacități, calități motrice. Crescând în lumea fotbalului, acest tip de antrenament îmi este preferabil, pentru ca și după atâția ani tot mă simt provocat în timpul lui.

Mai presus de atât, un antrenament este și despre cum te simți în timpul lui, iar eu simt nostalgie și fericire atunci când optez pentru genul acesta de efort. Adrian Bazavan

Dacă ar fi să mă raportez fix la domeniul fitness, prefer antrenamentele de tip aerobic, să prezint o clasa în fața oamenilor. Deși solicitarea fizică nu este de nivel înalt, întotdeauna este plăcut să faci schimb de energie cu oamenii din sala de aerobic și să simți cum se creeză un vibe bun.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.

Cred că cel mai „neștiut” lucru despre personali traineri este că aceștia sunt deseori psihologi, cu ghilimele. Pe lângă exemplificarea exercițiilor, compunerea unui antrenament sau al unui plan de antrenament, antrenorii intră în contact și cu latura personală a fiecărui om pe care îl antrenează.

În legătura care se formează cu clientul, în cele mai dese cazuri ești și confidentul clientului, ascultându-i ofurile, fericirile, reușitele etc. Aceasta este o latură minunată a jobului, însă și cea mai periculoasă. Este o linie fină între meserie și prietenie.

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Fără doar și poate, cea mai importantă calitate a unui antrenor este educația de formare. Consider că în fața clientului este imperios să cunoști absolut tot despre ce înseamnă procesul sportiv și substraturile organismului. Lipsa de pregătire profesională în acest domeniu poate face deosebit de mult rău și poate provoca daune ireversibile.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

În primul rând, românii pleacă de la premisa că sportul / mișcarea se practică pentru a arăta bine și pentru a fi mai frumos. În al doilea rând, își doresc ca rezultatele să apară cât mai rapid. Dacă se poate, să apară chiar ieri. Aleargă după diete minune, antrenamente care ard 1000 de kcal și nimeni nu vrea să investească timp în procesul sportiv. Cred că de vină pentru asta este lipsa educației sportive și alimentare din școli.

Din punctul meu de vedere, sportul ar trebui să fie practicat pentru sanatate.

Adrian Bazavan

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Din experiența mea, cea mai mare satisfacție este atunci când ajungi la rezultatele dorite de client, când acesta vine și îți mulțumește cu toată sinceritatea și îți spune că dorește să continuați spre alte obiective împreună. Este o încununare a tuturor orelor petrecute învățând, aplicând ceea ce ai învățat și a tuturor testelor pe care le faci pe tine ca antrenor. Pe scurt, fericirea unui antrenor este încrederea pe care i-o oferă clienții și faptul că aceștia îi încredințează sănătatea lor.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

Pentru viitorii antrenori am un singur sfat: Alegeți să deveniți antrenori din pasiune pentru sport și din iubire pentru oameni și sănătatea acestora, nu din mirajul banilor.

Iar ca sfat bonus: nu vă antrenați clienții așa cum vă antrenați pe voi. Totul se face de la simplu la complex și de la cunoscut la necunoscut.

Adrian Bazavan

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?

În rare ocazii, din cauza orarului aglomerat de la sală, ador să mă antrenez pe Stadionul de atletism Iolanda Balaș. Îmi plac antrenamentele specifice probei de 100 m sprint și mai merg acolo pentru a-mi testa capacitățile fizice. Este, de asemenea, și un loc potrivit pentru antrenamentul de tren inferior, datorită scărilor din tribună, care sunt numai bune pentru un antrenament de picioare.

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Avem două direcții aici și voi începe cu cea pozitivă. Nu am menționat până acum, însă eu am un concept numit MOTRIC, în care antrenez grupe de 15-20 de persoane timp de 3 luni, cu tot cu nutriție. În timpul acestor antrenamente și în timpul ședințelor de PT, am observat că românii au un potențial genetic enorm. Se adaptează foarte ușor la antrenamente, evoluează foarte rapid și nu ies din cuvântul antrenorului. Aș putea zice că românii sunt un popor ușor de antrenat.

Din perspectiva pesimistă și prin existența mea de 10 ani în sălile de fitness, am observat că peste 90% dintre români renunță la sport în primele două luni. Din păcate și statisticile naționale arăta la fel. În România nu există cultură sportivă, din păcate, iar martor pentru această afirmație îmi este lipsa performanțelor sportive din țară.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.