Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/08/2020
Muzică

Pop Star: JESSIE WARE

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Pop Star: JESSIE WARE Share Pop Star: JESSIE WARE


Simţeam nevoia în vara asta de dezorientare ‘pandemică’ de niscaiva texturi sonore optzeciste pe care să fie brodate modele care să-mi amintească de vremurile luminoase ale Dance-ului, de la Lisa Stansfield şi Anita Ward la Chic şi Bananarama, iar cel de-al patrulea LP al divei Dance-Pop Jessie Ware, What’s Your Pleasure?, o satisface pe deplin. Că n-am fost singurul care-l aşteptam o dovedeşte faptul că a fost cel mai downloadat album din primul weekend după lansarea lui pe 27 iunie şi a debutat ca #3 în clasamentele din UK.

În ciuda tonului jucăuş care poate da impresia de frivolitate, What’s Your Pleasure?, ce conţine 12 compoziţii semnate toate de Jessie, este un disc extrem de personal întrucât marchează revenirea unei artiste care era pe punctul de a abandona definitiv muzica, dezamăgită de indiferenţa cu care a fost primit precedentul său Glasshouse (2017). Atunci şi-a lansat împreună cu mama ei un podcast casnic, Table Manners, care s-a dovedit un asemenea succes (i-a avut printre invitaţi pe Ed Sheeran, Daniel Kaluuya şi Paloma Faith) încât era greu de crezut că Jessie Ware va reveni în studioul de înregistrări. Din fericire a făcut-o şi chiar piesa de titlu, ce trimite discret la New York-ul lui Debbie Harry, reflectă ca un glob de discotecă bucuria de a cânta din nou.

jessie ware

Incontestabil, What’s Your Pleasure? este cel mai bun album de până acum al vedetei britanice, un omagiu reverent adus fenomenului Disco din perspectiva unei artiste Pop a secolului 21. Într-o mare măsură, această combinaţie ‘soft glamour’ foarte reuşită de muzică House şi Disco, ce defineşte un sound de o melancolie luxuriantă, poate fi privită ca o imersivă poveste cronologică a unei nopţi petrecute în club de către un tânăr amator de distracţie, începând cu balada Spotlight (“Tell me when I’ll get more than a dream of you”), trecând prin zgomotele din trafic din fundalul lui Ooh La La care-l evocă pe Travolta în Saturday Night Fever, spre languroasa Read my Lips ce aminteşte de Janet Jackson, şi până la piesa cu aer de gospel Remember Where You Are. “You should let me save the day” ne cântă Jessie Ware şi, cel puţin în cele câteva clipe de ascultare a discului, ne dă confortul că ar putea face-o. Asta însă doar dacă suntem convinşi că muzica şi dansul rămân forme universale de… salvare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută