Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/07/2022
Eat & Drink / Drink

Ştefan Chiriţescu | Vinul din pastile

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Ştefan Chiriţescu | Vinul din pastile Share Ştefan Chiriţescu | Vinul din pastile
Vin


Ca niște vajnici ai gintei latine, românii sunt mari povestitori și degrabă crezători și propăvăduitori de mituri.

Unele nevinovate și mai degrabă amuzante, altele mai aproape de zona de fake news, iar altele istorice, despre care Noica spunea că sunt adevărurile fundamentale ale unei națiuni. Mie îmi plac însă miturile legate de vin. Iar cel mai cunoscut și crezut mit despre vin este cel care spune că vinul din comerț este vin din pastile. Adicătelea, există o pastilă magică ce transformă un „ceva” în vin. O pastilă cu efect de multiplicare a vinului, care aduce câștiguri nelimitate potențialului producător care a găsit rețeta perfectă.

Din fericire, nu există vin din pastile, cel puțin dintr-un motiv foarte simplu: aceste pastile magice nu există. Dar de unde, totuși, acest mit?

Alcoolul nu există doar în stare lichidă, alcoolul există și în forma unei pudre. Deci, cum? Deci, da! În SUA există un patent privind alcoolul pudră de la mijlocul anilor ‘70 și topicul este legat de o substanță numită ciclodextrină.

Ciclodextrina este o substanţă chimică din familia zaharurilor care are, printre altele, și proprietatea de a absorbi alcoolul, fiind solubilă. Aplicațiile acesteia nu au fost prezente doar în State. În Germania a existat Subyou, un produs care specifică mențiunea „Alcohol in Powder – Just add Water and enjoy”, 4,8 % alcool, iar în Olanda putem găsi ceva asemănător, Booz2go, o pudră care în contact cu apa devine o băutură carbogazoasă şi slab alcoolizată.

Da, există o serie a băuturilor sintetice, numite BFL-uri, care aduc a vin şi sunt mai ieftine de produs decât vinul, dar acestea sunt etichetate ca atare.

Unde există un risc real este ca vinăriile de cartier să vândă vrac BFL pe post de vin vărsat. Dar, în egală măsură, vinul ăla natural, sănătos, „dă țară”, care reprezintă încă o treime din vinul consumat în România, conține zahăr cât să faci prăjituri pentru două-trei țări europene.

Și dacă totuși nu mă crezi, am să-ți zic că avem atât de mult strugure în România, că nu are niciun sens economic să produci „vin” din orice altceva. Decât dacă vrei să arunci cu banii tăi și aud că vine criza.

Sfatul me, keep calm și bea vin din magazin.

Eventual, unul specializat, ca să capeți și o recomandare bună pentru vinul care merge cu sarmalele alea blană, făcute de mama soacră.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.