Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/08/2022
Zile si Nopti

PREMIERĂ: „Casting pe Broadway”, un musical legendar pe scena Teatrului În Culise

Vania Pierșinaru De Vania Pierșinaru
Comentarii PREMIERĂ: „Casting pe Broadway”, un musical legendar pe scena Teatrului În Culise Share PREMIERĂ: „Casting pe Broadway”, un musical legendar pe scena Teatrului În Culise
Casting pe Broadway


Să te apuci de un musical într-un teatru independent pare a fi curată nebunie.

Și dacă te întrebi de ce, răspunsul e foarte simplu: școlile românești nu îi pregătesc suficient pe actori pentru genul acesta de spectacol, unde coregrafia și canto-ul au roluri esențiale. Așa că apare această mare provocare – pentru a pune un musical în scenă, trebuie în primul rând să găsești actori cu voce și să-i înveți să cânte și să danseze sau să găsești cântăreți pe care să-i înveți actorie și dans. Practic, ai nevoie să faci o mini-școală și o pregătire intensă pentru a lansa un astfel de proiect.

O altă provocare ar mai fi bugetele: spre deosebire de spectacolele de teatru, bugetele pentru musical-uri sar în aer, oricât ai încerca să le ții sub control – de la costume la scenotehnică, unde mereu apar nevoi speciale, musicalul este un gen de spectacol scump.

Dar „curata nebunie” se transformă uneori în realitate atunci când pasiunea îi unește pe oamenii care își doresc să aducă bucurie prin munca lor. Așa că „nebunii frumoși” (așa cum prea bine îi numește criticul de teatru Gabriela Hurezean) de la Teatrul În Culise s-au apucat vara aceasta să pregătească o producție cu adevărat specială: un spectacol muzical legendar, pe care îl vor prezenta în premieră în luna august.

casting pe broadway

Realizat și regizat inițial de Michael Bennett, în New York-ul anilor 1975, Casting pe Broadway a câștigat zece premii Tony, un Pulitzer pentru textul dramatic și nenumărate premii internaționale, rămânând în istorie ca unul dintre cele mai de succes musicaluri ale tuturor timpurilor.

Cu o puternică tematică socială, musicalul Casting pe Broadway este un spectacol care celebrează diversitatea de rase și gen, o comedie dramatică muzicală în cadrul căreia femeile, afro-americanii, latinii, membri ai comunității LGBTQ și alte persoane marginalizate povestesc cum s-au luptat pentru egalitate. Musicalul expune viețile a 13 dansatori din medii foarte diferite, cu educații foarte diferite, care concurează pentru a obține un loc într-un musical pe Broadway.

Uniți de pasiune și de dorința de a face musical, cei care au dat viață acestui proiect deosebit sunt: Bogdan Iacob, Andreea Maletici, Filip Popa, Otilia Panainte, Iulia Rusu, Alexandra Corlan, Alexandru Cruceru, Cristiana Ioniță, Alexandra Stroe, Maria Grosu, Vlad Pelin, Andreea Balica, Mihnea Crăciunescu și Valentina Boldurescu. Pregătirea coregrafică a fost realizată de Valentina Boldurescu, iar antrenamentul de voce a fost realizat de Anca Miroslav. Adaptarea muzicală este semnată de Adam S.Q. David, iar regia este semnată de Cristian Bajora.

Cristian Bajora - directorul Teatrului În Culise
Cristian Bajora – directorul Teatrului În Culise

„Să lucrezi la un musical e o activitate care te consumă foarte tare, repetițiile sunt intense și înseamnă multă muncă fizică și psihică, mai ales pentru cei de pe scenă. Dar primești enorm de mult înapoi: bucurie, energie, entuziasm și adrenalină. După fiecare repetiție pleci acasă fredonând, iar poveștile pe care le descoperi rămân cu tine mult timp după ce ieși din sală. Pentru mine, acest spectacol vorbește despre toleranță și acceptare, despre a nu judeca oamenii fără să le știi istoria, iar toate aceste lucruri serioase sunt spuse într-o manieră amuzantă. Am ales acest text pentru că m-a provocat să le ofer spectatorilor o mostră din ce se întâmplă <<în culisele>> acestei industrii înainte de a lansa propriu-zis un spectacol și sper să îi emoționeze și să le ofere răspunsuri. În vremurile acestea pe care le trăim, sunt puține lucruri care mă mai fac fericit. Casting pe Broadway este unul dintre acele lucruri. Și sper să-i convingă și pe spectatori să trăiască un moment de magie în sala noastră micuță de pe Alecu Russo nr. 12. Vor trăi o experiență wow, asta pot să garantez!” (Cristian Bajora, regizor)

Pe scenă, dansatorii se mișcă împreună ca și când ar fi un singur corp. Dar fiecare om din spectacol are o poveste unică despre deznădejde și speranță, spusă pe ritmurile vesele ale unuia dintre cele mai iubite spectacole muzicale de pe Broadway.

Casting pe Broadway

Bazat pe viețile și experiențele reale a sute de dansatori care participă la castinguri și audiții, cu speranța că vor prinde un loc pe scenă, spectacolul dezvăluie încercările prin care trec actorii și dansatorii pentru a se face văzuți, auziți și respectați. Cei 13 dansatori cu background-uri foarte diferite se luptă în mișcări de dans pe scena unui teatru din New York, cu speranța că îl vor impresiona pe regizor și vor obține rolul din spectacol. Competiția fiind strânsă, tensiunea dintre participanți crește treptat și dezvăluie poveștile intime ale celor care și-au ales să fie artiști dansatori.

Casting pe Broadway va avea premiera pe 20 și 21 august, de la ora 20:00, la Teatrul În Culise din București.

Locurile sunt limitate. Biletele pot fi achiziționate de pe teatrulinculise.ro.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută