Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/12/2021
Artă & Cultură

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul Share TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul


Cristian Bajora foto Mihai BadoiFoto Mihai Badoi

În 2011, un tânăr de 22 de ani începea să scrie povestea unuia dintre cele mai iubite teatre independente din București: Teatrul În Culise. Voia să construiască un teatru altfel, unde spectatorul să aibă parte de o experiență memorabilă. Așa că a creat spectacole în care a explorat la maximum spațiul de joc, cu actori suspendați pe casă, cu itinerarii și interacțiuni surprinzătoare, cu scene care se jucau chiar și în clădirea de vizavi. Zece ani mai târziu, același tânăr cultivă spiritul În Culise mai departe.

CRISTIAN BAJORA este un artist paradoxal: ordonat și pragmatic. Câteodată regizor, câteodată manager, dar întotdeauna artist. Directorul artistic al Teatrului În Culise și fondatorul școlii de actorie TeenMedia Academy (2009) a absolvit facultatea de regie de televiziune și film, însă încă din liceu s-a îndrăgostit iremediabil de teatru. La ceas aniversar, am vrut să aflăm mai multe despre omul care stă în spatele acestui proiect important pentru peisajul cultural bucureștean și să-l cunoaștem mai bine.

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Să vorbim puțin despre începuturi. Ai știut dintotdeauna ce vrei să faci? Cum a apărut pasiunea pentru artă, pentru teatru?

Nu știu dacă am știut dintotdeauna ce vreau să fac cu exactitate. Aveam tot felul de aptitudini când eram mic, legate de arta cuvântului, arta vorbitului. Îmi plăcea să fac spectacol din orice. La un moment dat, lucrul ăsta s-a cristalizat odată cu intrarea în trupa de teatru a liceului. Mi-am dat seama că am, până la urmă, o pasiune pentru oameni, pentru a face lucruri împreună cu oameni și de aici a plecat. Primul gând a fost să devin actor, mai apoi toată povestea asta cu regia, pentru că era mult mai facil să fii actor, să înveți un text, să joci un rol, mai ales în anii ăia. Și apoi am înțeles că misiunea mea, cumva, ar fi roditoare din spatele scenei.

În 2007, la 20 de ani, erai probabil cel mai tânăr regizor din televiziune și intrasei sub aripa lui Lazarov. Dacă pentru mulți oameni acesta ar fi un vis împlinit, tu ai decis să dai o altă traiectorie carierei tale. Ce te-a determinat să schimbi direcția profesională? 

Mi-am dorit tare mult să ajung într-un mediu controlat profesional, ca să zic așa. A fost o mare realizare pentru mine, la vârsta aia, să mă sune un producător să-mi ofere posibilitatea de a fi regizorul unor oameni pe care i-am mai văzut doar la televizor și a fost într-adevăr ceva special. A urmat pe urmă emisiunea pentru Antenă, Noaptea Erorilor, dar ceva mi-a spus că nu e locul meu acolo. Televiziunea e un mediu foarte dur, foarte aspru, și e foarte puțin loc de exprimare, până la urmă, pentru că ai un format, ai niște timpi de execuție foarte strânși și atunci libertatea e redusă. Eu am ales să nu mai fac televiziune pentru că am simțit că nu e locul meu, că pot să dau mai mult altfel.

Despre mentori. Care au fost oamenii care te-au inspirat cel mai mult și ți-au dat aripi la început de drum?

L-am văzut pe Cătălin Naum lucrând la Teatrul Podul. M-a impresionat longevitatea proiectului, felul în care el era implicat cu totul în povestea asta, felul în care se identifica cu locul acela, cu activitatea de acolo. Nu am apucat să avem o relație de mentorat, dar l-am apreciat tare mult pentru ceea ce făcea. Bineînțeles, domnul Dan Pița, profesorul meu din facultate avea aerul unui maestru și lucrul ăsta mă fascina în momentul în care îl vedeam la cursuri. Nu neapărat pentru lucrurile pe care ni le transmitea, dar felul lui de a exista mi se părea maiestuos. Apoi, bineînțeles, Theo Herghelegiu, care m-a ajutat foarte mult să înțeleg lumea asta a teatrului independent, lumea teatrului în general, mi-a deschis așa un drum frumos în zona artistică.

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Teatrul În Culise

Ai dezvoltat două proiecte cu impact social și cultural pentru București. În 2009 ai fondat școala de actorie TeenMedia Academy care vine în întâmpinarea bucureștenilor care vor să descopere tainele actoriei pentru dezvoltare personală, iar în 2011 ai înființat Teatrul În Culise, unul dintre cele mai importante proiecte teatrale independente din București. Ce înseamnă pentru tine aceste două lumi pe care le-ai creat?

Păi așa cum spuneam, eu mă identific acum după 12 ani cu ceea ce înseamnă activitatea TeenMedia, cu ceea ce înseamnă Teatrul În Culise. Sunt niște proiecte cu important impact cultural pentru că noi, prin Teatrul În Culise oferim acces la cultură în egală măsură cu un teatru de stat, având la dispoziție mult mai puține resurse, ceea ce e un lucru extraordinar pentru contextul social-economic, nu doar de acum, cu pandemia, ci și înainte. Și prin drumurile pe care, la rândul meu, am reușit să le deschid tinerilor. Teatrul În Culise înseamnă viață, libertate de exprimare, înseamnă un crez, înseamnă bucurie, iar TeenMedia este un loc de refugiu pentru atât de mulți oameni din atât de multe domenii profesionale, care vin să guste din fructele astea ale artei teatrale. E impresionant pentru mine, a fost impresionant să-i văd implicați, să-i văd concentrați, să-i văd determinați. Să facă lucruri frumoase, să se simtă bine pentru o seară, două, pe săptămână când vin aici, să comunice, să lege relații și chiar prietenii. Lucrul ăsta e foarte valoros și cred eu că e indispensabil, mai ales în zilele astea pe care le parcurgem.

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Clinica-Sinucigasilor_spectacol-regizat-de-Cristian-Bajora_foto-Petru-Ivu

Clinica Sinucigașilor, spectacol regizat de Cristian Bajora, foto Petru Ivu

Știu că finalul acestui an e cu motiv de sărbătoare. Teatrul În Culise împlinește 10 ani de activitate, o viață lungă pentru un teatru independent, mai ales în contextul actual. Ce visai atunci și ce visezi acum?

Teatrul În Culise împlinește 10 ani. Au fost 10 ani de transformări continue. Ce-am visat… am visat că pot să mă trezesc dimineața, să merg la mine la teatru, să beau o cafea, să mă întâlnesc cu oamenii pe care îi îndrăgesc, cu care îmi place să lucrez și să începem să ne distrăm împreună realizând spectacole sau alte întâmplări. Am visat ca Teatrul În Culise să devină important în București, să devină un loc de care oamenii au auzit, pe care oamenii îl frecventează, să avem spectacole diverse în stagiune, să avem o stagiune completă și complexă. Am visat să creștem cu toții mari, să devenim mai buni, să avem calitate. Și lucrurile astea s-au întâmplat. De multe ori mi-au depășit așteptările. Acum îmi doresc foarte tare să reușim să depășim momentul ăsta pe care îl traversăm și visez la normalitate. Visez să putem să primim în sală numărul maxim de spectatori și să creăm acea energie care pune, de fapt, teatrul în mișcare. Da, eu îmi trăiesc visul, în momentul ăsta nu știu dacă e ceva ce mi-am propus și nu s-a întâmplat. Am învățat, am devenit un manager mai bun și lucrurile pe care le visez, în general le și implementez și sunt, desigur, proiecte de viziune pe termen lung, dar și proiecte de viziune pe termen scurt și mediu.

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Cristian Bajora și echipa

Lucrezi foarte mult cu actori tineri și cu studenți, îi crești și îi șlefuiești. Sunt mai multe nume mari de artiști care și-au început cariera În Culise (Maria Popovici, Alexandru Minculescu, Alina Petrică, Ionuț Iftimiciuc, Cosmina Soare, Dorin Enache, Grațiela Popa etc.), iar acum ai aproximativ 40 de oameni noi în echipă. Poți să ne povestești de ce alegi să lucrezi cu cei aflați la început de drum?

Pentru mine asta e cea mai mare bucurie, să lucrez cu oameni care încep drumul pentru că mă fascinează să îi văd cum cresc, mă bucură să le simt bucuria de a ieși pe scenă și sunt foarte mândru de momentele în care realizez că oamenii ăștia, da, au pornit de aici și au devenit artiști importanți. Eu întotdeauna am considerat că mai important decât orice în profesia asta este să muncim cu voie bună, să ne simțim bine împreună, să facem lucrurile în care credem. Cred că acestea sunt lucrurile care contează înainte de orice alt aspect al profesiei de artisti, iar lucrul ăsta mă face să aleg să lucrez cu oameni la început de drum, dornici să-și facă profesia. Plus că și eu am fost cândva la început de drum și mi-am dorit să fiu într-un colectiv, să fiu parte din ceva și am primit lucrul ăsta și vreau să-l ofer mai departe. Cum reușesc să-i aduc alături de mine? Păi de obicei vin singuri (râde). Facem castinguri, facem tot felul de call-uri și reușim să aducem oameni de foarte mare calitate.

Ești și artist și manager cultural. Care crezi că e misiunea ta în lumea aceasta? Ce îți dorești să lași în urmă?

Nu mă gândesc la posteritate, nu mă gândesc la ce o să las în urmă. De când am început să profesez, singurul meu gând a fost să trăiesc frumos, să trăiesc fiecare zi ca pe ceva minunat. Pentru mine e un stil de viață, eu nu consider că merg la muncă sau că merg la birou, nu, pur și simplu asta e viața mea, asta fac, și mă bucură și mă împlinește. N-am nevoie de nimic altceva. Asta mi-am propus și asta mi se întâmplă. Inevitabil ajungi să lași în urmă, să lași în urmă istoriile unor spectacole foarte bune, să lași în urmă poveștile pe care le au despre tine oamenii cu care te-ai întâlnit, dar efectiv, așa, în planul ăsta foarte evident, nu știu, probabil că brand-ul ”Teatrul În Culise”, brand-ul ”TeenMedia”, mi-aș dori să fie niște branduri care să reziste atât ca nume, cât și ca spirit, în ideea în care le-am construit.

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

TEATRU | CRISTIAN BAJORA, regizorul care-și trăiește visul

Înger căzut la pat, foto Adrian Lucian

A fost o perioadă incertă și plină de obstacole pentru teatru. Ce te motivează să mergi mai departe? De unde vine energia ta de a crea?

Da, a fost o perioadă cumplită, este în continuare o perioadă cumplită. Mă motivează să merg mai departe faptul că nu știu să exist altfel. Mă motivează oamenii din echipă, faptul că ei vin și își doresc să existe artistic în continuare pentru că altfel singur probabil nu aș putea să fac nimic. Mă motivează gândul ăsta că acum construind vom culege roadele la un moment dat, odată ce toată nebunia asta se va termina. Sunt foarte motivat și încă am energie pentru că sunt lucruri în care cred și sunt lucruri frumoase pe care nu am cum să le las în spate.

Ce îți place cel mai mult la ceea ce faci?

Îmi place tare mult ideea de comunitate care se creează în jurul celor două branduri. Oamenii, spectatorii care vin în sala de teatru, îmi place feedback-ul acesta direct pe care îl avem, nefiind o sală de spectacole așa convențională, stiff, suntem aproape de spectatori și primim feedback-ul imediat. Lucrul ășta îmi place foarte tare. Îmi plac oamenii care vin la cursurile de actorie pentru că ei imediat creează grupuri și comunitate, îmi place foarte mult să spun povești și să văd reacția oamenilor la anumite povești, îmi place natura umană și atunci îmi place foarte mult să creez în direcția asta, de a expune particularități ale naturii umane și îmi place foarte tare să fiu la scenă, să privesc munca actorilor.

Ce urmează pentru Teatrul În Culise? Dar pentru Cristian Bajora?

Pentru Teatrul În Culise urmează o stagiune care să sperăm că nu se va mai închide până la vară, avem doisprezece titluri în repertoriu. Urmează încă șase, sper eu, până la deschiderea următoarei stagiuni. Iar pentru mine… sunt în lucru cu un performance și încă un spectacol la TeenMedia și urmează să încep lucrul la două spectacole, probabil un musical pentru Teatrul În Culise și un spectacol ceva mai vechi pe care vreau să îl reiau.

Știu că voi nu primiți sprijin de la stat, însă cu siguranță comunitatea vă poate susține în activitatea voastră. Ce putem să facem noi, spectatorii, pentru a susține un proiect independent?

Spectatorii noștri trebuie să vină la teatru, să facă parte activă din viața Teatrului În Culise, iar în măsura în care își doresc să redirecționeze cei 3,5% din impozitul pe venit către asociația noastră, să vorbească despre spectacolele pe care le-au văzut și să ne promoveze activitatea în toate felurile în care pot pentru că noi fără ei nu suntem nimic, avem porțile închise.

Cristian Bajora, foto Mihai Badoi

Cristian Bajora, foto Mihai Badoi

Un citat care te inspiră?

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” (Mark Twain)

  • Interviu de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută