Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/08/2022
Artă & Cultură / Teatru

Unteatru și reședința lui de vară, din Grădina Casei Universitarilor

Alexandra Scînteianu De Alexandra Scînteianu
Comentarii Unteatru și reședința lui de vară, din Grădina Casei Universitarilor Share Unteatru și reședința lui de vară, din Grădina Casei Universitarilor


Un proiect independent care a reușit să construiască o întreagă comunitate de spectatori în jurul crezului său artistic, teatrul unteatru a sărbătorit în această vară 12 ani de la înființare. Petrecerea aniversară a durat șapte zile și a avut loc în Grădina Casei Universitarilor, devenită în ultimii doi ani reședința de vară a teatrului care a luat naștere la inițiativa regizorilor Andrei și Andreea Grosu. O oază de verde amplasată chiar în centrul Capitalei, grădina unteatru open-air găzduiește nu numai spectacole de teatru, ci și proiecții de film, concerte și activități pentru copii.

Până în luna octombrie, bucureștenii vor găsi aici o ofertă bogată în evenimente dedicate publicului de toate vârstele, dar și un spațiu de relaxare pet friendly, cu hamace, zone instagramabile, înghețată artizanală, muzică și voie bună. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe www.unteatru.ro, dar e bine de știut că în zilele fără spectacole programate (de miercuri până duminică), porțile Grădinii se deschid vizitatorilor începând cu ora 17:00.

În afara programului artistic, timpul petrecut la unteatru open-air înseamnă relaxare și reconectare cu natura. Amenajarea spațiului este minimală și a fost realizată sub îndrumarea specialiștilor, care au avut în vedere protejarea ecosistemului. Prezența unteatru se face simțită, totuși, imediat după ce pășești în grădină. Câteva elemente din decorurile spectacolelor din arhivă marchează spațiile de joc și accesul în ,,sala de teatru în aer liber’’.

Ce poți vedea la unteatru open-air, în luna august

Chiar dacă, în mod tradițional, luna august nu este recunoscută pentru oferta bogată pe care teatrele le-o propun spectatorilor, la unteatru open-air, finalul verii vine cu invitați de peste Ocean și cu spectacole în avanpremieră.

De notat în calendar sunt zilele de 5, 6 și 7 august, când pe scena din grădină vor poposi artiștii de la PIPER THEATRE – compania de teatru din New York care, de peste 20 de ani, aduce inovația în spectacolele pe care le produce. Pentru prima dată la București, aceștia vor prezenta spectacolul The Lincoln Dress, interpretat în limba engleză, cu subtitrări în limba română. Nu este prima lor prezență pe scena unteatru. În 2016, artiștii au fost invitați la Zilele unteatru, cu We should have seen the lights already.

unteatru the lincoln dress
unteatru

Povestea din The Lincoln Dress se petrece în Albany, New York, în anul 1931. Patru oameni împinși în pragul disperării plănuiesc să fure rochia purtată de Clara Harris în seara asasinării lui Abraham Lincoln în loja de teatru. Rochia, pătată cu sângele președintelui legendar, urmează să fie vândută la un preț care i-ar scoate din sărăcie. Donal (Vasile Flutur), un veteran din Primul Război Mondial, împreună cu Chick (Eduard Buhac), prietenul său fragil psihic, o lucrătoare sexuală la vârsta a doua, Edith (Annie Montgomery), și fratele ei promiscuu, Mickey (Aaron Novak), reușesc să fure relicva însângerată, care îi va bântui în mod ireversibil.

Avanpremiera lunii august la unteatru: Masacrul – o comedie cu maniere, fără maniere

unteatru masacru

Masacrul, primul spectacol montat de regizorul Mihai Brătilă la unteatru, readuce pe scenă un text pe cât de celebru, pe-atât de ofertant. O comedie cu maniere, fără maniere, spectacolul va avea parte de o reprezentație specială la final de vară. Premiera oficială este programată abia în toamnă, când unteatru se va întoarce acasă, în Sfinții Apostoli nr. 44. Pentru nerăbdători, dar și pentru cei curioși să analizeze diferențele dintre cele două formule de prezentare (outdoor și indoor), unteatru a inclus în programul verii o unică reprezentație în avanpremieră, la finalul lunii august.

Povestea e simplă:

Două cupluri căsătorite încearcă să medieze conflictul care s-a iscat între copiii lor de 11 ani, după ce unul dintre ei l-a lovit pe celălalt și i-a rupt doi dinți. Binevoitori, cei patru adulți se întâlnesc pentru a găsi o rezolvare matură și civilizată, dar ceea ce se vrea la început o discuție rezonabilă, concentrată pe soluții și pe concilierea celor două părți implicate, se transformă pe parcurs într-un haos emoțional. Comportamentul părinților devine tot mai irațional. Discuția degenerează, scoțând la suprafață orgolii rănite, frustrări neexprimate, complexe de inferioritate, frici și acte de cruzime.

Distribuția

Distribuția îi aduce la ,,masa tratativelor’’ pe Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Florina Gleznea și Emil Măndănac. În interpretarea lor, cel mai cunoscut și mai montat text al autoarei Yasmina Reza, tradus de Ionuț Grama, atinge noi valențe, explorând cu umor, cu naturaleţe şi cu multe nuanţe culisele vieții de familie, dincolo de imaginea aparent perfectă pe care adulții depun atât de multe eforturi s-o afișeze. Costumele și decorul poartă semnătura Alexandei Alma, iar luminile sunt realizate de Alexandru Medveghi.

Yasmina Reza
Yasmina Reza

Le Dieu du carnage

Le Dieu du carnage (titlul original al piesei scrise de Yasmina Reza) s-a jucat în premieră mondială în 2006, la Schauspielhaus, din Zürich. În 2008 s-a jucat în regia autoarei, la Theatre Antoine, din Paris. Montarea de pe Broadway a regizorului Mathew Warchus a fost distinsă în 2009 cu trei Premii Tony, pentru Cea mai bună piesă, Cel mai bun actor și Cea mai bună actriță.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.