Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/08/2022
Festival

Ioan BIG | Luna asta ne spargem în festivaluri

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan BIG | Luna asta ne spargem în festivaluri Share Ioan BIG | Luna asta ne spargem în festivaluri
Festivaluri generic


Toată vara ne-am conversat optimişti despre cum o să ne reîntâlnim după vacanţă în gaşca noastră prietenoasă şi-o să ne împărtăşim amintiri şi impresii din diversele ieşiri prin peisaje mai mult sau mai puţin exotice… şi uite că, nici n-am intrat bine în toamnă, şi s-au dus pe apa sâmbetei planurile de revedere, în pofida faptului că am revenit în oraş şi în trafic, la job şi la mall. 

Exact pe apa sâmbetei s-au dus, întrucât şuetele ar fi trebuit să aibă loc în weekenduri, fiindcă toţi ne iau acum de proaspeţi în câmpul muncii sau studiului şi, în timpul săptămânii, nu prea avem timp şi chef… de chef. 

Privind însă la alternativele de going out realizăm că, în absolut toate weekendurile din septembrie, suntem încurajaţi să spargem gaşca… chiar înainte de a ne reuni, datorită inflaţiei de festivaluri foarte cool care ne segregă în funcţie de topul preferinţelor personale.

Căci, oricât de deschis ai fi la diverse stiluri muzicale, tot trebuie să alegi unde mergi, pentru că nu te poţi dedubla şi să fii prezent în primul weekend, de exemplu, să o asculţi simultan pe Ana Dubyk în Green Hours Jazz Fest pe Jessica Ware la Fall in Love, în Mogoşoaia… e limpede că fiecare dintre noi se va duce unde urechile îi sunt gâdilate mai pe gustul său. 

Green Hours Jazz
Green Hours Jazz Fest, Artwork Victor Bartis
Ioan BIG | Luna asta ne spargem în festivaluri
Jessica Ware, foto The Guardian

În weekendul următor, cel cu 9-11, şansele unui program comun cu gaşca se măresc totusi, fiindcă dacă sunteţi rockeri aveţi Maximum Rock la Arenele Romane, iar dacă nu, Surorile Osoianu, Iarba Fiarelor, Onuka şi Orange Blossom vă cântă la Grădina Uranus, în cadrul Balkanik – World Music Festival. În paralel, filmele şi expoziţia VR imersivă din Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) merită o tentativă de vizionare în grup, ca, de altfel, şi experienţele de tip multivers acompaniate de muzica live a Paulinei sau Afgo din festivalul {st.art: de pe Calea Victoriei.

Weekendul 17-18 septembrie este cel mai polarizant, trimiţând iubitorii de broderii sonore la Combinatul Fondului Plastic pentru Bucharest Jazz Festival, iar pe cei ai muzicii de cameră în locaţii precum Palatul Bragadiru, MNAR şi Apollo111, unde sunt programate primele concerte din cadrul festivalului SoNoRo. Nu e dramă dacă nu sunteţi “pe target”, fiindcă vă puteţi pune o dorinţă la WishFest, festivalul lampioanelor pe apă de pe malul lacului Floreasca, unde antrenul e asigurat de trupe mişto precum Soul Serenade sau We Singing Colors. Recomandarea mea merge totuşi spre spectacolele din Festivalul Naţional de Improvizaţie (!MPROFEST), ce se vor ţine în Amfiteatrul TNB, mai ales că performează şi super-invitaţi din străinătate.

Ufff, putem răsufla uşuraţi, avem totuşi posibilitatea să ne vedem luna asta la o tacla, dar mai pe la sfârşit, în weekendul mai puţin aglomerat 23-25 septembrie, când – pentru moment, că cine ştie ce mai apare până atunci în calendar – doar cinefilii sunt momiţi cu un program special de către Nordic Film Festival, la Cinema Elvire Popesco, ce promite lungmetraje inedite din toate ţările nordice. Un film pigmentat cu umor scandinav poate fi la rândul său un excelent pretext de adunare a găştii pentru acea mult amânată discuţie la terasa ori pub-ul favorit despre…. cum ne-a fost în vacanţa de vară. 

Text de Ioan BIG

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.